jest tajemnicą, że uwielbiamy gofry :) Ostatnio dostałam od siostry gofrownicę robiącą przysmaki w kształcie paluszków. Przygotowałam chrupiące gofry z sosem truskawkowym. Ależ to był przepyszny deser! Pytanie o dokładkę padło wiele razy ;) Oczywiście gofry możecie przygotować także w tradycyjnej gofrownicy. Do przygotowania gofrów z masłem zainspirował mnie przepis z opakowania. Wprowadziłam kilka zmian, zredukowałam ogromną ilość cukru i stwierdzam(...)temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 275 g wody gazowanej 3 łyżki cukru perlistego lub dekoracyjnego odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy sos: szklanka truskawek bez szypułek łyżka miodu (użyłam truskawkowego) pół łyżeczki mielonej wanilii 2-3 listki mięty Miękkie masło ucieramy z cukrem z wanilią i jajkami na gładką i jasną masę. Stopniowo dodajemy
Mienta blogPuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obtoczyć w ziołach i zamarynować w oliwie. Jak chcecie wykorzystać go do wytrawnych dań to jogurt trzeba przed odstawieniem do odsączenia posolić. Labneh bez dosalania świetnie nadaje się do deserów. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można(...)lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego
Cooking for Emilyobtoczyć w ziołach i zamarynować w oliwie. Jak chcecie wykorzystać go do wytrawnych dań to jogurt trzeba przed odstawieniem do odsączenia posolić. Labneh bez dosalania świetnie nadaje się do deserów. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można(...)lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego
Cooking for Emilyżeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy(...)Masło i cukier puder ubijamy na gładką masę i łączymy z czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Krem nakładamy do szprycy i zdobimy deserki. Na wierzchu położyłyśmy truskawki. SMACZNEGO
Lili w kuchniCiasto jogurtowe ze śliwkami. Prawdopodobnie najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasto, jakie tylko możesz sobie wyobrazić. Przede wszystkim miękkie, puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem jest bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Przygotujemy je w nie więcej niż 20 minut, a potem wystarczy tylko upiec
e-PrzepisyKulinarneDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naOwocowe trufle a'la rafaello. Są pięknie pastelowe i cudownie owocowe w smaku. mleko kokosowe w proszku - 3 łyżki (np. takie: coconut milk powder
AZgotuj!Puszyste naleśniki z sosem truskawkowym czy jak ktoś woli pancakes, są prostym i łatwym do zrobienia deserem. U mnie takie naleśniki są zjadane z wielką przyjemnością również na śniadanie. Naleśniki z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię(...)przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni, u mnie miała średnicę 20 cm. Tego typu naleśniki podaję od razu po usmażeniu na ciepło z sosem z truskawek lub po wystudzeniu z bitą śmietaną i zimnym sosem truskawkowym albo owocami. Naleśniki wychodzą tak dobre, że zanim wszystkie zostały usmażone, już części z nich nie było i ledwie udało
Kuchcik gotujeUwielbiam torty bezowe, choć są słodkie tak że zjadam ich jedynie kawałek. Ale i tak robię od czasu do czasu pavlovą bo jest genialna i prosta
nietylkopasta.plgorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki miodu, 2 łyżki prosecco, orzechy laskowe, gorzkie kakao Nie byłabym sobą, gdybym nie podała też czegoś słodkiego. Desery można przygotować wcześniej. Czekoladowe trufle idealnie pasują na włoskie przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej(...)takimi truflami. 100 g biszkoptów, 500 g mascarpone, 4 żółtka wiejskich jajek, 4 łyżki drobnego cukru, 1 szklanka zaparzonej kawy, 1/3 szklanki prosecco, świeże maliny (mogą też być truskawki), kakao do posypania Dla osób, które nie lubią czekolady (są takie?! nie wiem czemu ich zaprosiłam ;)) warto przygotować obłędne owocowe tiramisu w wersji truskawkowej lub malinowej. Wystarczy połączyć kawę z prosecco
Poezja smakuPyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z rabarbarem na maślance z kruszonką. To jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Często słyszy się, że tego typu ciasta wychodzą zakalcowate
Calzonella.comNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą. A że potrzeba matką wynalazków postanowiłam przerobić mój ulbiony przepis na proste ciasto z owocami
Mama z miastaKoktajl owocowy to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych, odżywczych składników i witamin. Idealnie nadaje się na śniadanie czy deser. Dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni, a zimą dostarcza zdrowej porcji kalorii i witamin. Zdrowe koktajle możesz przygotowywać zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców. Wiadomo, że najlepsze będą te świeże, pełne smaku, błonnika, sezonowe owocowe. Niestety nie zawsze mamy(...)możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, soku, mleka czy zielonej herbaty – nie ma lepszego pomysłu na zdrowy początek dnia! 1. Jagodowy podmuch Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka jagód 1 szklanka szpinaku 2. Słodki zachód Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka pomarańczy 1/2 banana 1 szklanka mango 3. Orzeźwiające kiwi Składniki 1 kiwi
ale PysznieDomowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu, a w dodatku nie potrzebuję(...)wykonania maszyny do lodów - jedynie dobry i sprawny malakser/blender kielichowy. Ponadto do części z nich wystarczą jedynie zamrożone wcześniej owoce. Prawda, że brzmi świetnie? Robiłam już lody z truskawek , arbuza , jeżyn , bananów , mango, z borówkami , ale do wykonania ich z kaki zachęciła mnie Weronika, autorka bloga Ziołami Malowane tym przepisem , który jedynie delikatnie przetworzyłam. Po prostu niebo w gębie, musicie
Be Fit Be StrongDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naCzasami ochota na upieczenie ciasta przychodzi nam w ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych
Smaki Ewy