związku z trwającym konkursem "Lubella na sportowo" postanowiłam przygotować lekkie danie z wykorzystaniem makaronu Lubelli. Żeby nie było zbyt nudnie, postawiłam na deser, a dokładnie serniczek na zimno, którego spód był po porostu makaronem. I wiecie co? :D Wyszło na prawdę pysznie! Serniczek z makaronem smakował wyśmienicie, pięknie się prezentował, a makaron wzbogacił danie w cenne składniki odżywcze :) Idealny deserek(...)serka chudego homogenizowanego - 150 g banana (2 małe) - 1/4 wrzątku - 1/3 łyżeczki agaru lub 2 płaskie łyżki żelatyny - 0,5 łyżeczki stewii - dodatkowo: aromat waniliowy - 5 dużych truskawek Zagotowujemy wodę na makaron. Wsypujemy odmierzoną ilość i gotujemy al dente 9 minut. Substancje żelującą rozpuszczamy we wrzątku (jeżeli jest to agar, należy postępować wg instrukcji na opakowaniu, często zdarza się
Zdrowie na języku :PBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten pyszny torcik nie pochodzi z Rosji ale z dalekiej Australii, gdzie ponoć został po raz pierwszy przygotowany w roku 1926. Żeby wszystko było jasne, Pavlova to delikatna beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami(...)drobnego cukru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu z białego wina 100 g białej posiekanej czekolady Dodatki 250 ml śmietany kremówki świeże owoce wg uznania - idealne będą truskawki, jeżyny, borówki lub poziomki W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając białka. Dodać ocet i mąkę kukurydzianę. Panię ubijać aż będzie
Gotujemy i jemyTegoroczny Dzień Dziecka nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem nie była to niespodzianka a zrobiłyśmy go z dziewczynami wspólnie. Ala pomagała robić biszkopt a Emilka wypełnienie. Z takimi pomocnikami uwinęłyśmy się ekspresowo a ciasto wyszło nie dość, że bardzo dobre to jeszcze ciekawie wyglądało. Doskonale wpisało się w klimat dziecięcego święta. *duża blaszka z piekarnika Składniki(...)pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten pyszny torcik nie pochodzi z Rosji ale z dalekiej Australii, gdzie ponoć został po raz pierwszy przygotowany w roku 1926. Żeby wszystko było jasne, Pavlova to delikatna beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami(...)drobnego cukru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu z białego wina 100 g białej posiekanej czekolady Dodatki 250 ml śmietany kremówki świeże owoce wg uznania - idealne będą truskawki, jeżyny, borówki lub poziomki W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając białka. Dodać ocet i mąkę kukurydzianę. Panię ubijać aż będzie
Korniszonkiyszny i aromatyczny deser wakacyjny na zimno. Soczyste owoce, subtelny aromat lawendy, lekka konsystencja sernika i chrupiący, mocno kakaowy spód oreo. Bardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa(...)kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, ok. 3-6 łyżek cukru pudru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru. Do przybrania kwiaty jadalne (u mnie lawenda, szałwia, bratki), owoce sezonowe (np. brzoskwinie, borówki, truskawki, winogrona). Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie Spód: Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji
SzczyptaSmaQPokazywałam Wam już inny przepis na sernik z bezą , ale ten dzisiejszy trafi bardziej do tych z Was, którzy lubią nieco mniej słodkie ciasta. Jasne, jest
nietylkopasta.plInspirowane przepisem Doroty Świątkowskiej Już kilka miesięcy upłynęło od momentu kiedy w moje ręce trafiła jej ostatnia książka "Moje wypieki z czekoladą". Kilka przepisów wypróbowane, ale
Kuchnia w czekoladzieJeśli stale obserwujecie moje przepisy i bloga, to wiecie że klasyczne domowe wypieki są moimi ulubionymi. Nie mam ręki do idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche
nietylkopasta.plPo upieczeniu tego ciasta zjadłam od razu 4 porcje, póki było ciepłe. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta, ale świadczy to o jego smaku
nietylkopasta.plKefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaSkończyło się nam wczoraj rano pieczywo i uznałam, że coś jeszcze dobrego bym zjadła. Skoro drugie śniadanie szykowałam też Zuzi, zrobiłam kaszę jaglaną z musem truskawkowo
Anioszek w kuchniBajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze
Moje domowe kucharzenieOstatnio siedząc przed komputerem i robiąc to co zawsze w wolnej chwili - oglądam Star Trek'a - zachciało mi się ,,czegoś" pysznego i kolorowego i wspaniałego... ciężko
sierotka maRysia w kuchniPrzyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco(...)uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki 100 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki soli 160 g masła, zimnego Nadzienie 8 kwaśnych jabłek 2 łyżki masła 1 łyżka
codojedzenia