oknami. Zamiast zwykłych pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami w pomarańczowym karmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanie syntetyzować samodzielnie. To przede wszystkim idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także alergików- nie zawiera glutenu. Ponadto jest delikatna w smaku i pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji kaszy, z ostatniej puszki łososia w oleju, z rozmrożonego wcześniej szpinaku i z dwóch żółtek pozostałych po porannym
Kuchnia Ellieprzygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnisyrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Notatki - konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy je. A w tym roku, przez niebezpieczne zamieszanie polityczne blisko naszej wschodniej granicy, będziemy ich mieć pod dostatkiem. Ze względu na embargo, polskie
W mojej kuchniBędzie lepiej. Wytrzymam. Dam radę. Już niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może zrobiłabyś pleśniaka? Hmm… nie piekłam go już od dawna, jakoś były do wypróbowania inne przepisy. W zasadzie – czemu nie? – pomyślałam. Sięgnęłam do przepisu Komarki i lekko
W mojej kuchnisię zezłocą. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe, są gotowe. 6. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać okrągłą foremką do deserów (dzięki temu będą idealnie równe), pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją). 7. Wystudzone ciastka od spodu posmarować roztopioną czekoladą i odkładać do stężenia czekolady. 8. Ciastka można przechowywać
W mojej kuchniZaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi. Jest prosty, nawet dodawanie żelatyny nie stanowi żadnego problemu dla początkującego cukiernika. Ja, jak zwykle, miałam kilka niespodzianek podczas przygotowywania tego deseru. Kiedy otworzyłam opakowania z rurkami waflowymi okazało się, że w każdym jest inny rodzaj (i kolor) czekolady. A potem okazało się, że w sklepie jest tylko jeden serek straciatella, więc
W mojej kuchniwięc wstaję, by go nakarmić. Potem jeszcze jakiś czas mogę poleżeć, pomyśleć, zaplanować cały dzień. Wczesny początek dnia ma swoje uroki, więcej rzeczy mogę zrobić. Dziś, oprócz obiadu i deseru, usmażyłam dla chłopaków na śniadanie placuszki bananowe z przepisu madzi81. Przygotowanie placuszków zajmuje kilka chwil. Są aromatyczne, doskonale smakują z chmurką cukru pudru i odrobiną czekolady. Dla łasuchów, starszych
W mojej kuchnisię złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny smak. Doskonale sprawdzi się podczas
W mojej kuchnidentysty, romansach, najlepszych kolegach, ulubionym jedzeniu, skrywanych obawach, marzeniach i snach. - Mężczyzna w pewnym stopniu jest świadomy, że w jego domu mieszkają jacyś mali ludzie. I złota myśl na deser: Ożeniony mężczyzna powinien zapomnieć o swoich pomyłkach. Nie ma sensu, aby dwoje ludzi pamiętało o tym samym!!!! Do jutra, Aleex :) źródło zdjęcia: internet
W mojej kuchniptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 8 jajek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków • 1 cukier waniliowy • 8 pełnych łyżek mąki pszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka
W mojej kuchnikuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo
W mojej kuchnikonkursu urodzinowego. Już, już je podaję. Ale najpierw statystyka. Na konkurs wpłynęło trzynaście zgłoszeń. W tym roku były one bardzo różnorodne: od tradycyjnych dań świątecznych po słodkie wypieki i desery. Wybór był naprawdę trudny. Powołałam domowe jury w składzie: Dario, Młody, Gwiazdeczka i ja, aby werdykt był jak najbardziej obiektywny. Staraliśmy się trzymać wytyczonych kryteriów – czytaliśmy Wasze opisy potraw świątecznych
W mojej kuchnimarca 2016 r. do godz. 12.00. Kochani. Ważny jest każdy, pojedynczy głos. Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdy wysłany sms. Aleex A jutro zapraszam pyszny owocowy deser
W mojej kuchni