Bardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Od pewnego czasu szukałam idealnej, budyniowej konsystencji - zwykle wychodziła mi zbyt gęsta i choć budyń był pyszny to jednak nie było to. W końcu mi się
Healthy food explorerDzisiaj propozycja na pyszne śniadanie lub deser czy podwieczorek na słodko. Ciasto na naleśniki nie zawsze mi wychodzi i zwykle robię je za każdym razem inaczej, a to dolewając więcej wody, a to dorzucając trochę mąki. Ostatnio bardzo polubiłam naleśniki budyniowe, czyli zamiast mąki używam budyniu w proszku. W szufladzie natrafiłam na budyń o smaku krówki, od razu w mojej
Healthy food exploreropanowane do perfekcji przewracanie grubych omletów to śmiało może go spróbować zrobić w takiej wersji ;) Omlet jest bezglutenowy, nie zawiera mąki i cukru. Można go zjeść na śniadanie lub deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę
Healthy food explorerBudyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy też dużo bardziej się zastyga. Można go wtedy nawet użyć jako dodatek do naleśników, omleta albo posmarować nim wafle ryżowe. Taki deser świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, ale będzie też doskonałym i pożywnym śniadaniem. Składniki (1 porcja): 5 łyżek kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanek mleka migdałowego
Healthy food explorerzupełności wystarczą, żeby było ono słodkie, ale przy tym nie przesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne jako deser do kawy, ale też świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, przekąska do szkoły lub pracy, można je też zjeść bez wyrzutów sumienia będąc na diecie, doskonale zaspokaja apetyt na słodkie
Healthy food explorerpiecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie na słodki deser czy na różne imprezy. Przepis nie jest trudy, ani nie wymaga dużej ilości składników. Moja wersja jest też oczywiście lekko uzdrowiona - użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, którą ostatnio bardzo polubiłam
Healthy food explorerPyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Przepis nie jest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons . Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu
Healthy food explorerowsiankę na zimno, zwłaszcza jak za oknem coraz cieplej, a wiosną i latem takie szybkie zimne śniadania to zawsze dobry pomysł. Można również sobie taką miseczkę przygotować na pożywny deser :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego ulubiony słodzik: stewia, miód, ksylitol, syrop z agawy (u mnie 2 tabletki stewii) 1 łyżka wiórków kokosowych
Healthy food explorerDziś kolejne pyszne mini fit serniczki, tym razem na słodkim, bardzo prostym spodzie z daktyli. Serniczki robi się szybko, są naprawdę przepyszne i będą idealnym deserem na weekend, imprezę lub po prostu szybką przekąską. Jak widać na zdjęciach lekko przypiekł mi się wierzch, choć smakowo serniczki nic na tym nie straciły, choć radzę ich jednak pod koniec pilnować lub piec
Healthy food explorerDziś zapraszam na pyszny, bardzo pożywny i orzeźwiający pudding chia. Idealnie sprawdzi się na śniadanie - dzięki dodatkowi kawy energia gwarantowana. Można go też zjeść na deser, zwłaszcza w upalne letnie dni będzie to świetna opcja. Borówkowe bardzo kremowe smoothie świetnie łączy się ze smakiem kawy. Bardzo polecam wypróbować. Składniki: 1/3 szklanki zaparzonej kawy 1/3 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki nasion
Healthy food explorerKokosowe gofry są pyszne, aromatyczne i szybko znikają. My jedliśmy na śniadanie ale jako deser będą doskonałe. Polecam z dżemem wiśniowym i brzoskwiniowym, będą doskonałe. Kokosowe gofry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDelikatne w smaku ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest łatwe do zrobienia. Pyszne ciasto, które jest niezbyt słodkie i śmiało, można je podać dzieciom. Przepis na łatwy deser, który zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami. Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem
Kuchcik gotujemalinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wesoła kuchniaTakie naleśniki to idealny deser, pyszny obiad czy smakowite śniadanie. Naleśniki smakują zawsze wybornie a jak je podamy z ulubionymi dodatkami, są wyśmienite. Tym razem podałam je z dżemem i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam na pyszne danie. Najszybsze naleśniki z dżemem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny zdrowy bo bez glutenu i cukru deserek:). Uwierzcie mi, tak szybko się je robi, że grzech ich nie zrobić:). Jak to ostatnio u mnie bywa
harrisa