Składniki: 10 dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki
Moja smaczna kuchniaPudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy
Smaczne ZdroweWspominałam, że ciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłaśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady z kokosem, to moje ulubione połączenie smaku. Aby przełamać słodki i lekko mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego(...)prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy
Sztuka gotowania w/g Samiryoj dawno mnie tu nie było oj dawno. moje życie ostatnio nie układa sie za dobrze. takie batoniki proteinowe dodają trochę otuchy :) Składniki (2-3 batoniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Inspirację do tego przepisu znalazłam na
Passion of CookingNa takie upały tylko lody :) Nie potrzeba do nich specjalnego sprzętu, dlatego każdy może je zrobić. Składniki (na ok. 1,2 l lodów): - 8 dojrzałych nektarynek
Corner With RecipesOhhh! 30 stopni w cieniu, idzie zwariować! Mój mózg już ześwirował pod wpływem tego słońca, mam niecodzienny humor na poziomie... bez poziomu. Ale ważne, że dopisuje
Be Fit Be Strongkwaśny :) ------------------------------------------------------------------------------ Zostałam także nominowana do " Liebster Blog Award " przez Olgę . Bardzo mi miło, dziękuję! :) Przy okazji tego posta odpowiem na zadane pytania :) 1. Zupa, drugie danie czy deser? Deser! Albo...może niech będzie drugie danie, nie można żyć na słodkościach :D 2. Muffiny czy kapkejki? Muffinki. 3. Widelec czy łyżka? Na to pytanie ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ i łyżka(...)śniadanie! 5. Pierogi czy tortellini? Tortellini jadłam raz i to daaawno wiec nie pamietam za bardzo moich wrażeń, a za pierogami specjalnie nie przepadam, no chyba że z owocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada
chili & sugarJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej
Kuchnia PROzdrowotnaEkspresowy pomysł na wykorzystanie białek. Szybki, prosty i co najważniejsze pyszny! polecam także: Biszkopt z samych białek- z jabłkami Składniki: 6 białek 6 łyżek zimnej wody
Tradycyjna KuchniaPyszny deser, ba! Nawet zdrowy! ;-) Duuużo truskawek! Duuuużo chrupkiego! I słodkie! ;-))) SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - 7 truskawek dużych - 1/2 banana - 150 ml kefiru 0% - 50 ml mleka 0% - nasiona chia- 4 łyżki Mleko, kefir, banana i 5 sztuk truskawek zmiksuj blenderem. Dodaj nasiona. Wlej do szklaneczek do połowy objętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki(...)Wstaw do lodówki na 30 minut. Górę posyp łyżką płatków owsianych i suszonych owoców (jagody goi, kokos, banan, papaja, ananas, migdał co tam lubicie!) SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIdostała tym razem bardzo oryginalny prezent. Kwiaty, bez okazji, przyszły do niej dwa dni temu, a dziś dałem jej pięknego, owiniętego wstążką grejpfruta. Bo lubi. Wieczorem zrobiłem jej eklektyczny deser, który w ostatecznym rozrachunku sam zjadłem z przyczyn żołądkowych. I tyle po dniu kobiet. Czego użyłem? Pralina: -4 kostki białej czekolady -pół łyżeczki masła -łyżka kokosu Masło topimy z białą(...)Lepimy na kształt prostopadłościanu. Wkładamy do lodówki. Glazura: -łyżka żelatyny -łyżka cukru -1/3 szklanki ciepłej wody Rozpuszczamy żelatynę w wodzie z cukrem, gdy zacznie tężeć zatapiamy w niej owoce, wyciągamy i wkładamy na chwilę do lodówki. Dodatkowo : -arbuz pokrojony w słupki -kiwi pokrojone w kostkę -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -lody domowej roboty; przepis już niedługo
BaRepasSkładniki: 250 ml śmietanki kremówki 200 ml świeżego mleka 3,2% 60 g cukru laska vanilli lub 2 - 3 krople ekstraktu 2 łyżki żelatyny w proszku owoce do dekoracji ( u mnie tutaj truskawki, można też brzoskwinie ) tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wod zie ( 2 łyżki żelatyny = 2 łyżki wody ) Śmietankę z mlekiem , cukrem i vanilią podgrzać(...)się wszystko ładnie rozpuściło. Czekoladę rozpuścić w miseczce położonej na garnku z wodą. Przelać do pojemniczków i do lodówki na 4 godz. Nie dawajcie za dużo żelatyny bo deser będzie za bardzo "twardy
Gaździnka warzy