Flan będzie pieczony w keksówce w kąpieli wodnej. Najważniejszy jest jednak pierwszy etap czyli właściwe przygotowanie karmelu, bez którego nie można się obejść. Pomyślicie sobie, że przecież karmel to nie jest najłatwiejsza rzecz do przygotowania... Trzymajcie się proporcji i wskazówek a na pewno wam się uda. Karmel nie tylko nada charakter naszemu deserowi, ale też podczas pieczenia zapobiegnie
vaniliowoczekoladowaPyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę(...)łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO: starta czekolada WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. SPÓD : Ciasteczka drobno kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z roztopionym masłem i przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i uklepując. Wstawiamy do lodówki. KREM : Czekoladę rozpuszczamy
cool and mintyNa czekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady
Słodkości i nie tylkoSzybkie ciasto na oleju z malinami. Nie wiele składników, a smakuję naprawdę super. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie 60 minut Koszt: Tanie Uwielbiam szybkie ciasta
Zdrowie i pysznie na talerzuPieczona, zblendowana dynia będąca podstawą jesiennych wypieków i deserów. Zawsze przygotowuję większą ilość tego pomarańczowego musu i zamykam go w słoiczkach na zimę. Używam do babeczek
Upiecz sobie babeczkęnawet to nie trwa długoa, bo zimna kremówka bardzo szybko się wiąże i już nawet po godzinie możemy się cieszyć tym wspaniałym deserem. Przygotowanie Charlotte z malinami gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy! Ten pyszny deser z pewnością będzie idealnym prezentem. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki(...)najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe). Gdy galaretka stężeje, wierzch deseru ozdób malinami i bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Między maliny możesz dodatkowo poukładać listki mięty. Gotową Charlottę wyjmij z foremki, przełóż na paterę i zwiąż delikatnie wstążką (tylko w celach dekoracyjnych, ciasto bez niej się utrzymuje). *Maliny do kremu i galaretki mogą być mrożone
Food Squaremniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (wym. 39cm x 30 cm), w której będzie pieczona szarlotka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto i gęsto nakłuwamy je widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Umyte, obrane i pozbawione(...)pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu
mojewypiekiinietylkoKorzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasta bez pieczenia to zbawienie podczas upałów. Tak myślę. Są okazje, na które ciasto wypada zrobić, a buchający gorącym powietrzem piekarnik uznawany jest za wroga numer 1. Ja to rozumiem, dlatego niebawem pojawi się seria deserów bez użycia piekarnika. Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku(...)marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru 100g masła 500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Gotujemy jak tradycyjny
MamaOskarkaDla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi
Smaczne Zdrowemacie ochotę na ciasto, przy którym nie trzeba długo stać, ten przepis jest właśnie dla Ciebie😀 Sama stawiam teraz na dania i desery szybkie w przygotowaniu ze względu na szczeniaczka, który nie wytrzyma dłużej niż 20 min bez zabawy z tobą i sikania po kątach😆i co za tym idzie częste wychodzenie na dwór. Przepis podobny do sernika(...)twarogu -50 g jogurtu naturalnego -1 łyżka kakao ciemnego Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na warstwę białą miksujemy, aby wszystko dobrze się połączyło. 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. 3. To samo robimy z masą kakaową i wylewamy na białką warstwę. 4. Pieczemy 40 min 180 stopni. Nie otwieramy od razu po wyłączeniu
Zdrowie i pysznie na talerzumasa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego biszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru. U mnie niezawodny biszkopt na mące orkiszowej, jak zawsze bez dodatku proszku do pieczenia. Idealnie puszysty i wilgotny. Według starej zasady na każde jajko daję 1 łyżkę cukru
Smaczne Zdrowepysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców! Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml(...)pieczenia wykładamy papierem i odrysowujemy (np. od miseczki) trzy okręgi średniej wielkości. Warto wybrać taką wielkość, by można było piec trzy blaty równocześnie. Wykładamy pianę, delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte. W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku cukru
Kolizje SmakówCoraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie
VioletoweKucharzenie