Mleczne śniadanie, niewątpliwie zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Mamą krzątającą się zbyt szybko po kuchni, która jedną ręką robiła nam obłędną kasze mannę a drugą
SMYKWKUCHNIróżanym nadzieniem. Usta z dużą kwasowością z dużą ilością ściągających tanin. Kolejne to Pato Rebel 2010 . Kupaż Baga, Touriga Nacional i Bical. Dominujące aromaty to bardzo przyjemne czerwone owocowe (malina, wiśnia, jeżyny). Taniny bardzo umiarkowane oraz przyjemna umiarkowana kwasowość decydują, dużej „pijalności” wina. Powinno smakować każdemu do posiłku jak również samo. Vinhas Velhas Tinto 2009 to wino(...)winorośli. Mega koncentracja aromatów i smaków. Wino eleganckie w nosie, dominują aromaty czerwonych owoców oraz przypraw. Dobra kwasowość i pięknie schowane miękkie taniny. Wino eleganckie i mega smaczne. Na deser spróbowaliśmy AM Rosado 2010 to również 100% Baga. Tym razem to Baga na słodko. Zwartość alkoholu 9 %. Kolor rubinowy. W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty czerwonych owoców, powideł śliwkowych, suszonych
królestwo garówKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie ciasta z owocami? Jeśli tak, musicie koniecznie wypróbować ciasto z owocami na maślance. Do tego wypieku można użyć dowolnych owoców leśnych. Ja najbardziej lubię je
Poezja smakuStyropian – sernik bez sera – bo na samej śmietanie. Nazywany też oszukanym sernikiem. To bardzo stary przepis, za to unowocześniony o dodatek jagód (że do
Poezja smakuPavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis(...)laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą. Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić. Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować
Z miłości do słodkościLato to czas, w którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu
dobra gospodyni dom wesołym czyniLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFERobię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego
Calzonella.comPrognoza pogody w moim mieście: środa 27 stopni C, czwartek 30, piątek 27... Ha! I po co do tropików, jak tropiki dotarły do nas! Heheheh
SMYKWKUCHNIWielu osobom może się wydawać, że pyszny deser musi zawierać dużą ilość cukru. Kolejny raz dementuję te pogłoski. Dzisiajsza tarta jest pyszna i nie jest to tylko moje zdanie :) Niemal nie zawiera cukru ani dodanego tłuszczu, nie ma też mąki. Bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, jest słodka, świeża i zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga wielkoch umiejętnośc kulinarnych. Świetnie sprawdziła się(...)przez 20-25 minut Ostudzić Farsz Składniki: 2 szt. awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu/syropu 250 g gorzkiej czekolady (ponad 70%) dowolne owoce - użyłam mrożonych malin Przygotowanie: Awokado i banana obrać, pokroić na mniejsze kawłki i zmiksować na gładką masę Czekoladę rozpuścić razem z syropem (ja robię to tak - kawałki czekolady umieszam w ceramicznej miseczce, stawiam nad garniekm
pyszne zdrowościLata nie jadłam leniwych. Dzisiaj przygotowałam je po raz pierwszy sama, nareszcie! Wszystko dzięki temu, że data ważności białego sera powoli się kończyła, a
Moja smaczna kuchniaGorąco. Gdyby nie lekki wietrzyk, spacerowicze padliby jak kawki pod wpływem tak wysokiej temperatury. Aż dziw, że nie zachodzi jeszcze proces denaturacji białka! Długaśnie kolejki ciągną
W kuchni Karmel-itkidotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane. Spróbowałam odtworzyć ten deser teraz, przy okazji naszego obecnego hasła . Moja wersja różni się nieco od swojego krakowskiego pierwowzoru, ale też jest godna polecenia. A jeżeli będziecie w Krakowie, to zajrzyjcie do Chimery(...)muszkatołowej Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać mleko. Dodać cukier, ziarna wanilii i gałkę muszkatołową. Owoce: borówki amerykańskie maliny Wykonanie babeczek: Do każdej babeczki wlać łyżkę sosu beszamelowego, na wierzchu ułożyć owoce
zadanie-gotowaniedrobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie(...)roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym deserem ! :) Smacznego
charlotte gotujeDzisiaj przedstawiam Wam banalny w wykonaniu, ale nietuzinkowy w smaku deser - Pudding z nasionami Chia tzw. szałwią hiszpańską. Dostarczają ogrom składników odżywczych, a zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. A to klasyfikuje je, jako jedno z najlepszych źródeł bardzo ważnych składników odżywczych, biorąc pod uwagę stosunek zawartych kalorii do ilości mikroelementów(...)otoczkę, które dają przyjemne odczucia smakowe. Tak naprawdę podaję tylko propozycję podania, gdyż oprócz bazy (nasionka i mleka) możemy dodać wszystko, na co tylko mamy ochotę np. mus z malin, brzoskwini, banana, jabłek itp. Mi wyszło 5 porcji, z czego 1 porcja to 115g - 124kcal . Składniki: - 30g nasion chia - 165ml mleczka kokosowego - 1 szklanka mleka sojowego (lub ryżowego, migdałowego
Be Fit Be Strong