Pieczywo smakuje najlepiej, gdy jest świeżo kupione, jeszcze ciepłe i pachnące. Taki smakowity bochenek, rogalik czy bułka znikają bardzo szybko. Innym razem kupujemy z kolei nieco
PysiaGotuje.plWyobraźcie sobie, że w ciągu wielu lat uważałam, że wszystko co wytrawne, powinien robić mój Tata. Ja byłam tą od deserów. No tak, ale z rodzicami nie mieszkam już ponad 4 lata i co? I mogę dosłownie pozaznaczać w kalendarzu, gdy to ja gotowałam obiad, a nie mój eM. A powiem szczerze, że mój mąż nie jest fanem ciast, więc(...)pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych przepisów, które pozostają oczywiście w klimacie prostych ale smacznych łatwych deserów i uwaga fajnych wytrawnych dań - jak to dzisiejsze. Moja Kochana Chrzestna poczęstowała nas kiedyś przepysznym kiszem, który muszę przyznać szczerze, spróbowałam wtedy pierwszy raz w życiu, ale jak możecie
Słodkie PrzyjemnościDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas
Kawa z mlekiemDziś polecam Wam pyszne owsiane babeczki z konfiturą truskawkową . Idealne w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania. Do przygotowania babeczek użyłam płatków owsianych JUMBO Provena . Idealne do przygotowania tradycyjnej owsianki, jak i różnych wypieków. Polecam Wam również inne produkty Provena . Z pełną ofertą możecie zapoznać się tutaj: Wracając do przepisu na owsiane babeczki z konfiturą truskawkową… Do babeczek możecie(...)stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół). Pieczemy około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Po przestudzeniu babeczki wyciągamy z foremek i podajemy. Idealne w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania. Smacznego
Słodkie okruszkiMieliście okazję próbować kiedyś takiej swojskiej kiełbasianki ze słoika, ze smalczykiem, galaretką...? Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam się tym zajadać, ale od dłuższego już czasu nie
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha
Oryginalny smakDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemMój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc
Kuchnia w czekoladzieserca. Zawarta w niej w dużych ilościach witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. Źródło: internet SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce(...)niej flawonoidy obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed miażdżycą i zawałem. Żurawina zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościDobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami
dolcevitainmykitchen6 do 60 min Łatwe Tanie Przepis na tartę na grzankach z jajkami, szynką i serem Tarta jest na tyle uniwersalna, że można przygotować ją na
PysiaGotuje.plMuszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest
Oryginalny smakOszronione żurawiny to elegancka zimowa i świąteczna dekoracja ciast i deserów. Jej przygotowanie wymaga czasu, ale nie jest trudne. Pięknie prezentuje się na sernikach, ciastach oblanych lukrem królewskim, czy białą czekoladą. Składniki: 1 szklanka żurawiny (umytej i przebranej) 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu(...)Obtaczać żurawinę partiami w cukrze i odstawić do wyschnięcia na papier do pieczenia. Podobnie możemy potraktować gałązki rozmarynu lub curry, które będą imitacją igliwia na naszych ciastach i deserach. Żurawinę w cukrze można przechowywać 3-4 dni w papierowych torebkach poza lodówką
Kulinarne InspiracjeTo danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie
Kuchnia w czekoladzie