deser z galaretki - 3500 przepisów (strona:185/234)

Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 464

          Zjawiskowe ciasto o niebanalnej nazwie.  Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na

Malinowe Pocałunki
Panna cotta maślankowa 196

Zapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)Celsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie potrzebuje więc lodówki. Kilka podstawowych zasad przy stosowaniu agaru: im bardziej kwaśny płyn, tym więcej trzeba go dodać, by powstała galaretka, im słodszy - tym mniej.  Agar-agar ma również swoje właściwości odżywcze: wspomaga trawienie i pomaga eliminować toksyny ( Źródło: klik , klik

Domowa Cookierenka Agi
ciasto Kilimandżaro 331

składniki na biszkopt: (pieczemy dwa osobne lub z podwójnej porcji jeden a następnie go przecinamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z borówkami 254

Aż żal przyznać, ale moja mama zawsze szła na łatwiznę jeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i

W kuchni Katie
Pocieszajka. 213

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Czarny las 32204

Znalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las. Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny... Tort ten serwuję

paapilotkaa
Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu 179

tofu jest dla nich ważne. W Polsce tofu można kupić w wersji naturalnej, wędzonej lub z przyprawami. Czasem można też dostać tofu jedwabiste, które idealnie nadaje się do deserów (poniżej mój przepis na mus czekoladowy z tofu jedwabistego). Właściwości Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu. Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka(...)wymień wodę. Ciekawostka słownikowa Poza tofu można spotkać też tohu (burmese bean curd, burmese tofu), które powstaje z mąki ciecierzycowej. Jest też tofu migdałowe (almond tofu). To jednak rodzaj galaretki, którą robi się z mleka, cukru, ekstraktu migdałowego i środka żelującego. Polecam przepis na mus czekolady z tofu jedwabistego   Artykuł Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu pochodzi z serwisu

Fleksitarianizm.pl
Francja: Crème brûlée 164

Wychodzę za mąż, zaraz wracam. Z tej okazji w najbliższy tydzień zaprezentuję kilka przepisów potraw i deserów, którymi będziemy się dziś raczyć na małej rodzinnej uroczystości z okazji naszego ślubu cywilnego. A dziś nadal we francuskim klimacie Crème brûlée, które poza skorupką wyszło rewelacyjnie. Przetestowałam kilka znalezionych w internecie sposobów na uzyskanie karmelowej skorupki, przy pierwszym ramekinie wymieszaliśmy cukier(...)mniej więcej do 3/4 wysokości ramekinów. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut, przy czym po 20 minutach sprawdzić konsystencję. Krem powinien lekko drżeć, jak ścinająca się galaretka. Crème brûlée zostawić do ostygnięcia i wstawić na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Generalnie crème brûlée najlepiej smakuje, jeśli krem jest zimny. Przed podaniem wierzch posypać jedną łyżką cukru, najlepiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto owocowo śmietankowe 268

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki

Pasje Jolki
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 225

Kocham te wiosenno- letnie klimaty kiedy  mamy w zasięgu ręki wszystkie najlepsiejsze owoce i warzywka prosto z ogródka tym razem prosto z ogródka babci... Rabarbar

NaKońcuJęzyka
Kokosowy sernik na zimno z marakują 175

Kto lubi kokosa i marakuję będzie zadowolony! Oczywiście można świeżego kokosa zastąpić wiórkami kokosowymi, a marakuję dowolnym, ulubionym owocem, najlepiej sezonowym.  Składniki: 500 g twarogu

Karczma Honorietty
Serniczki z truskawkami 306

Kochani dzisiaj minęło dokładnie pół roku odkąd założyłam bloga. Przez ten czas zajrzeliście do mnie ponad 100 000 razy!! I aż 230 osób polubiło nas na

Z miłości do słodkości
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 194

Zdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)minut. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić" gruszki, nie musi ich pokrywać w całości. Odstawić na godzinę do lodówki, podawać gdy galaretka całkowicie stężeje. Smacznego

DefinicjaSmaku
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 318

Dzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to

Kuchnia Pokoleń
Walentynkowy sernik pinacolada 253

Walentynki już tuż tuż… Dlatego dziś polecam Wam przepis na pyszny walentynkowy sernik pinacolada . Pyszne ciasta (przygotowane własnoręcznie) na pewno uprzyjemni Wam wspólne chwile z

Słodkie okruszki
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 411

Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje

Podróż w kulinaria