Cynamonowo-pomarańczowe jabłka z granolą orzechowo-rodzynkową.... ...to pyszny, zdrowy deser /lub podwieczorek/ , który doskonale zaspakaja moje zachcianki na coś słodkiego..... Składniki /3 porcje/ 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki domowej granoli 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu kilka goździków sok z ½ cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu(...)rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, wrzucić goździki i dusić do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki usunąć. -W szklanych miseczkach układać warstwami granolę i jabłka do ¾ wysokości. -Na wierzch wyłożyć jogurt wymieszany z miodem i posypać granolą
Zakamarki mojej kuchniSałatka z granatem Lekka sałatka z granatem to doskonale źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Nasiona granatowca
Fit-aminaDieta a tu się chce coś słodkiego. Dietetyczny deser z borówkami amerykańskimi, granatem, figami i obłędnym kremem śmietankowo - malinowym z dodatkiem podkarpackiego miodu spadziowy ChNP, którego możecie poszukać będąc np. na urlopie. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB= 4 PUCHARKI NA KREM: - 80 ml podkarpackiego miodu spadziowego ChNP - 150 g sera białego chudego - 70 g jogurtu 0% tłuszczu - 4 łyżki mleka(...)malin w/w składniki miksujemy na gładką masę - 200 g borówek amerykańskich - 1 granat - 2 suszone figi Masą wypełnij pucharki na wierch ułóż owoce i figi, jeżeli nie jesteś na diecie polej obficie miodem. Przepyszne ! Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Pięknego dnia! Karola przepis zgłoszony do konkursu
SMYKWKUCHNIeksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się do dzieła. Oczywiście wszystkich pomarańczy do orange curd nie wykorzystałam. Dzięki nim wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja(...)kostkę Pomarańcze należy najpierw sparzyć i wyszorować szczoteczką. Nie chcemy przecież zjadać tego, czym były pryskane. Następnie skórkę (cienką jej warstwę) ścieramy na drobnych oczkach tarki, a później owoce przekrawamy na pól i wyciskamy z nich sok. Żółtka umieszczamy w żaroodpornej miseczce i roztrzepujemy bardzo dokładnie widelcem (lub mikserem). Ważne by miseczka pasowała wielkością do jednego z naszych garnków
Ratunku obiadrabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Już sam smak masy mnie urzekł, a rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę, którą bardzo lubię w deserach. Inspiracja: Okiem dietetyka Składniki na 2 większe porcje lub 4 mniejsze (keksówka) 100g płatków jaglanych 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (u mnie 2%) 2 jajka 200g naturalnego serka(...)rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia i napęcznienia. Jajko wymieszać z serkiem i cukrem. Następnie dodać ugotowane płatki i esencję waniliową
Fabryka pomysłówroku wszystkie owoce dojrzewają wcześniej, tak też stało się z moimi jeżynami. A że dojrzewają stopniowo, mogę się nie przemęczać i robić tylko po kilka słoiczków... Jesienią lub zimą będę delektować się ich smakiem :) Składniki : jeżyny cukier Przygotowanie : Zebrane jeżyny opłukałam delikatnie pod bieżąca wodą i osączyłam Przełożyłam do słojów, lekko ucisnęłam i zasypałam cukrem Każdy słój zakryłam(...)dekielkiem i gotowałam około 10-15 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Tak pasteryzowane jeżyny zużyję prawdopodobnie do dekoracji deserów, sok też się nie zmarnuje
Proste Potrawyczas walczę ze swoim czekoladowym nałogiem i staram się przygotowywać desery, które będą smaczne i słodkie, ale jednoczeście nie będa rujnowały ani zdrowia, ani sylwetki. Dziś chciałabym Wam zaproponować deser, który oprócz wielu witamin i minerałów zawiera również dużą ilość białka i błonnika. Idealny dla osób trenujących oraz dbających o sylwetkę. W dodatku bez glutenu i bez laktozy! Na bazie(...)praktycznie sam :) Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka roślinnego (np. sojowe, kokosowe, migdałowe) 1 opakowanie czekoladowego kremu sojowego Valsovia od DeCare.pl ulubione owoce (u mnie truskawki) Nasionka chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie mieszamy pudding z sojowym kremem czekoladowym
Zawsze głodna!truskawek. Nie ma ich już zbyt wiele, ale szkoda, by się zmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru(...)wymieszać. Odstawić na 30minut. Na dno 4 pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami
Z miłości do słodkościlodów i deserów z prawdziwą wanilią. Gęsty, słodki i bardzo truskawkowy z waniliowym posmakiem. Znakomity! Idealny na uwieńczenie truskawkowego sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. /przepis własny;/ na 450 ml sosu 0,5 - 0,6 kg świeżych truskawek 1/2 laski wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody Truskawki płuczeę, usuwam szypułki i kroję(...)procesu karmelizacji. Gdy jest już rozpuszczony, wrzucam truskawki i duszę, aż się nie rozpadną i nie puszczą soku. Wanilię rozcinam, czubkiem noża wybieram czarny miąższ i wrzucam do owoców, jak i korę wanilii, którą przed zmiksowaniem wyjmuję. Odparowuję część płynu, wyciągam łupinę wanilii, a całość kimsuję za pomocą blendera. Jeśli sos jest zbyt rzadki, chwilę jeszcze pogotować na małym
W kuchni Karmel-itkirellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło(...)popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio była tarta z truskawkami , dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak wiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji! A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i
Garniec MagalieNie posiadam w domu gofrownicy, a czasami nachodzi mnie na nie ogromna ochota . Jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest zakup gotowych gofrów w sklepie. Mój wybór
Mój Smak na ŻycieLato w pełni chociaż pogoda w cale na to nie wskazuje. Nie wiem jak u was ale u mnie coś zaczyna się klarować. Cisza na blogu
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam to ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka
Tradycyjna Kuchnia