ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera(...)całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów - maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić - zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek - serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym - żelatynę zalać
Smakołyki BerenikiOstatnio było mało przepisów na słodkości, więc postanowiłam Wam pokazać jak przygotować domowe lody. Jeśli chodzi o smak to możecie je przygotować w zasadzie z każdego
Czekoladowa muffinkaSkładniki: - 300g mąki pszennej - 4 jajka - 1/4 szklanki cukru do ciasta - 3 łyżki kakao naturalne gorzkie - pół szklanki cukru do białek - 250g masła - 2 łyżeczki
Coś z niczegoZimne poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1/2 mocno dojrzałego ananasa 1,5 banana 150 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: pestki granatu listek bazylii lub mięty Wykonanie: Z ananasa odciąć liście. Owoc przekroić
kolorowotorcikowoorzeźwiającego, jak na przykład mus owocowy czy "serniczki" na zimno. MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin, brzoskwiń i kiwi z dodatkiem wiórek kokosowych. Taki deser, nie dość, że jest banalnie prosty, to zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu. Brzoskwinie(...)awierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy i wapń. Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. W tych zielonych owocach znajdziemy ogromne pokłady witaminy C (stąd m.in. charakterystyczny, kwaskowaty smak), a także witaminy A, E, K, B i składniki mineralne, takie jak: potas, cynk, wapń, a także magnez oraz kwas
peanutbuttermonsterkarmelowym... Już tutaj poczułam satysfakcję, i dalej się nie zastanawiałam. Gruszki i karmel to bowiem połączenie wyborne, które podbiło niejedno podniebienie. Przygotowałam więc lekko korzenny karmel, w którym poddusiłam owoce. Pozostały syrop za pomocą niezbędnej w mojej kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam bezy z dodatkiem cynamonu (sezon na korzenne przyprawy(...)spodziewaliście...? Ale jednocześnie tak pysznie, że nie można się od tego deseru oderwać. Połączenie chrupko-ciągnącej bezy, lekkiej bitej śmietany, miękkich i soczystych gruszek oraz obłędnego, korzenno-karmelowego sosu sprawiło, że C. stracił głowę. A ja nie pozostałam za nim w tyle! Zajadaliśmy się, aż miło. Dopóki deser się nie skończył... Spróbujecie...? Gruszki w sosie przygotowała również Mirabelka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzczerze mówiąc ja nie wyobrażam sobie żadnego deseru bez "przybrania". W domu mam szafkę w której jedna półka zastawiona jest posypkami, krokantami, tartą czekoladą i innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz
vaniliowoczekoladowakwaśny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji. składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym
Smakowite Daniapowagi sytuacji. Ponad wszystko, przemycam owoce gdzie tylko mogę, już widząc zbawienne efekty takiego postępowania. Ostatnio czytaliście o MAGICZNEJ WODZIE - od około tygodnia piję różne jej warianty i...moja skóra promienieje, a ciało wypłukuje się ze wszystkich toksyn! Znów jestem zakochana na zabój. Eksperymentuję chyba ze wszystkim, począwszy od deserów, skończywszy na domowych maseczkach, raz z lepszym
Gotowanie to kochanieznalazłem inspirację do mojej wersji tego południowowłoskiego deseru. Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier brązowy 1 szklanka -mąka tortowa TYP 405 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżeczka -laska wanilii ziarenka -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 1/2 kostki -truskawki, mam z tego roku swoje mrożone -drugi owoc wg uznania, ja używam borówek i malin świeżych(...)posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepaszaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-)Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy galaretka porządnie wystygnie, dołożyć starte owoce i wszystko dokładnie wymieszać
pieprzny smaczekmarchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką
pieprzny smaczekciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie
Kulinarne przygody Gatitygładkiej powierzchni i zwartej konsystencji górnej warstwy deseru. Następnie wyjmujemy z lodówki i bezpiecznie zdejmujemy obręcz formy. Po czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem
Symfonia Smaków