Według mnie, najlepiej sprawdza się ser camembert z pieca, na ciepło z grzankami. Taka uproszczona wersja fondue. Gdybym miała właśnie przygotowywać romantyczny wieczór, nie zabrakło by właśnie tej przystawki.Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny
W kuchni Karmel-itkiSzarlotka w wydaniu "na szybko i bez pieczenia" a dodatkowo pyszna i dietetyczna ! Choć szarlotka kojarzy mi się bardziej z okresem jesienno-zimowym myślę, że równie dobrze sprawdza się jako lekki deser w upalne dni 😄 Oczywiście jako fanka przypraw korzennych nie mogłam nie dodać do jabłek cynamonu. SKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych
Marcepanowa kuchniachrupiącym masłem orzechowym, orzeszkami ziemnymi oraz gorzką czekoladą to już prawdziwy rarytas. Można ją podać na deser lub śniadanie. Najlepiej smakuje na ciepło. P.S. Do przygotowania pieczonej kaszy manny polecam masło orzechowe firmowe 100% crunchy Primavika - jest to wysokiej jakości masło bez soli, cukru oraz oleju palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam szybkie, mleczne desery. Dziś zapraszam Was na przepis na kremowy deser waniliowy na mące kukurydzianej. Jest, to moja wariacja na temat domowego budyniu. Do tego
Słodkie okruszkiDzisiaj ciasto bez pieczenia. Pyszne, kremowe z dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę
Mała CukierenkaPyszne pączki, które za sprawą nadzienia stają się wręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki
Kolorowy PrzepisownikSzarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneDzisiaj polecam kolejne pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe
Bon appetit mon amieciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze egzotycznego wyrazu, zwłaszcza kiedy do masy serowej dodacie prawdziwej wanilii i kawałków ananasa
Luźna KuchniaOstatnio jestem zakochana w bezach. Próbuje różne desery z ich udziałem i każde mnie zaskakuje i zachwyca. Tort bezowy to próba przed wypiekiem, który będę musiała zrobić w Antonówce. Chyba się udało :) Wymyśliłam sobie pieczenie blatów w tortownicy, żeby były równe, przyznam, że całkiem nieźle wyszło :) Pierwotnie tort miał mieć trzy placki bezowe, jednak przy zdejmowaniu papieru jeden się(...)ubijać, aż się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć równą warstwę (np. w formie różyczek - jedna przy drugiej) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100'C około 70-80 minut. Beza powinna być chrupiąca. Delikatnie oddzielić bezę od boków tortownicy, odkleić papier. Tak samo postąpić w dwóch pozostałych przypadkach blatów. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać
Cakes By KejtDekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły
dolcevitainmykitchendieta jest poważnie zagrożona? Kiedy ulubionym deserem Twojego kochanego samca są gofry! Lekkie i chrupiące – takie które zawsze wychodzą, a ich jedzenie kojarzy się górą bitej śmietany, lepkimi od sosu palcami i z najsłodszą dziecięcą beztroską. Dlaczego gofry nie zawsze wychodzą takie jak powinny – nie są ani lekkie, ani chrupiące? Jak piec i podawać gofry? Wszystko w dzisiejszym poście(...)grę. A patelnia do pieczenia gofrów na którą w końcu się zdecydowaliśmy jest malutka – bez problemu mieści się na półce! Patelnia do gofrów mieści się na półce, czyści się szybko i sprawuje doskonale – od momentu zakupu 3 tygodnie temu gofry zdążyłam zrobić już 7 albo i 8 razy (mówiłam – ulubiony deser!). Patelnia to odlew aluminium powlekany nieprzywieralną
Karo in the KitchenSpekulatius- korzenne ciasteczka. Edyta Guhl Nie ma adwentu bez spekulatiusa, przynajmniej w Nadrenii- Palatynacie, gdzie mieszkam. Dlatego tym specjałem rozpocznę grudniowe blogowanie. Spekulatius to płaskie
dolcevitainmykitchenLato to czas kiedy chętniej sięgamy po ciasta na zimno, desery... Mój mąż je bardzo lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam
Z Majeczką w kuchniczasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze prezentować i cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem(...)kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu
Słodkie okruszki