Śniadanie to podstawa. O ile pierwsze jemy zwykle w domu, drugie zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły. Zadbałam o to, aby każdy znalazł dla siebie
Moja smaczna kuchniaKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy
Luźna Kuchniaksiążki) Miałam akurat w lodówce jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami. I w ten właśnie sposób powstał super smaczny deser kokosowo - owocowy z chia :) Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny pochodzący z książki " Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia " i moje własne "wariacje" na temat tego smakołyku :) Dajcie znać, która wersja bardziej(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis po moich modyfikacjach 500 g świeżych malin 6 młodych tajskich orzechów kokosowych 2-3 kapsułki probiotyku w proszku 1 łyżeczka nasion chia 300-350 g jogurtu typu greckiego 100 g jagód (mogą też być borówki amerykańskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiesiące w dębowych beczkach a następnie 24 miesięcy w butelce przed skierowanie do sprzedaży. Ma rubinowy kolor z jasnymi odcieniami fioletu. Dominują w nim aromaty dojrzałych owoców wiśni i malin oraz nuty korzenne czarnego pieprzu. W ustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany(...)bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których producentem jest firma Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu
królestwo garówpstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec(...)jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy i osób
SzczyptaSmaQMiałam w tym tygodniu już nic nie piec, ale nie mogłam się powstrzymać. Przez upały Młoda nie bardzo chciała coś jeść i raczej jadła coś z
Mieszam w GarnkuDomowa granola to super baza do najzdrowszego, najprostszego i pysznego fit śniadania. W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry:-). Granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest banalnie proste. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia : około 30 minut Liczba porcji(...)porcji domowej granoli , czyli tyle żeby przygotwać śniadania dla dwóch osób na cały tydzień. Granolę można układać w różne konstelacje z ulubionymi owocami: nektarynkami, borówkami, jeżynami ananasem i melonem, malinami i mango. Do tego warto dodać nasiona chia, goi, siemię lniane i siekane orzechy . W każdym w słoiku, jako baza występują banan i jogurt oraz oczywiście granola. Proporcje i skład
Niedzielny kucharzŻyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy
Kuchnia MagdaLenyOwoce egzotyczne zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Smaczne, kolorowe, dodają energii nawet w zimowe, ponure i mokre dni. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w wytrawnych
Moja smaczna kuchniaOj bałam się tego eksperymentu, bałam, ale po „przegryzieniu” się ciasta w lodówce przez całą noc z pełna odpowiedzialnością stwierdzam, że naprawdę udane ciasto
greenscarfKto nie lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy
Mieszam w Garnkumniejszej ilości składników, w razie gdyby jednak coś poszło nie tak. Ponieważ na urodziny dostałam wymarzony, ultra mocny robot kuchenny z blenderem to postanowiłam go przetestować właśnie na tym deserze. Zastanawiałam się co sprawi, że sernik będzie bardzo kremowy ale przy tym nie rozpłynie się tuż po rozmrożeniu. Postanowiłam użyć kremu kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam przez 24 godziny(...)zamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam
Book of spellsmniejszej ilości składników, w razie gdyby jednak coś poszło nie tak. Ponieważ na urodziny dostałam wymarzony, ultra mocny robot kuchenny z blenderem to postanowiłam go przetestować właśnie na tym deserze. Zastanawiałam się co sprawi, że sernik będzie bardzo kremowy ale przy tym nie rozpłynie się tuż po rozmrożeniu. Postanowiłam użyć kremu kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam przez 24 godziny(...)zamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam
Book of spellsSuper energetyczny posiłek na wspaniały początek dnia, nie dość, że apetycznie i pięknie wygląda to jeszcze doda sił i pobudzi do działania. Dodatkowo dostarczy nam witamin
Book of spells