OLYMPUS DIGITAL CAMERA Najgorzej przyzwyczaić rodzinę do weekendowych wypieków, wtedy nie ma zmiłuj, musze nadrobić w tygodniu. Upiekłam najprostszą z możliwych babek/ciast jak zwała tak zwał
greenscarfmniejszej ilości składników, w razie gdyby jednak coś poszło nie tak. Ponieważ na urodziny dostałam wymarzony, ultra mocny robot kuchenny z blenderem to postanowiłam go przetestować właśnie na tym deserze. Zastanawiałam się co sprawi, że sernik będzie bardzo kremowy ale przy tym nie rozpłynie się tuż po rozmrożeniu. Postanowiłam użyć kremu kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam przez 24 godziny(...)zamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam
Book of spellsMusiałam wspiąć się na wysoką górę. Bez przygotowania. Bez przewodnika. Bez zastanowienia. Musiałam ją pokonać. Wyrosła przede mną na drodze, a na mojej mapie nie było
KUCHARNIAciasto: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego
królestwo garówNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie ma to jak zemsta sprzętu kuchennego.... dwie blaszki mini ptysi upieczone, a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ... 7 minut
Malinowe PocałunkiPtysie , te ciastka uwielbia mój mąż. Ja ich smak pamiętam z dzieciństwa, potem już nigdy nie trafiłam na dobrego ptysia. Dzisiaj wszytko zalatuje chemią i sztucznością
SMYKWKUCHNIcałej Metropolii [źródło: www.gdansk.pl ] Ja zwykle korzystam z tej gastronomicznej części :) Tak jest i w tym roku. Gdy czytacie ten wpis, ja właśnie delektuję się wykwintnym obiadem, fantastycznym deserem i energetyzująca kawą w kilku nieprzeciętnych miejscach w Gdańsku . Zdam relację z tych wrażeń kulinarnych, a jakże! W międzyczasie jednak zapraszam na fotorelację z moich zeszłorocznych wojaży kulinarnych(...)siedząc na miękkich poduchach przy tradycyjnych stołach rodem z Północnej Afryki czy Azji Środkowej." [źródło: trojmiasto.pl ] Skusiliśmy się tu na Sernik Sułtański z gorącymi wiśniami (powyżej) lub z gorącymi malinami (poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce
Grunt to przepis!Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam: zamiast margaryny dałam
e-PrzepisyKulinarnePamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się
W kuchni Karmel-itkiObłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka
DefinicjaSmakutłami pod oknem w salonie ;) Ogródkowej sesji też nie mogłam sobie odmówić, choć nie zliczę, ile mnie w jej czasie komarów pogryzło .. ;) A wracając do muffinek, to są doskonałym deserem na czerwcowe popołudnia. Wyglądają naprawdę ślicznie, choć w ich przygotowanie nie włożycie dużo wysiłku. Przepis na truskawkowy lukier podpatrzyłam na tej stronie , jednak same muffinki to już całkiem moja inwencja(...)muffinki i udekoruj je truskawkami przekrojonymi na pół. Poczekaj aż lukier zastygnie. Gotowe! Rada: Kolorowy lukier możecie uzyskać także poprzez dodanie do cukru pudru innych owoców. Polecam maliny oraz jagody :) Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwadzisiejszym poście będą, aż 3 słodkie propozycje. Biorę udział w akcji blogerskiej „Czas na małe co nieco” i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie(...)aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto
Mała Cukierenkadzisiejszym poście będą, aż 3 słodkie propozycje. Biorę udział w akcji blogerskiej „ Czas na małe co nieco ” i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie(...)aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy
Mała Cukierenka