Pewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym
Rozpustne gotowanieZnany i przez sporo osób uwielbiany deser panna cotta. Ja zrobiłam trochę inną wersję i lekko odtłuszczoną. Moja na bazie zwykłego mleka i mleczka kokosowego. Jeśli o mnie chodzi ta wersja dużo bardziej do mnie przemawia. Jest delikatna i lekka a dodatek truskawkowego musu dodatkowo wzbogaca jej smak. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 200 ml mleka 70 g cukru(...)kąpieli wodnej i od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zacznie lekko tężeć wtedy rozlać do szklanych naczyń. Takie schłodzenie spowoduje, że deser nie będzie miał widocznych warstw. Naczynia włożyć na kilka godzin do lodówki. Truskawki zmiksować na mus i nie słodzić. Przed podaniem polać na wierzchu musem truskawkowym i posypać chipsami kokosowymi
Ala piecze i gotujeBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)stosunkowo duża . To właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku lepki i mokry . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser. Niebo w gębie! Fudgy Brownie Składniki (na blachę o wymiarach ok. 18 x 28 cm lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm): 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej
Jem więc JestemBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw. lunch boxes, czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał(...)stosunku do mąki . To właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku wilgotny i lepki . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser. Niebo w gębie! Fudgy Brownie Składniki (na blachę o wymiarach ok. 18 x 28 cm lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm): 200 g gorzkiej czekolady
Jem więc Jestemwłaśnie jego… miodu rzepakowego (nawet nie czuję kiedy rymuję). Jest on delikatnie słodki, wręcz powiedziałabym, że lekki. Idealny do lekkich, wiosennych i letnich deserów. U mnie w połączeniu z rabarbarem jednak sprawdzi się też z truskawkami czy nawet szparagami. Podkreśli ich słodycz! To miód, który tak naprawdę będzie pasował do wszystkiego. WSKAZÓWKI I CIEKAWOSTKI: Im bardziej czerwony rabarbar tym będzie(...)smaczniejszy. Jeżeli Twój biszkopt wyszedł suchy możesz nasączyć go czarną herbatą (zaparz czarną herbatę i delikatnie skrop nią biszkopt). Do herbaty możesz wlać odrobinę alkoholu. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery dodaj więcej miodu. Z podanej ilości wychodzi lekko słodkie ciasto. Część miodu rzepakowego Huzar możesz zastąpić miodem pomarańczowym Huzar. Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. mąki pszennej
CzarnawisienkaPrzyzwyczaiłam się, że mam pod ręką suche drożdże. Są wygodne i bezproblemowe, bo mają długi termin ważności. Z drożdżami świeżymi różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju
Domowy Smak JedzeniaCo tu robić, gdy w środku zimy dziecko prosi o tort truskawkowy? Nie pozostało mi nic innego, jak poeksperymentować w kuchni używając mrożonkę z własnych zapasów
Lamarida.plJeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki
Podróż w kulinariasmak truskawek na winie osłodzonych brzozowym cukrem godnie zastąpi kawę. Marcepan mimo sporej ilości cukru jest przecież niczym innym jak zmielonymi migdałami a migdały to wbrew pozorom spore źródło wapnia, magnezu, cynku i fosforu i jak to większość orzechów świetnie odżywia nasz spracowany umysł. Ksylitol zaś obroni nasze zęby od strasznego cukru. Suma sumarum ten deser nie będzie(...)jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.2/ Podgrzewamy wino i gdy zacznie wrzeć wrzucamy truskawki i czekamy aż znowu zawrze, wtedy dodajemy ksylitolu do preferowanego poziomu słodkości. Zamieszane wino z truskawkami energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia 3/ Gdy ostudzi się wino maczamy
Kuchnia PROzdrowotnaSezon truskawkowy w pełni, więc truskawki wskakują do potraw na wszelkie sposoby. Jednym z naszych ulubionych deserów niedzielnych są owoce pod kruszonką, na zmianę z różnymi owocami. Robi się ją bardzo szybko a w towarzystwie lodów smakuję wyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce orzechy innym razem płatki owsiane, jeżeli(...)owoc jest słodki dla kontrastu dodaję żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się na nowo.SKŁADNIKI:świeże truskawki 500-600 gmąka pszenna 180 g cukier brązowy 80 gpłatki owsiane 4 czubate łyżki pół łyżeczki proszku do pieczenia masło 120 g lody opcjonalnie SPOSÓB
Basia w kuchniW końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i
Healthy food explorerDziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 opakowanie truskawkowej galaretki 1 Nestea Greentea Truskawkowa 700 g skondensowanego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 13 łyżeczek żelatyny w proszku
My Culinary ArtDeser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i wymyśliłam - krem na bazie białej czekolady i właśnie tegoż serka :). A co pasuje do takiego kremu? Oczywiście truskawki i galaretka :). Ale inne sezonowe owoce ( a także te z puszki ) również świetnie się tu odnajdą(...)krem będzie wówczas słodszy, lecz to już kwestia gustu :). Mnie odpowiadał taki nieprzesłodzony, lekko kwaskowy. Deser nawiązuje do klasycznego angielskiego deseru Trifle , ale tylko nawiązuje - to bowiem taka moja wariacja na temat ;). Polecam :). Składniki na 4 spore pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa ( lub inna, w zależności od użytych owoców ) biszkopty, okrągłe lub podłużne 400 g serka homogenizowanego
Opowieści z piekarnika