Truskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc u mnie też eksperymenty. Jednym z nich jest jogurtowe, proste ciasto z borówkami amerykańskimi, które krótko po upieczeniu wyglądały jak gigantyczne jagody Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej(...)smakuje z tymi owocami niesamowicie, a do tego jest w zdrowszej, bezcukrowej wersji – słodzone ksylitolem. Do tej pory rzadko zapiekałam borówkę amerykańską i zazwyczaj dodawałam ją do deserów na surowo, ale po obróbce zyskuje nowy smak. Na pewno to nie będzie ostatnia próba, a przede mną jeszcze zrobienie nowych zapasów dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru (bardzo polecam
Fitkotzrobić zdjęcia na blog *opada kurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy na mus Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą z cyklu: Wszyscy jesteśmy konstytucjonalistami. Składniki: szklanka truskawek szklanka posiekanego w kostkę rabarbaru dwie szczypty cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta(...)Schłodź w lodówce przez minimum dwie godziny(najlepiej przez całą noc) 5. Przed podaniem ubij śmietanę z łyżką cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny i udekoruj nią deser
U Fiolkilaska wanilii 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski i blendujemy. Jeżeli truskawki są mało słodkie, dodajemy łyżkę ksylitolu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Do musu truskawkowego dodajemy nasiona chia oraz wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia(...)truskawkowym, a w drugim masę kokosową, jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser. Poniżej trochę statystyki o wielkim finale Euro 2016: Francuzi wygrali dziesięć ostatnich meczów z Portugalią. Portugalia nie pokonała Francji od ponad 40 lat. Po raz ostatni w kwietniu
My Chcemy Jeśćzrobić zdjęcia na blog *opada kurtyna* Zapraszam na mus truskawkowo-rabarbarowy na mus Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą z cyklu: Wszyscy jesteśmy konstytucjonalistami. Składniki: szklanka truskawek szklanka posiekanego w kostkę rabarbaru dwie szczypty cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta(...)Schłodź w lodówce przez minimum dwie godziny(najlepiej przez całą noc) 5. Przed podaniem ubij śmietanę z łyżką cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny i udekoruj nią deser
Fiolka w kuchniniego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie(...)Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron użytych
królestwo garówniego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie(...)Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron użytych
królestwo garówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Związek na patelniPrzepis tak banalny, że zastanawiałam się, czy w ogóle jest sens dodawać go na bloga, ale co tam, może komuś spodoba się pomysł. Tym bardziej, że
Mienta blogNo i mamy wrzesień! wakacje już się skończyły, najwyższy czas zakasać rękawy i brać się do roboty! bo powiem szczerze zaległości w blogowaniu mam bardzo
Radość kipiąca uśmiechem.Torcik zrobiłam na dzień mamy, a na blogu wrzucam z poślizgiem. Lekki jak puch, z warstwą maślanki, z truskawami które uwielbiamy i chrupiącymi migdałami. Można
wesoła kuchniaTruskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne
Szefowa kuchniSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900
W kuchni u MonikiCiasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu
Jem więc JestemBUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania ( zajrzyj tu i tu oraz tutaj ). Moja kolejna propozycja. Budyń
Słodko-Słony Świat IlonyDziś płacze niebo. Gniewne, chmurne, niebezpieczniegranatowe. Równymi strumieniami spadają krople na ziemię.Próbuję je złapać, wyciągając język.Zawsze tak robiłam, kiedy byłam mała. Dziś poczuwam się
W kuchni Karmel-itkiWłaściwie powinnam go nazwać po prostu deserem, wszak sera w nim ani grama ;). Ale wygląda jak sernik na zimno, podobnie smakuje, więc niech już zostanie sernikiem ;). Pomysł na niego zrodził się w mojej głowie gdy szukałam koncepcji na wykorzystanie puszki mleka kokosowego, które już od dłuższego czasu stało sobie w mojej kuchennej szafce. I oto jest - lekki, orzeźwiający(...)niego, on naprawdę podkręca smak i bez niego może już nie być to samo..;). A zamiast borówki amerykańskiej możecie tu wykorzystać jagody leśne lub maliny ( a w sezonie truskawki i wiśnie, one też będą świetnie pasować ). Bardzo polecam :). Spód: około 180 g ciastek kokosowych 40 g wiórków kokosowych 70 g masła Masa jogurtowo - kokosowa: 800 g jogurtu greckiego 1 puszka
Opowieści z piekarnikaczekoladowy to deser, któremu nie potrafię się oprzeć. Jest bardzo puszysty, leciutki, przepyszny i oczywiście LCHF Jest to przepis na najprostszą i najszybszą wersję więc nie ma opcji żeby komuś się nie udał Składniki na 5 porcji po ok 100g: 400 g śmietanki kokosowej 10 g kakao bez cukru 100 g czekolady min 75% (u mnie 81%) Czekoladę pokruszyć(...)czekoladę i delikatnie mieszać tak by powstała jednolita masa. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek i wstawić do lodówki aby stężał. Podawać z bitą śmietaną, owocami (maliny, borówki, truskawki), orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów itp. Smacznego! — BTW całości (tylko mus bez dodatków): 510 g, 1320 kcal
Ola la LCHFdrożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest(...)stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym) Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję
prawdziwe jedzenie