mamy coraz cieplejsze, więc przydałoby się coś orzeźwiającego do picia. Zrobiłam przepyszny syrop miętowy, który można dodawać do wszelkiego rodzaju napojów, a także do lodów lub innych deserów. Zapewniam Was, że ten syrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-). SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ. Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychniedzielne przedpołudnie zapraszam Was na tartaletki z truskawkami i galaretką. To pyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasikremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g truskawek umytych i obranych 1 i 1/4 szklanki konfitury
Mała Cukierenkanakryć stół, rodzaje kieliszków, jak składać serwetki, układanie sztućców po posiłku, rodzaje makaronu, opis kilku ziół, 10 przykładowych przepisów, naklejki do zaznaczania przepisów. Kolejne działy to: Przekąski, Zupy, Obiady, Desery i Przetwory. W każdym dziale jest miejsce z kieszonką w którą możemy wkładać wycięte przepisy. Możemy też je wkleić pod koniec na pustych stronach. Zwykłe strony mają linie do pisania
W kuchni bez szafekskładników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się bliżej poznać kuchnię
Chilli Czosnek i Oliwanerki i reumatyzm, ponieważ zawiera on sporo kwasu szczawiowego. Rabarbar najczęściej kojarzony jest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców
bistro mamasojowo waniliowy koktajl owocowy. Oczywiście głównym składnikiem są truskawki :) Koktajl nadaje się zarówno dla małych, jak i dużych domowników. U mnie był doskonałym, bardzo szybko znikającym deserem. Spróbujcie. Składniki: 250 ml waniliowego mleka sojowego 1/2 kg świeżych truskawek 2 brzoskwinie opcjonalnie miód do smaku (ja pominęłam ze względu na słodkość owoców) Przygotowanie: Truskawki myjemy i przekładamy do misy blendera
Słodkie okruszkizdrowotne właściwości można by wymieniać w nieskończoność. Przede wszystkim dobrze wpływa na nasz układ trawienny i jest lekkostrawna, dzięki czemu warto podawać ją dzieciom. A zwłaszcza w formie takiego deseru. W roli głównej smak truskawek i wanilii, mus nie jest za słodki, ale zdecydowanie sycący, dzięki czemu należy poważnie rozważyć przygotowanie go na śniadanie. Składniki: 8 łyżek kaszy jaglanej
Roślinna - blog wegańskiMakowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka
KreatywnePinyZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym
Mała Cukierenkamiodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka
Made By Mom And Sonyjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody
SzczyptaSmaQmoże być to dobra propozycja, ale pod żadnym pozorem nie dodawajcie cukru. Miodu też nie. Na drugi dzień smakuje to zdecydowanie lepiej - dobry pomysł na bardzo słodki i zdrowy deser :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychMakaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach
Salonik smaków