zjeść całą blachę od razu, ale po 3 kawałkach byłam tak najedzona, że nie zjadłam już nic do końca dnia, to zasługa błonnika i pełnowartościowych składników, tym właśnie ten deser różni się od innych bogatych w proste węglowodany, po których poziom cukru rośnie, a następnie gwałtownie spada, dając uczucie jeszcze większego głodu. Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta(...)migdałowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja dodałam owsiane) 3/4 szklanki mąki migdałowej lub owsianej 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki kakao truskawki na wierzch na polewę 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki kakao syrop z agawy do posłodzenia opcjonanie Przygotowanie : Daktyle zalać gorącą wodą na ok 10 minut, następnie
zdrowa vege kuchniaSmaczna propozycja na szybkie śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Świetnie skomponuje się z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym naturalnym. Ja i Zuzia uwielbiamy rodzynki, więc dodajemy je do większości deserów. To danie też posypałam rodzynkami: porcję Zuzi (w dużej miseczce) i swoją (mała, na smaczek, bo owsiankę zrobiłam przede wszystkim dla córci). Ilość cukru zależy od naszych preferencji(...)jesienna odmiana świetnie się sprawdzi. A co swoje to swoje. Nie musi być dużo, ważne, by było. A jak się uda, to za rok posadzę drugi krzew. :) Mam też truskawki, mam nadzieję, że tego roku będą bardziej urodzajne. Kocham wiosnę i lato. :D Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 2-3 łyżeczki cukru lub miodu
Anioszek w kuchnigodz. 12.00. Kochani. Ważny jest każdy, pojedynczy głos. Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka(...)łyżki mąki ziemniaczanej • ziarenka z 1 laski wanilii • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże truskawki Sposób przygotowania: • Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone
W mojej kuchnibogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego(...)wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą noc do lodówki.Gotowy pudding przybrać
Food SquareMiałam w zanadrzu, a właściwie to na parapecie w kuchni, cały pęczek mięty. Ogólnie rzecz biorąc, to miętę lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa(...)umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę.Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę. Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla was amerykańskie pankejki, przepisów na necie mnóstwo... Według tego robiłam już kilka razy, zawsze wychodziło bardzo smacznie. To co, zaczynamy! Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.Niedawno, idąc ze mną ulicą, synek zobaczył przez okno wystawowe cukierni kawałek sernika z brzoskwiniami. Bardzo mu się ten widok spodobał A ja sama nabrałam ochoty
Lamarida.plDelikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Od zawsze miałam słabość do naleśników. Jako dziecko uważałam je za jedno z najlepszych dań, które z powodzeniem można jeść zarówno
Book of spellsNie ma nic piękniejszego niż powitać dzień takim fajnym śniadaniem! Pyszne naleśniki, lekko chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu
Kuchnia w czekoladzieCiasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne. Składniki: Tortownica 24-26cm 200g margaryny 200g
Kuchnia w czekoladziePewnie część z Was się zdziwi widząc przepis na ciasto na moim blogu, ponieważ unikam słodyczy jak ognia. Są zbyt uzależniające, dlatego lepiej się od nich
Zgrabne GotowanieHerbata ze świeżej mięty najlepsza herbata miętowa na lato. Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z
Cztery FajeryWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 14 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki
JejKuchniaPołączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać
Szefowa kuchniZapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki
SMYKWKUCHNIBardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i
Passion of CookingWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzwiązku z trwającym konkursem "Lubella na sportowo" postanowiłam przygotować lekkie danie z wykorzystaniem makaronu Lubelli. Żeby nie było zbyt nudnie, postawiłam na deser, a dokładnie serniczek na zimno, którego spód był po porostu makaronem. I wiecie co? :D Wyszło na prawdę pysznie! Serniczek z makaronem smakował wyśmienicie, pięknie się prezentował, a makaron wzbogacił danie w cenne składniki odżywcze :) Idealny deserek(...)serka chudego homogenizowanego - 150 g banana (2 małe) - 1/4 wrzątku - 1/3 łyżeczki agaru lub 2 płaskie łyżki żelatyny - 0,5 łyżeczki stewii - dodatkowo: aromat waniliowy - 5 dużych truskawek Zagotowujemy wodę na makaron. Wsypujemy odmierzoną ilość i gotujemy al dente 9 minut. Substancje żelującą rozpuszczamy we wrzątku (jeżeli jest to agar, należy postępować wg instrukcji na opakowaniu, często zdarza się
Zdrowie na języku :P