konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 0,5 kg serków homogenizowanych (waniliowych) 250 g margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 2 opakowania galaretek cytrynowych 2 opakowania śnieżki 1 szkl
IMPRESJA SMAKUMoje chore dziecię zażyczyło sobie różowego ciasta dla księżniczek. Więc rad niewola mamusia musiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak
Malinowe PocałunkiSkładniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg
Niezły Młynekdesery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką
Marta Gotujeskładniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIsmażonych jabłek 1 galaretka pomarańczowa lub agrestowa 1 łyżka żelatyny Żelatynę wymieszać z sypką galaretką. Jabłka podgrzać tak, aby zaczęły wrzeć. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać całość tak, aby galaretka się rozpuściła. Nie gotować. Zostawić do wystygnięcia. Należy ją nakładać w momencie kiedy już zacznie tężeć. Masa z mascarpone: 1 kg serka mascarpone - użyłam Piątnicy 330 ml śmietany(...)proporcje - doda ć więcej śmietan y a mniej sera. Wtedy masa będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki cukru ewentualnie 1 łyżka spirytusu Wykończenie tortu Wystudzony biszkopt przekroić na trzy lub dwie
Ze smakiem bez glutenugalaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam(...)ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoowoców, które mają więcej smaku i aromatu, niż te kupowane zimą. Owoce te nie tylko świetnie smakują zerwane prosto z krzaczka, ale również nadają niepowtarzalny smak deserom. Orzeźwiające owocowe desery idealnie nadadzą się na przekąskę w letni upalny dzień. Dzisiaj pokażemy wam prosty przepis na truskawkowe tiramisu. Przepis Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru(...)truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną od razu, a inne po paru dniach w lodówce ciągle są płynne, więc jeżeli nie mamy sprawdzonej żelatyny lepiej dodać trochę mniej wody niż w instrukcji. Rozdzielamy
KasiaiKrzysiu.plPierniki Toruńskie „Uszatki” mój deser wymyśliły i z prażonym słonecznikiem w mikserze się rozkruszyły. Na dno tortownicy się wyłożyły i spód pod sernik utworzyły. Ser z bitą śmietaną, cukrem i żelatyną dobrze się zmiksował i na kruchym spodzie „wylądował” Maliny prosto z krzaka zerwane, zostały na masie serowej poukładane. Żeby fajnie wyglądały, przeźroczystą galaretkę do towarzystwa wybrały
Moniki Smakołykibardzo lubią takie lekkie desery. Koleżanki Oliwki stwierdziły, że na żadnych urodzinach nie jadły tak pysznego tortu ;) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa "ptasie mleczko": 2 szkl zimnego mleka 2 op. śnieżki 2 galaretki niebieskie 500ml śmietanki
Smakołyki Asideser... Na zimno, pieczone , z bakaliami , na kruchym spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam - ser biały mielony . Tym razem proponuję prosty i smaczny sernik na zimno z truskawkami . składniki na 4 porcje 1 kg serka twarogowego o smaku waniliowym 1 szklanka cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki
Smakowite Daniapołączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane) 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie
Kuchnia Łukaszadołu, nasze mleczko ptasie. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Jeżyny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy(...)wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się jej jakość. Można jej użyć do ulubionych deserów, czy śniadania z owsianką. Skomentuj
MamaOskarkaLekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek
Kuchenne zapiski Edytyskładniki: 250 g serka mascarpone 200 g świeżych truskawek 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku w zależności
Domowy Smak Jedzenia