musi kusić wąż abym smakowała jabłka z naszego wiejskiego dzikiego drzewka. I choć bardzo lubię o poranku zerwać sobie takie surowe, skąpane w rosie, zimne jabłuszko to dziś na deser, dla odmiany, owoce pieczone, nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z migdałami i rodzynkami. Świetna sprawa na szybką i słodką przekąskę :) Przepis: 6 jabłek 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła garść cynamonu
upichconadniach 26/01 - 26/02 wraz z Mikserem Kulinarnym organizowałam akcje kulinarną o tytule "Owoce Morza" Celem przedsięwzięcia było zebranie pomysłów na dania, przystawki, zupy, desery, których bazą są frutti di mare :) Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy: 1/ Idealna zupa
upichconaCo oznacza nazwa smoothie , co to jest smoothie? Smoothie to nic innego jak zmrożony koktajl owocowy. Jest to kusząca propozycja dla osób zabieganych i zapracowanych. Zrobienie
IzaGotujeZapraszam do wypróbowania przepysznych produktów Primavika , firma ta posiada szeroki asortyment wegetariańskich dań obiadowych , deserów , różnych rodzajów maseł orzechowych , migdałowych , czekoladowych . Produkty Primavika są dostępne w takich sklepach jak : alma , real , Piotr i Paweł oraz stokrotka , można je także zamówić w sklepie internetowym http://www.primavika.pl/ . W produktach tej firmy nie znajdziecie chemii ponieważ są wyprodukowane
Sama słodycz i szczypta chiliSłodko - kwaśne orzeźwienie! Smoothie z rabarbarem! SKŁADNIKI: - sok pomarańczowy - rabarbar - truskawki - banan W/w zmiksuj! Już -Gotowe! ;-))))
SMYKWKUCHNICassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny
maniapieczeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Lukier jest przyjemnym składnikiem wielu deserów. Jego słodko-kwaśny smak sprawia, że przyozdobione nim ciastka i ciasta smakują jeszcze lepiej. Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Lukier z nutką pomarańczy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Przepis na te wspaniałe, chrupiące naleśniki zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsay’a „JUST DESSERTS”. Książkę z osobistą dedykacją
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Wyjątkowe, bardzo czekoladowe ciasto. Ładnie wykrojone, może być wytwornym deserem na uroczystą kolację. Mogą je jeść bezglutenowcy, bo nie zawiera … Przeczytaj cały artykuł Post Megaczekoladowe ciasto z pianką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornernależy zalać mlekiem (zwykłym, sojowym, kokosowym, migdałowym - wedle uznania) ok. 1/3 szklanki . Dodać łyżkę miodu i odstawić na noc. Udekorować ulubionymi owocami i gotowe. Tutaj znajdziecie przepis na Deser Chia z kiwi i jogurtem
Mój Smak na ŻycieDzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu. Całą pracę zaczynamy od upieczenia spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie biszkoptu
Full Smakujeden z zimnych deserów, który w upalne dni smakuje nie gorzej od wybornego semifreddo . Delikatny, aksamitny smak kremu, idealnie łączy się z chrupkością migdałów i orzechów. To bardzo prosty przepis, który jesteśmy w stanie przygotować w domowym zaciszu. O uznanie gości nie będziemy musieli zabiegać. pół litra mleka 4 żółtka 200 gram cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 gram mąki
Bon Ton ItaliaCzekoladowa wersja tych pralinek . Jeśli użyjecie mleka sojowego w proszku i płynnego mleka roślinnego, deser będzie wegański. Składniki: ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej + ulubione mleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko
Qlinarnie i QlinarnieDawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :) Składniki: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 2 łyżki melasy szczypta soli 3/4 szklanki płatków owsianych Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć
Domowa cukiernia EwyPyszny, wiosenno - letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam! składniki 1 mango szklanka truskawek sok z 1 limonki lub cytryny parę listków mięty Kieliszek Porto - opcjonalnie przygotowanie Mango obrać, wykroić pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osuszyć,odciąć szypułki, przekroić owoce na połówki
Stare Gary