Na Dzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni
pink envelopeDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto
karmelowyprzeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :)Czas przygotowania: 15 minutDla 2 osóbSkładniki:1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKOponad pół szklanki świeżego mlekagarść orzechów nerkowcakilka owoców licziksylitol2-3 łyżeczki miodu nawłociowegoPrzygotowanie1/ Ryż zagotowujemy z mlekiem ciągle mieszając przez 2-3 minuty (skrobia
Kuchnia PROzdrowotnawsypać 3/4 ciasta rozłożyć odsączone z soku brzoskwinie na cieście posypać zmieloną wanilią na owoce rozsypać pozostałe ciasto piec w 200C około 40 minut wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.........SMACZNEGO!!! wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięOstatnio rozkochałam się w owocowych sernikach na zimno ! Jak tylko pojawiają się nowe sezonowe owoce od razu je testuję czy się nadają do
Kulinarne przygody GatityJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem
Kolizje SmakówŁasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeden z najlepszych koktajli jakie piłam. Bardzo orzeźwiający dzięki grejpfrutowi a zarazem sycący więc traktuję go nie jak deser ale jeden z posiłków w ciągu dnia
Mienta blogZ racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele
Smakołyki Berenikisię bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została nadana Babie au rhum nieco później(...)truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były to ananasy, świetne smakuje też z malinami. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, ma spore, regularne dziurki, które idealnie wchłaniają syrop, dzięki czemu babka jest soczysta niczym letni, dojrzały owoc . Możecie nasączyć ją syropem z dodatkiem swojego
KUCHARNIAdlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest(...)homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również zrobić z innymi owocami i pasującą do smaku galaretką. Post Ciasto z wiśniami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewtedy mogą postać dłużej. Można je potem zamrozić i w odpowiednim momencie wyjąć z zamrażalnika. Musli przygotowuję sama. Kupuje płatki owsiane błyskawiczne, crunchy orzechowe lub inne oraz suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i mieszam według własnego uznania. Zawsze dodaje do tego dużą ilość siemienia lnianego. Siemię lniane jest bardzo zdrowe i ma lecznicze właściwości: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera(...)kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości), cynk (wzmacniający odporność i poprawiający sprawność intelektualną) i lecytynę (pogromca tłuszczu). Moja propozycja na lekką kolację: Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami Składniki: 5 - 6 śliwek 2 łyżki cukru brązowego jogurt pitny kawowy musli Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami Wykonanie: Śliwki kroimy na połówki
Pyza i SurówkaDo tego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda!Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek
Dzieje kuchennej Wiewióryserka, układamy ciasno jeżyny. Składamy wszystkie boki do środka, tworząc zgrabną paczuszkę. Trochę owoców zostawiamy do dekoracji. Układamy łączeniem do spodu, zostawiamy na chwilę aby się zależały. Przed podaniem posypujemy pudrem i dekorujemy jeżynami. Proste i smaczne danie, a do tego naprawdę efektowne. Na deser, na obiad lub na poczęstunek dla niespodziewanych gości jak znalazł
Dieta moja pasjasię podgryzać chipsy przy oglądaniu filmów, ale często zastępuję je orzechami albo suszonymi owocami. No i kupnych słodyczy nie jem prawie wcale - choć to już raczej kwestia smaku niż świadomego poświęcenia. Oglądam więc namiętnie, oprócz słodkich blogów, również te o zdrowym żywieniu. Takie odchudzone desery zupełnie mnie nie kręcą - choć autorki (autorzy zresztą też; choć mam wrażenie
Pożeraczka, czyli raz adobrze