blogerów - dwie książki kucharskie z przepisami kuchni polskiej. Jedna książka to zbiór przepisów Karola Okrasy i jego gości na dania "na słono", druga natomiast to słodka księga wypieków i deserów przygotowana przez Pawła Małeckiego i jego gości. W sobotę 26 listopada miałam okazję wziąć udział w premierze książki "Kuchnia Polska na słodko" i wspólnie z innymi blogerami podziwiać fach znakomitego
Kuchnia Bon AppetitKule mocy stworzone na Andrzejki, ale będą również idealne na każdą inną okazję. Umilały nam czas podczas wróżenia sobie przyszłości. PRZESŁODKIE mimo, że całkowicie bez cukru
Czarnawisienkaprzemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child Pâté de canard en croûte. Składniki: 1 kaczka (proporcje podane w przepisie dotyczą kaczki
GRUBY WAŁEKpodaję. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiKremowa ryżowa szarlotka to zdecydowanie najbardziej zaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: - 180g płatków ryżowych - 400 ml mleka kokosowego z puszki - 2 łyżki cukru
Smakuje zdrowoRozgrzewająca mocha z prażonym kokosem to deserowy napój idealny na chłodne dni. Taka kawa kokosowa ma wszystkie zalety gorącej czekolady, zdrowego napoju i wyśmienitego, bezcukrowego deseru. No i ten prażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest
Poezja smakuDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu
Ostra na Słodkowodą 2 łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-gulaszowa/ BosowKuchni Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukomosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych
kruche babeczkiTak jak obiecałam, kolejna kulinarna recenzja i konkurs dla Was :) A do zdobycia "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej od Wydawnictwa Samo
Moje Kuchenne RewelacjeCoś pysznego i chupiącego do posypania deserów lub lodów. Składniki: 1 czubata łyżka mielonych orzechów 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Orzechy mieszamy razem z cukrem.Mieszankę prażymy w piekarniku do momentu aż uzyska złoto-brązową barwę (ok. 15 minut w temp.180 stopni).Następnie rozsypujemy na papierze lub ściereczce i zostawiamy do ostudzenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnedziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę
Ugotowane pozamiataneDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej
CiastkozercyPachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych
MyCookBook.plLikier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń
vaniliowoczekoladowa