Brownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)stosunku do mąki . To właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku wilgotny i lepki . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser. Niebo w gębie! Fudgy Brownie Składniki (na blachę o wymiarach ok. 18 x 28 cm lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm): 200 g gorzkiej czekolady
Jem więc Jestemwłaśnie jego… miodu rzepakowego (nawet nie czuję kiedy rymuję). Jest on delikatnie słodki, wręcz powiedziałabym, że lekki. Idealny do lekkich, wiosennych i letnich deserów. U mnie w połączeniu z rabarbarem jednak sprawdzi się też z truskawkami czy nawet szparagami. Podkreśli ich słodycz! To miód, który tak naprawdę będzie pasował do wszystkiego. WSKAZÓWKI I CIEKAWOSTKI: Im bardziej czerwony rabarbar tym będzie(...)smaczniejszy. Jeżeli Twój biszkopt wyszedł suchy możesz nasączyć go czarną herbatą (zaparz czarną herbatę i delikatnie skrop nią biszkopt). Do herbaty możesz wlać odrobinę alkoholu. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery dodaj więcej miodu. Z podanej ilości wychodzi lekko słodkie ciasto. Część miodu rzepakowego Huzar możesz zastąpić miodem pomarańczowym Huzar. Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. mąki pszennej
CzarnawisienkaPrzyzwyczaiłam się, że mam pod ręką suche drożdże. Są wygodne i bezproblemowe, bo mają długi termin ważności. Z drożdżami świeżymi różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju
Domowy Smak JedzeniaCo tu robić, gdy w środku zimy dziecko prosi o tort truskawkowy? Nie pozostało mi nic innego, jak poeksperymentować w kuchni używając mrożonkę z własnych zapasów
Lamarida.plJeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki
Podróż w kulinariasmak truskawek na winie osłodzonych brzozowym cukrem godnie zastąpi kawę. Marcepan mimo sporej ilości cukru jest przecież niczym innym jak zmielonymi migdałami a migdały to wbrew pozorom spore źródło wapnia, magnezu, cynku i fosforu i jak to większość orzechów świetnie odżywia nasz spracowany umysł. Ksylitol zaś obroni nasze zęby od strasznego cukru. Suma sumarum ten deser nie będzie(...)jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.2/ Podgrzewamy wino i gdy zacznie wrzeć wrzucamy truskawki i czekamy aż znowu zawrze, wtedy dodajemy ksylitolu do preferowanego poziomu słodkości. Zamieszane wino z truskawkami energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia 3/ Gdy ostudzi się wino maczamy
Kuchnia PROzdrowotnaSezon truskawkowy w pełni, więc truskawki wskakują do potraw na wszelkie sposoby. Jednym z naszych ulubionych deserów niedzielnych są owoce pod kruszonką, na zmianę z różnymi owocami. Robi się ją bardzo szybko a w towarzystwie lodów smakuję wyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce orzechy innym razem płatki owsiane, jeżeli(...)owoc jest słodki dla kontrastu dodaję żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się na nowo.SKŁADNIKI:świeże truskawki 500-600 gmąka pszenna 180 g cukier brązowy 80 gpłatki owsiane 4 czubate łyżki pół łyżeczki proszku do pieczenia masło 120 g lody opcjonalnie SPOSÓB
Basia w kuchniW końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i
Healthy food explorerDziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 opakowanie truskawkowej galaretki 1 Nestea Greentea Truskawkowa 700 g skondensowanego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 13 łyżeczek żelatyny w proszku
My Culinary ArtDeser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i wymyśliłam - krem na bazie białej czekolady i właśnie tegoż serka :). A co pasuje do takiego kremu? Oczywiście truskawki i galaretka :). Ale inne sezonowe owoce ( a także te z puszki ) również świetnie się tu odnajdą(...)krem będzie wówczas słodszy, lecz to już kwestia gustu :). Mnie odpowiadał taki nieprzesłodzony, lekko kwaskowy. Deser nawiązuje do klasycznego angielskiego deseru Trifle , ale tylko nawiązuje - to bowiem taka moja wariacja na temat ;). Polecam :). Składniki na 4 spore pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa ( lub inna, w zależności od użytych owoców ) biszkopty, okrągłe lub podłużne 400 g serka homogenizowanego
Opowieści z piekarnikaSkładniki: Ciasto: 4 jajka 50 g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500
Qchnia po prostuPyszny i orzeźwiający deser sernikowy z nutą cytryny i sorbetem truskawkowym. Idealny na zbliżającą się majówkę! Składniki na ok. 4 porcje: Krem sernikowy: 500 g sera białego mielonego 1/2 szkl. mleczka kokosowego 1/2 szkl. jogurtu greckiego 5 łyżek ksylitolu/miodu/cukru (można dać więcej) Kilka kropel soku z cytryny Sorbet truskawkowy: 400 g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki miodu/ksylitolu/cukru Składniki
CzarnawisienkaMiałam ochotę zrobić budyń waniliowo-truskawkowy, jednak coś poszło nie tak i mi się mleko zwarzyło przy gotowaniu z truskawkami :) A że miałam smaka na budyń
Anioszek w kuchni