Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i
Wanilia i Kardamonświąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie(...)czysty papier do pieczenia. Oderwij papier, na którym piekła się beza. Ostudź bezę. W międzyczasie ugotuj żurawinę z cukrem i wodą. Gotuj przez 5 minut, tak aby utworzyłam się galaretka z soku. Ostudź. Ubij śmietanką na sztywno i wymieszaj z żurawinową konfiturą. Posmaruj kremem bezę i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwiń brzeg bezy – pierwszy pasek, lekko
codojedzeniadoskonały deser na upalne lato. Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru Sweet Family ½ szklanki mąki 2 płaskie łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa z chia: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 kg mielonego serka z wiaderka ¾ szklanki cukru pudru Sweet Family 3 łyżki żelatyny ½ szklanki wody Galaretka brzoskwiniowa
Jadło i czytadłoPORCJE: 15 Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach MASA JAGODOWA 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix konfitura jagodowa MASA ZWYKŁA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix DODATKOWO 40 dag truskawek 8-10 paczek herbatników woda sok malinowy 2 opakowania galaretki truskawkowej Na dno brytfanny bądź
Gotuję Testujęmojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt
moj przepis nadaje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka ( cytrynowa
Świat Smakuniezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki
sama złodyczczosnku nie znajduje u mnie żadnego zrozumienia. Tym bardziej, iż czasem takie osoby zasiadają u mnie do stołu, na którym zdecydowana większość podawanych potraw - nie wliczając jeszcze deserów (nad tym wciąż pracuję;) - zawiera właśnie czosnek. I co? I jedzą, chwalą, biorą dokładki, ale czosnku nie jadają .... Czyżby? Zastanawia mnie ta kontrowersyjność czosnku. Domyślam się, że chodzi głównie(...)silny zapach, ale przecież można temu zaradzić. Dla mnie ten zapach jest wysłannikiem dobrego smaku, zapowiedzią dań, które prowadzą mnie do cudownej, aromatycznej kuchni prowansalskiej i do pewnej galaretki, której smak po latach udało mi się odtworzyć. Ale o tym za chwilę. Teraz czas na czosnek i jego historię. To on jest dziś bohaterem. Pewnie nie tylko mnie
KUCHARNIADzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją ulubioną stała się wersja wiśniowa.Gdy w sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko
Chilli Czosnek i Oliwaprędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać. Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny jak płatki, które(...)dzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik dla Klaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni... Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem
KUCHARNIADzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do
kruche babeczkiporęcznych słoiczkach. Jeśli deser ma być odpowiedni dla wszystkich – także dla dzieci i kobiet w ciąży – warto użyć kawy zbożowej Inki. Kawowa panna cotta: 3/4 szklanki śmietanki kremówki 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru trzcinowego) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżeczki kawy zbożowej Inki ziarenka z połowy laski wanilii Galaretka kawowa: ciut ponad
Poezja smakuczerwcowy deser jaki mogę sobie wyobrazić. Jest wspaniale orzeźwiający, idealny na letnie upalne popołudnie a przy tym to samo zdrowie bo łączymy tu truskawki – skarbnicę wielu cennych witamin (np. C oraz B 1 i B 2 ) i mikroelementów (magnez, żelazo, wapń) razem z jogurtem naturalnym – białko, wapń, bakterie z grupy lactobacillus, oraz galaretką, która jest
Gotuj Się Kto MożeCisto Kinder Bueno dzisiaj w wersji bez pieczenia, połączenie masy kajmakowej z herbatnikami i pysznym kremem Kinder Bueno. Przygotowuje się je szybko i smakuje wyśmienicie. Na
Kulinarne Fantazje MarioliBo kto powiedział, że tort musi być tradycyjny? U nas po raz kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki
Państwo Wojtczuk gotują