Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest
Oryginalny smakŚledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą to smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. Doskonale sprawdzi się na
Smakowite Daniavloga u Agnieszki Lifemanagerki , w którym pokazała ten kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem autorstwa Olgi z bloga Make Happy Day Ja co prawda stworzyłam trochę inną wersję tego deseru, ale i tak był przepyszny. Przede wszystkim ciasto jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo(...)więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie do gustu. Jagielnik jest wegański, bezglutenowy i bez cukru. Do posłodzenia wykorzystałam ksylitol, a dodatkowa słodycz to oczywiście karmel z daktyli, wzbogacony
FitkotZaczynamy powoli rozglądać się za świątecznymi przepisami. Tak, tak... ja też ;) Nie mam kompletnie pomysłu na to, co przygotuję, ale standardowo wiem już, że nie będzie
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny deser-u mnie z dodatkiem rumu zamiast Amaretto,bo nie lubię,delikatny ,kremowy i pyszny,do tego banalnie prosty-u mnie podany w malutkich porcjach-bo zrobiłam go jako dodatek do różnych dań na słono na urodziny -polecam gorąco!! Składniki: 500g serka mascarpone 4 żółtka pół szkl.cukru drobnego biszkopty duży kubek mocnej kawy 2-3 łyżki rumu(...)gładką masę. Do kawy dolewamy rum i maczamy w niej biszkopty,które układamy w pojemniczkach na przemian z łyżką masy serowo-jajecznej,na końcu posypujemy kakao i schładzamy deser w lodówce. Gotowe!!Prawda ,że proste?? Smacznego
Swojskie jedzonkoU nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny. Tym razem
Kawa z mlekiemDawno na blogu nie pojawił się żaden przepis na słodkości, dlatego tez postanowiłam podzielić się z Wami recepturą na przepyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy deser jakim jest krem czekoladowy z awokado i banana. Potrzebujecie do niego tylko kilka prostych składników i blendera. Ja gdy go przygotowuję używam sporo kakao, ponieważ bardzo je lubię. Jeśli nie bardzo przepadacie za jego
Życie ze smakiemTort dla osób lubiących Włoskie smaki i dla tych, którzy nie przepadają za cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI
RAROSSAOstatnio pisałam Wam o tym, jak bardzo lubię kolor pomarańczowy na stole. Na razie nic sie nie zmieniło i pomarańczowa faza trwa. Dzisiaj zapraszam na pyszną
dolcevitainmykitchenZnacie je na pewno, tym bardziej jeśli jesteście Czytelnikami bloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha , w wersji słonej z mięsem , a dziś mam
Kuchnia w czekoladzieSałatka chrzanowa z ryżem, jajkiem, papryką i kukurydzą to smakowita przekąska, która będzie świetną propozycją na śniadanie lub kolację, doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole
Smakowite DaniaOd prawie roku posiadam wyciskarkę wolnoobrotową , w której wytwarzam dwa warianty soku: owocowy i owocowo-warzywny. Ten owocowy zdecydowanie bardziej przypada nam do gustu i taki
Kawa z mlekiemMocno zmodyfikowany włoski deser. Zachęcam do wypróbowania - pyszne! ;) Składniki: I. Karmel: 120 g drobnego cukru 50 ml wody 150 ml tłustej śmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii(...)drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli dodajemy śmietankę oraz masło. Ponownie stawiamy na wolnym ogniu
DominikaDolcizimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego II. Nadzienie: 7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy(...)umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ amy jabłka. Białka z solą ubijamy
DominikaDolciDziś przepis na wspaniały deser. :) Składniki (2 małe pucharki): I. Kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 pomarańcze 200 ml wody 200 g cukru pudru/kryształu 3 kawałki skórki cytrynowej II. Panna Cotta: 300 ml śmietanki 75 ml tłustego mleka 3 płatki żelatyny 75 g cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze(...)przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu umieszczamy śmietankę i mleko. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie namaczamy żelatynę
DominikaDolci