sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami waniliowymi i konfiturą truskawkową (15 zł). Jest przepyszna, podawana jest na ciepło. A ja raczę się jeszcze dodatkowo bardzo aromatycznym i pełnym korzennych smaków naparem imbirowym
Kulinarne przygody Gatitycoś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam w domysłach: płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa, przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała z lodami. Całość
Obiad gotowyTruskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok : http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki
Słodki KompromisDeser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia. warstwa truskawkowa: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki
wesoła kuchniaZaczynamy myśleć o wiośnie i lecie,a co się z tym wiąże owoce Postanowiłam przybliżyć sobie smak lata. Sorbet ma przepiękny kolor i orzeżwiający smak. Przepis
Kuchnia PokoleńDeser praktycznie przygotowany z dwóch składników, jeśli macie jeszcze zapasy mrożonych truskawek to jest świetny pomysł na lekki deser, niezbyt słodki. Oczywiście śmietanę można pominąć i na wierzch ułożyć same owoce. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 g mrożonych truskawek Dodatkowo: śmietana 30% (u mnie 0,5 l + 2 łyżeczki cukru pudru) 2 kiwi 5 świeżych truskawek starta gorzka czekolada
Delicious Titbitsskładniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa
Domowy Smak JedzeniaWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm porcje.No i jak? Sushi na słodko, jako przystawka, czy deser? Dla osób, które nie lubią smaku, czy zapachu nori też jest wyjście. Z dodatkiem sosu truskawkowego słodzonego muscovado sushi owocowe nabiera wyrazistości, dodatkowo eksponując smak truskawek, a jednocześnie tłumiąc smak nori. Sądzę, że ta potrawa ma szansę zyskać
mojewypiekiinietylkoSezon truskawkowy co prawda za nami, ale na ryneczkach można jeszcze spotkać te czerwcowe owoce (i to za cenę sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa(...)podczas dodawania do jogurtu, natomiast nie gorący). Masę truskawkową miksować delikatnie, powoli wlewać mleko z żelatyną, cały czas dokładnie miksując. Przykryć miskę z masą folią i wstawić do lodówki, uważając by masa nie stężała. Tężejącą masę wylać na stężoną masę jogurtową. Przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowany deser wyciągnąć na półmisek, można też udekorować truskawkami. Przechowywać
Słodkie inspiracjeKto nie lubi tiramisu? Połączenie 2w1, czyli tiramisu i bananów z dodatkiem krakersów jest nieziemskie! Składniki: 330g skyru naturalnego 20g erytrytolu 45g krakersów solonych
Truskawkowa Fiesta(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę pysznych truskawek w słoikach, przygotowując z nich dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie
Przepiski.plChociaż klimat świąt już dawno za nami, za oknem nie ma śniegu, ale zapach pomarańczy i cynamonu rozchodzący się po całym mieszkaniu jest cudowny! Zachęcam do
Truskawkowa FiestaKto nie lubi piernika? Raczej, kto lubi?! Co prawda to nie jest długo-dojrzewający, ale coś w sobie ma! To jest zupełnie inny, bo z batatem
Truskawkowa FiestaWegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania. Składniki: Spód 12 sztuk daktyli 1 łyżka oleju kokosowego 1/2
Truskawkowa Fiesta