deser z owocami - 5670 przepisów (strona:201/378)

DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 218

    W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowy koktajl z bananem i miodem 187

Pierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce

Moja smaczna kuchnia
Serniczki w szklaneczkach 216

Gdy zobaczyłam  ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić.  Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź

Anioły w kuchni
Konfitura z wiśni + film 142

bardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki na 4 słoiki o pojemności 310 ml 1 kg wiśni 1 kg cukru żelującego 1:1 przepis Umyte i wydrylowane wiśnie  zasypujemy cukrem żelującym , mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściły sok. Po tym czasie owoce w garnku stawiamy na ogniu , doprowadzamy do wrzenia

Smakowite Dania
Deser truskawkowy z lodami 142

Dzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 165

Sezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 312

też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 471

To kto chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza

SMYKWKUCHNI
Prosty mazurek kajmakowy 840

stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście w tamtejszej kuchni istnieją desery, które nieco przypominają mazurek zarówno formą, jak i smakiem. Przykład

Ratunku obiad
Gofry jogurtowe 303

Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem 331

Kasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 281

właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego , 6 łyżek cukru,  400g malin(...)godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej

Z miłości do słodkości
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 132

podczas której zaprezentowane zostało menu degustacyje w Restauracji L’ARC Varsovie .    Restauracja L’arc Varsovie posiada własne homarium i ostrygarium, dzięki czemu na talerze gości trafiają najświeższe owoce morza przez 7 dni w tygodniu.  Szefem kuchni jest tam Bartosz Musiał – pełny pasji młody kucharz. Uczestnik 1 edycji Top Chef. Dania pojawiały się w kolejności(...)drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013. T o 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe

królestwo garów
Współpraca z firmą Skworcu 212

tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować  z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7.  PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne(...)nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny jej niepowtarzalny smak i aromat.   14. Papryka płatki Gochugaru 15. Suszone owoce Morwy

Słodkości i nie tylko
Frużelina jagodowa 227

przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często, aby jagody

https:KKuchniaMniam
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową 175

wykorzystać produkty sezonowe, aby jak najwięcej świeżych warzyw i owoców trafiało na nasz stół. Propozycja dzisiejszego obiadu jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji „Kuchnia 24/7” . W moim domu obiad zazwyczaj wypada między 13 a 14 kiedy chłopcy wracają mocno wygłodniali ze szkoły. Musi być więc zupa, danie główne i deser. Na dzisiejszy przygotowałam zupę pomidorowa z jabłkami, pieczonego mintaja

Wiem co jem
DOMOWY KISIEL, Z KAWAŁKAMI TRUSKAWEK, BEZ DODATKU CUKRU 223

wiem co takiego ma w sobie ten deser, że dla mnie jest on wprost magiczny.  I być może ta niezaspokojona tęsknota za takim jego smakiem, powoduje, że nadal przygotowuję go, choć teraz już głównie dla siebie, gdyż moje najmłodsze dziecię, nie podziela niestety mojego entuzjazmu, choć surowe owoce wprost pożera. Ot, to taka mała przyjemność dla mamusi... :-) Składniki

Smaczne Zdrowe
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 114

mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser:  Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci:    Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych malin i czerwonych owoców. Świeże i owocowe.    Bardzo aromatyczne owocowo

królestwo garów
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 205

podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę

Zawsze głodna!
Orange curd 229

Dobry deser to nie tylko dobre ciasto, ale również to czym ono jest pokryte, dlatego warto sobie czasem zebrać ulubione przepisy na dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki

Słodkie Przyjemności
Tarteletki ze śliwkami 210

śliwkami   Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się

Ciastkozercy
Deser lodowy z jeżyn i róży 163

Dziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży pół szklanki cukru Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy

prawdziwe jedzenie
Mleczna pianka z truskawkami 485

Puszysta, lekka pianka z truskawkami. Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele. Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu ! A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie. Składniki: Na spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek

kolorowotorcikowo