„ To już moja czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego
Wiem co jemciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3
królestwo garówSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek
Luźna KuchniaNajlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz(...)też będzie pyszna. Składniki: 50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji 100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej
Ugotowane pozamiataneTotalnie słodka mieszanka smaków:) Pomysł na to ciasto powstał w mojej głowie po emisji jednego z programów kulinariach, których w telewizji ostatnio pod dostatkiem Sernik jest
Ania i Marcin gotujądodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy obok siebie kolejne namoczone w galaretce biszkopty. Na ciastka nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy kakao. Wstawiamy deser do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarneefektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone
Kuchnia w opałachSezon na śliwki trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA , z którą raz jeszcze
Ania i Marcin gotująOgromny puchar łamanej bezy z kremem waniliowo - kawowym z amaretto z migdałami,bananem. Moja propozycja na święta Bożego Narodzenia. 4-5 białek 3/4
AZgotuj!Wczoraj niezapowiedzianie pojawił się u mnie M. z bukietem czerwonych róż. Najbardziej romantyczna historia mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam
Życie zamknięte w smakuLeśne mini serniczki? Leśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa
Blondynka Gotujeświąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka 350 g serka homogenizowanego (naturalnego) 5 łyżek cukru pudru 500 g mascarpone 1 biała
Alutka-Gotujeefektowny deser znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone kilka łyżek
Qlinarnie i QlinarnieGesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree: 100 g mascarpone
Smaczne Potrawymascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą
Mango Papaja