Sorbet z arbuza i groszku podany w szklaneczkach. Już mamy sierpień, a panują upały jak w tropikach. Wszyscy szukają czegoś zimnego, ja piję zimną wodę gazowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDŻEM BRZOSKWINIOWY Bardzo pyszny i łatwy do zrobienia dżem. Idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, omletów i rożnego rodzaju deserów. Składniki 3 kg brzoskwiń 1 kg cukru* 1 cytryna * jeśli nie lubicie słodkich dżemów, możecie zmniejszyć ilość cukru i dać go mniej. Sposób przygotowania: 1. Brzoskwinie, dokładnie umyć, osuszyć, przekroić i wyjąc pestkę
Kulinarnie z Polką na KresachDrożdżowe słodkie bułeczki z wiśniami, lekkie i puszyste, dzięki wiśniom - nie za słodkie. Pyszna propozycja na słodkie śniadanie przy szklance mleka lub kawy, jako deser lub przekąska spakowana na wynos. Do wypieku użyłam suszonych wiśni, ale równie dobrze nadadzą się świeże wiśnie oprószone mąką ziemniaczaną lub inne owoce, a nawet rodzynki. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej
Kocham..lubię..gotuję..Przepis na pyszna kawę mrożoną z żółtkami. Idealna jako deser na upalne dni i nie tylko. Wanilia i żółtka wspaniale wzbogacają smak kawy i sprawiają, ze jest przepyszna. Spróbuj koniecznie. SKŁADNIKI: NA 3 PORCJE KAWY: 2 ŻÓŁTKA SZKLANKA MOCNEJ, Z PODWÓJNEJ PORCJI KAWY SZKLANKA MLEKA 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY KREMÓWKI 6 ŁYŻECZEK CUKRU 1/2 LASKI WANILII LUB CUKIER WANILIOWY DO SMAKU
Pani M - kuchnia smakowitaGofry gryczane z komosą ryżową to moja propozycja na bezglutenowe danie, które może występować w roli pieczywa lub deseru. Jeszcze kilka lat temu kiedy próbowałam gryczanych wypieków wydawały mi się dziwne w smaku. Kasza gryczana z sosem mięsnym pycha, ale do słodkiego to niekoniecznie. Po raz kolejny jeśli o smaki chodzi sama sobie udowodniłam, że jest to kwestia poznania, rozsmakowania
Dorota SmakujeWiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast i deserów. Można oczywiście kupić gotowe, ale przygotowanie ich w domu nie wymaga dużo pracy. Przygotowane samodzielnie będą smakowały jeszcze bardziej, i mamy pewność, że nic poza owocami i cukrem nie zostało tam dodane. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki /ok. 6-7 słoiczków 300 ml/: 2 kg wiśni
Pasja Smakurazem proponuje więc rewelacyjny kremowy sernik z borówkami i kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Takie ciasto ze świeżymi owocami to po prostu obowiązkowy deser w lecie :) Bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pełonoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Healthy food explorerAnny Lewandowskiej Healthy Sweets by Ann nakładem wydawnictwa kultowy pl, która jest poradnikiem dla każdego, a szczególnie dla osób które szukają inspiracji lub zaczynają przygodę ze zdrowymi słodkościami. (,,,)Zdrowe desery? To możliwe! Z przysmakami Anny Lewandowskiej twoje życie może być słodsze.Wiele osób, sięgając po słodycze
Kulinarne pyszności MolkiWystarczy jogurt typu islandzkiego lub zwykły gęsty jogurt naturalny, trochę miodu i świeżych owoców i pyszny deser gotowy! Składniki: skyr naturalny garść malin garść borówek amerykańskich 1 łyżeczka miodu Sposób wykonania: 1. Owoce opłukać pod bieżącą wodą. 2. W pucharkach naprzemiennie układać trochę skyru, odrobinę miodu i owoce. Smacznego
Kuchnia domowa AniTarta błękitna jak lazurowe wybrzeże łączy w sobie orzeźwiający smak limonki z niebieską jeżynowo-jagodową pianką i owocami. Moim zdaniem to idealny deser na letnie gorące popołudnie. TARTA LAZUROWA Składniki: spód: 2 szkl mąki 50 g cukru 120 g masła 60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek) 1/2 łyżeczki soli masa limonkowa: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany
Bon appetit mon amietrochę już zapomnianych. Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto z owocami – wiśnie i borówki pod delikatną kołderką z kruchego ciasta Składniki CIASTO mąka pszenna 230 g masło 140 g cukier puder
Tajemnice Smakuodsłonie, to wspaniała propozycja na syty obiad. Różnorodność ich zastosowań zachwyca i na pewno jeszcze wiele pomysłów na nie Wam zaprezentuje. Te świetnie nadadzą się na letni obiad czy deser – delikatne i cienkie naleśniki przełożone puszystym i prostym kremem, a do nich gorące, słodkie brzoskwinie – tego lata mój ulubiony owoc, który jem namiętnie. Wypróbujcie, a na pewno powtórzycie
Smaczna StronaBłyskawiczny deser bez pieczenia, utrzymany w pastelowej kolorystyce. Przepyszny. Świetny dla dzieci. Zarówno smakowo, jak i do trenowania pod okiem dorosłych (przygotowanie galaretki) swoich kulinarnych umiejętności. Najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną. 200-220 g herbatników 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte 800 g serka homogenizowanego waniliowego Galaretki czerwone i żółte rozpuszczamy osobno, każdą w 2 szklankach gorącej
Smaki Na TalerzuKruche ciasto w połączeniu z budyniem i orzeźwiającymi brzoskwiniami to świetny pomysł na deser na letnie popołudnie przy kawie. Wszystkim bardzo smakuje i każdy prosi o dokładkę :) Ciasto kruche: 4 szkl mąki 3 jajka 20 dag cukru 1 cukier waniliowy kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 1l mleka 2 budynie śmietankowe 4 duże brzoskwinie cukier puder do posypania
Smakołyki Asi