Czerwiec! Moc kolorów! Ogrom smaków! To rustykalne ciasto zawiera wszystkie moje ulubione smaki. Jest słodko-kwaśne. Z ogromną ilością owoców, to co lubię najbardziej! Ma
SMYKWKUCHNIKolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze
Radość kipiąca uśmiechem.zaowocowało u mnie w ogrom lodów wykonanych na bazie owoców. Wychodzą przepyszne! Ale o tym wspominałam już pewnie nie raz :D Pomyślałam, że kupne lody zawsze zawierają w sobie jakiś tłuszcz i się nie dziwie - tłuszcz to przecież nośnik smaku, a także odpowiada za "lepszą" konsystencję tego kremowego deseru. Niestety, tłuszcze w sklepowych lodach to najczęściej tłuszcze utwardzone, nasycone
Zdrowie na języku :PTe lody z czerwonych mirabelek to po prostu cudo! Odpowiednio kremowe, słodkie i jednocześnie kwaskowe więc idealne. I wcale nie dodawałam do nich jajek - tylko owoce
Smaczna PyzaPyszne, choć większość z Was je zna. Ptasie mleczko czy pianka. Jakkolwiek by je nie nazywać są po prostu smaczne. Ja mam zamiar udekorować
AZgotuj!W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej
W kuchni Karmel-itkiPierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce
Moja smaczna kuchniaGdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź
Anioły w kuchnibardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki na 4 słoiki o pojemności 310 ml 1 kg wiśni 1 kg cukru żelującego 1:1 przepis Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem żelującym , mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściły sok. Po tym czasie owoce w garnku stawiamy na ogniu , doprowadzamy do wrzenia
Smakowite DaniaDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi
Słodkie PrzyjemnościSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak
Codzienna kuchnia niecodziennateż jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny
SMYKWKUCHNITo kto chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza
SMYKWKUCHNIstanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście w tamtejszej kuchni istnieją desery, które nieco przypominają mazurek zarówno formą, jak i smakiem. Przykład
Ratunku obiadGofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię