dziś co świętować, więc po pracy zafundowałam deserek. Zwykle na desery pozwalam sobie w weekendy i przy okazji świąt. No i mam święto. W końcu zdobycie głównej nagrody w ogólnopolskim branżowym konkursie to nie byle co ;) Bardzo się cieszę, bo wygrana dała mi dziś skrzydła, których ostatnio bardzo potrzebowałam. I z tej okazji na balkonie zrobiło się kolorowo od bratków
Weekendy w domu i ogrodzieWyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność
zabawa smakiemWyjątkowe nasionka o wyjątkowych właściwościach :) u mnie kilka razy w tygodniu pojawia się taki deser, a że ma właściwości lecznicze, to można jeść bez wyrzutów sumienia :) Prosty w przygotowaniu. Polecam :) S kładniki (1 porcja) 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 kiwi 50 g mango Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Wstawić
Delicious TitbitsKasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej cukru (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco. Składniki: 650 ml mleka 200 g cukru 200 g masła 225 g kaszy manny
Mama GotujeNaleśniki są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około
Mama GotujeRacuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka
Mama Gotujedeser w trochę innej postaci trafiłam przypadkiem. Połączenie ziemniaków i kakao wydało mi się troszeczkę dziwne, więc postanowiłam spróbować. Rezultat okazał się ciekawy, na pewno warto było spróbować. Składniki: 200 g ziemniaków szklanka wiórków kokosowych szklanka cukru pudru ⅓ szklanki kakao 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy trochę ostygną obrać i przecisnąć przez praskę. Wiórki kokosowe
Mama GotujeProsty i szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos. Składniki: 200 g herbatników ½ szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki
Mama GotujeKandyzowane plastry pomarańczy i cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki
Mama Gotujezabraknąć pierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto
Mama GotujeBardzo lubię czarną porzeczkę a kisiel z niej zrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Porzeczki umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki
Mama Gotujenajlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało. W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się w ustach
Mama Gotujestyczniu 2013 roku podawałam przepis na kaszę mannę z karmelem zaczerpnięty z przepisów kuchni Kryszny. Dziś również przepis z tej kuchni, ale tym razem na pudding z kaszy manny. Deser ten jest słodki i pyszny. Polecam nie tylko miłośnikom kaszy. Składniki: 650 ml mleka 250 g cukru 10 nitek szafranu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 50 g rodzynek 50 g orzechów
Mama Gotujedeser... Zdrowy i nie słodki koktajl :D SKŁADNIKI 2 duże banany jogurt naturalny 2 łyżeczki cukru 200ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru bita śmietana + płatki czekoladowe Wlać jogurt do pojemnika, pokroić banany, wsypać cukier :D blenderować na gładką masę Wlać pierwszą cześć koktajlu do szklanek Następnie do pojemnika wlać mleko, dosypać kakao i cukier.... znów
MarciochaKucharzydekoracji :D Kiedyś będąc w Lidlu, kupiliśmy kompot wiśniowy:), w domku zalaliśmy wiśnie wódeczką, i pozwoliliśmy jej dojść... Już kilka razy korzystaliśmy z tej cudownej mikstury, dodając smaku naszym deserom... Wszystkie składniki należny podzielić na suche i mokre. W osobnych naczyniach pomieszać składniki pomieszać ze sobą. Następnie do suchych dodać mokre i wymieszać na gładką i lejąca się masę
MarciochaKucharzy