rozpływające się w ustach. Rolada, którą zrobiłam chodziła za mną bardzo długo aż w końcu zainspirowana programem kulinarnym i sezonem jagodowym postanowiłam połączyć moje ulubione smaki jak najszybciej. Deser jest obłędny w końcu beza plus krem śmietanowy i ulubiony owoc sezonowy to połączenie niebiańskie mmmm.. .Zapraszam... Skala smaku 10/10 - najlepsza beza na roladę nie musi być dobrze wysuszona wręcz
Kubki smakumożna uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaAdwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂 Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w
WiszniówkaBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas ma inne warunki piekarnikowe. Kolejne moje odkrycie polagało na uświadomieniu sobie, że inczej piecze się bezę do tortu, inaczej do pavlovej, a jeszcze inaczej do rolady bezowej. Przedstawiam Wam […] Artykuł Mini bezy
Wiszniówkaznowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort. Tort szwardzwaldzki to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki […] Artykuł Tort
WiszniówkaPyszne orzeźwienie w upalny, letni dzień. A do tego wspaniały deser :) Na jedną porcję: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ew. 3 kostki lodu ok pół szklanki ziemnego mleka gałka lodów waniliowych kilka kostek białej czekolady bita śmietana Kawę zalać do połowy filiżanki gorącą wodą, ostudzić. Aby szybciej się ochłodziła wrzuciłam do niej 3 kostki lodu. Czekoladę rozpuścić w mikrofali i polać
Smakołyki Asinagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-zytnio-orkiszowe/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Bułeczki żytnio-orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi pysznymi darami lata. Ale przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić
Malinowa KawiarenkaPrawdziwa poezja smaku :) Ważne jest tylko, żeby przy realizacji tego przepisu dokładnie trzymać się wskazówek, dotyczących wykonania kremu - a sukces będzie gwarantowany. Ze względu na zawartość likieru, jest to deser dla dorosłych, ale oczywiście, jeżeli chcemy uraczyć min dzieci, wystarczy pominąć ten składnik. Składniki na spód: 180 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki mąki Warstwa
Świat Ciastabezowe torciki z bitą śmietaną polane sosem z truskawek . Pięknie się prezentują a smakują jeszcze lepiej , kwaskowaty smak sosu równoważy słodycz bezy . Szybki ale bardzo efektowny deser. Składniki na bezy - 4 białka ( 150 ml ) - 300 ml cukru ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach ) - szczypta soli Do przełożenia
Wypieki Renekroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCharakterystycznie intensywnie niebieskimi kwiatami chabra bławatka można dekorować desery, można też dodawać je do napojów. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnesię oprzeć tym lekko kwaśnym kulkom. Tak jak czereśnie uwielbiam zjadać prosto z drzewa (lub w wersji miejskiej - z miski), tak wiśnie idealnie nadają się do wszelakich wypieków i deserów ze względu na swój wyrazisty smak. No i ten piękny kolor... Czy ktoś potrafi oprzeć się tym ciemnoczerwonym kuleczkom...? Tym razem do dżemu dodałam herbaty. Mocnej, czarnej, esencjonalnej. Koniecznie wybierzcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasi