deser - 61894 przepisów (strona:1321/4127)

Mus jabłkowy 157

ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego

mojewypiekiinietylko
WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ 137

Prosta,szybka i słodką przekąska na popołudniowy deser. 15 dag.zmielonych orzechów laskowych 1/2 szkl.mleka 20 dag.masła 15 dag.cukru 2-3 żółtka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
JAGLANKA Z MALINAMI 159

pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser   SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy

słodki bratek
Crumble - Śliwki zapiekane pod kruszonką 135

Crumble to angielski deser z różnych owoców zapiekanych pod kruszonką,który spożywa się na gorąco.  6 dużych śliwek 4 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka: 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 70 g masła płatki migdałowe do posypania Ze śliwek usunąć pestki,pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
BABKA RÓŻANA 196

BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ

harrisa
Banoffee pie 357

Myślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać tego pysznego połączenia smaków, gdyby jednak zdarzyło się, że jeszcze nie mieliście okazji go próbować nadróbcie to koniecznie. To jeden z tych deserów na który wszyscy czekają na przyjęciu, a potem znika w błyskawicznym tempie zaraz po tym jak pojawił się na stole. 250 g ciasteczek digestive

Polska Zupa
Czekoldowy sernik z musem z białej czekolady 507

razem sernik czekoladowy z białym musem . Niestety bomba kaloryczna ale przecież to deser więc nie liczymy kalorii :)   W smaku choć tyle czekolady wcale nie jest za słodki :) no ale jeden kawałeczek w zupełności zaspokoi nasze pragnienie na słodkości ...   Polecam bo walory smakowe i wrażenia wizualne zaskoczą najwybredniejszych gości ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych

Wypieki Rene
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 298

dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :)     Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki

ChilliJemy
Pieczarki bezowe 158

kuchni francuskiej. Pieczarki bezowe są bardzo spektakularnym wypiekiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem, czy też ozdobą innych ciast, np. Bûche de Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie zachwycone. Inspirację zaczerpnęłam od Alice Medrich , autorki książki „Chewy Gooey

mojewypiekiinietylko
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 157

dzisiejszym poście będą, aż 3 słodkie propozycje. Biorę udział w akcji blogerskiej „Czas na małe co nieco” i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie

Mała Cukierenka
JABŁKA POD KRUSZONKĄ 89

Jabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;) Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka:  * ok. 90 g masła  * 130 g mąki  * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać

Zrób to smacznie
Muffiny dyniowe 171

drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią. Składniki: 12 sztuk 1 szklanka puree z dyni 1 banan 2,5 szklanki mąki owsianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek cukru trzcinowego

Truskawkowa Fiesta
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 149

przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej

My Chcemy Jeść
Karpatka z kremem budyniowym 125

wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy.  10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę.  Smacznego deseru

Mój pomysł na
Lody bazyliowe. 115

lodziarni i postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w warunkach domowych. Muszę przyznać, że się udało :) Nie przyszło mi  wcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy , to czemu nie lody bazyliowe? ;) Wprawdzie za oknem pogoda już całkiem jesienna to jednak namawiam Was do przygotowania sobie

zadanie-gotowanie