Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość(...)tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych 1 galaretka o smaku malinowym opcjonalnie: bezy do dekoracji
Poezja smakuCiasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy(...)naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru
Poezja smakuŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale
Zdrowa Kuchnia SowyTwarożek na śniadanie, bądź deser wcale nie musi być nudny ;) Dziś serwuję Wam wersję na słodko, z intensywnie pachnącą lawendą, dodatkiem wanilii, a to wszystko oblane orzechowo-miodowo-morelowym sosem - delektujcie się smakiem! Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem Na dwie porcje: - 250g twarożku - łyżeczka suszonej lawendy - łyżka miodu - odrobina wanilii bądź esencji waniliowej(...)suszone morele - 2 duże łyżki miodu płynnego - 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie. Polewamy po twarożku i podajemy :) Pychotka
Sajkofanka smakuWszyscy pieką placki ze śliwkami, upiekłam i ja!!! Moje pierwsze ucierane ciasto... Mało tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :)) Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600
Miksturownikświetna przekąska do pracy czy szkoły. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, ale przede wszystkim zaspokoi naszą potrzebą na słodycze. Kulki są fantastycznym przykładem zdrowego deseru, niezawierającego dodatkowego tłuszczu ani cukru. Do przygotowania porcji ok. 20 kulek potrzebujemy: - 1 szklankę* suszonych moreli - pół szklanki suszonej żurawiny - pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone) - 1 łyżkę(...)ozdoby potrzebujemy: - wiórki kokosowe - płatki migdałowe - kakao 1. Morele oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 szklanki) i odstawiamy na 30 min. 2. Po 30 min owoce odcedzamy z nadmiaru wody, przekładamy do blendera i mielimy na gładką masę. 3. Do zmielonych owoców dodajemy ekspandowane ziarna, płatki owsiane oraz nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy łyżką
Bez CebuliJeśli nie macie czasu na pieczenie dużej szarlotki podsyłam przepis na miniaturową wersję tego przysmaku. Co więcej, na takie ciasteczko mogą pozwolić sobie nawet osoby będące na diecie! Mini deser przygotujecie w 20 minut. W środku nie ma ani grama mąki i cukru. Jeśli lubicie jabłka, cynamon i orzechy - będziecie w niebie! Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu(...)wydrążyć z nasion. Pokroić na ósemki, a następnie w cienkie plastry. Ułożyć na dnie żaroodpornej kokilki (u mnie dwie). Płatki wymieszać z płynnym miodem, cynamonem i jabłkami. Równomiernie przykryć owoce. Piec 15 min w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blognalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek. Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr(...)przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną). A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy jeszcze
Walijskie PichcenieZapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki, np.: świeże owoce, mus owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę, śmietanę i mleko. Dodać cukier, ziarnka wanilii, a także "zużyte" laski
Domowa Cookierenka Agibardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka -> 1.5 łyżki cukru -> 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Nagrzewamy(...)żaroodpornego, posypujemy przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Nie wiem jak Was, ale mnie w mroźne dni dopada zimowa chandra. Najlepszym lekarstwem na nią jest kawałek ciasta czekoladowego (w poniedziałki to co najmniej dwa
Poezja smakuMimo wszystko zdecydowałam się dodać „raw” w tytule, choć dwa składniki, których użyłam – kakao i wiórki kokosowe – nie są zgodnie z surową dietą. Jednak osoby jedzące
Roślinna - blog wegańskiCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej
Tradycyjna KuchniaTarty w wersji surowej są super! Są smaczne, świeże, zdrowe i zawsze się udają :) Ta wersja jest idealna na lato - jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie
pyszne zdrowościNajszybsze drożdżówki na świecie...To takie zrobione z gotowego ciasta francuskiego i budyniu. Polecam każdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny!Drożdżówki
Lawendowe Niebo