Z robieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już
ladykitchenserwuję je sobie i bliskim praktycznie przez cały rok. Jeśli nagle najdzie nas chęć na świeże i naturalne lody, Sorbet Maker w minutę lub dwie wyczaruje bajecznie pyszny, zdrowy deser. Bez wątpienia jest to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, a także imprezę urodzinową dla dzieci. Jeśli macie mało miejsca w kuchni, nie lubicie wyciągać blendera (a potem(...)wykorzystałam jako dodatek do (standardowo) zdrowego śniadania. Sami zobaczcie, jak się prezentował :) Sorbet w trakcie powstawania... ... i efekt końcowy! Sorbetu użyłam jako dodatku do nocnej owsianki z lnem, malinami, arbuzem i jeżynami *** Jeśli zainteresował Was ten sprzęt, możecie zamówić go na stronie oficjalnej dystrybutora: lub w sklepach internetowych ze sprzętem AGD. Mieliście kiedyś do czynienia z tego typu sprzętem
Poranek na słodkoPomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. I tym razem było podobnie, tort zniknął bardzo szybko
nietylkopasta.plNajlepsze letnie ciasto z owocami – same proste składniki, nic wymyślnego. Bo babcie zawsze wiedziały co dobre. Gwarantuję Wam, że większość ciasta zniknie jeszcze, gdy będzie
Poezja smakuTen przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z
nietylkopasta.plWszyscy na około chorują, nawet mój komputer odmówił mi posłuszeństwa. Ale na całe szczęście sytuacja została opanowana i wracam do Was, nadrabiając zaległości. Komputer odpoczywał ale
Pieguskowa KuchniaOdkąd kupiłam świeżą miętę codziennie przygotowuje orzeźwiające napoje. Na balkonie pięknie rośnie i cudownie pachnie, dodaje świeżego smaku nie tylko napojom. W głowie mam mnóstwo pomysłów
Moja smaczna kuchniaO rety, jakie to było pyszne! Z ciast najchętniej zjadam kruszonkę a mój dzisiejszy twór to właściwie sama kruszonka + owoce. Myślę już o chwili kiedy będę
Szefowa kuchniOrzechy nerkowca mają bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Nie posiadają własnego charakterystycznego smaku, więc można wykorzystywać je jako bazę do różnych potraw. Dzisiaj zrobiłam nerkowcowy serek na
pyszne zdrowościSłynna prawdziwa słodkość. Przełamana świeżością owoców. Puszysta, rozpływająca się w ustach. I wcale nie taka trudna do zrobienia. Składniki: 4 białka 250-300 g cukru drobnego
Pociąg Do KuchniDwa miesiące beztroskich wakacji dobiegły końca. Aż trudno w to uwierzyć. Jutro o 11 zaczynamy kolejny rok szkolny. Zacznie się poranne wstawanie, bieganina do i ze
Przysmaki Karolkiowocami. Uwielbiam tarty i sama bardzo dużo ich przyrządzam. Ta jedzona w Bistro moim skromnym zdaniem była niedopieczona. Lubię jak śliwki są miekkie a spód kruchy. Niestety jedząc ten deser czułam, że był za krótko w piekarniku. Może tylko tego dnia tak trafiłam, ale czułam niedosyt mimo dobrego smaku achh… Plus dla pysznych lodów czekoladowo-piwnych z którymi podawana(...)jakie pyszności lokal ma do zaproponowania. W menu śniadaniowym znajdziecie m. in. polskie klasyczne śniadanie(15zł), angielskie śniadanie (19zł), a także pancakesy z dżemem brzoskwiniowo-gruszkowym, bitą śmietaną, maliną liofilizowaną i solonym karmelem (14 zł). Dla miłośników słodkich śniadań polecam szczególnie pancakesy- są naprawdę świetne ! Pancakes Myślę, że Błonia Bistro mają szanse stać się bardzo popularnym miejscem
I LOVE LIFEłyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej) owoce - użyłam 1 duże opakowanie malin SPOSÓB WYKONANIA : - galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody - odstawiam do lekkiego stężenia - żelatynę rozpuszczam w 7-8 łyżkach gorącej wody - w misce mieszam nutelle z płatkami kukurydzianymi (płatki super chrupią(...)minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :) Smacznego
Basia w kuchniJednak istnieją zapiski o tym, że Szkoci byli pierwsi i już w XV wieku przyrządzali danie tego rodzaju. To pewnie jest prawda, bo do dzisiaj pozostało im zamiłowanie do deserów w postaci, nazwijmy to eufemistycznie, słodkiego bałaganu. ;) Bałagany (te z lekka kontrolowane) miewają swój urok. Te wszystkie odcienie słodkości w klasycznym triflu pochodzą z dobrych składników i składają się(...)języczki" (jak do tiramisu) 100 ml sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce wymieszać
zadanie-gotowaniePyszny pomysł na śniadanie czy lunch. Dobre na ciepło i na zimno (można więc zrobić dzień wcześniej i rano mieć gotowe śniadanie). Smakuje dzieciom i dorosłym
Dorota Smakuje