Sezon nie trwa długo, warto więc korzystać z każdej okazji, tak żeby później nie żałować i z utęsknieniem czekać kolejnego lata i truskawkowego sezonu. My bardzo lubimy truskawki lekko posypane cukrem i polane śmietaną. Taki porządny deser. Może niezbyt dietetyczny, ale z całą pewnością pyszny. Ale co zrobić żeby cieszyć się tym smakiem przez cały rok? Zamrozić truskawki? Niby można
Marder&Marder ManufactureBardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni. Składniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 łyżeczki kakao, 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu), Przygotowanie: Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można
W kuchni u MonikiPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia Ellietęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek
Słodkie PrzyjemnościDeser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki:galaretka truskawkowa 1 sztwoda 1,5 szklankibudyń bananowy 1 sztmleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklankiżelki i pianki do dekoracjiPrzygotowanie:Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka, jeszcze ciepły wlać
głodny alergikSkładniki: 2 szklanki truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 200 ml kremówki, 1 budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka żelatyny do deserów. Przygotowanie: Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka
Aga w kuchnitruskawkami. Świetny deser na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły. Gorąco polecam! Składniki: (na 1 porcję) Warstwa kukurydziana: 50 g kaszy kukurydzianej 150 ml mleka 1 łyżka miodu Warstwa jogurtowa: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem) Warstwa truskawkowa: 100 g truskawek(...)kolei poszczególne warstwy. U mnie w kolejności: 1. kaszka kukurydziana 2. warstwa jogurtowa 3. pokruszone ciasteczka owsiane 4. warstwa truskawkowa 5. płatki owsiane 6. warstwa jogurtowa 7. pokrojone truskawki 8. kaszka kukurydziana 9. pokrojone truskawki 10. pokruszone ciasteczka owsiane Deser podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieZapraszam na smaczny i lekki deser warstwowy. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i tani. Dzieci będą nim zachwycone. Polecam Składniki: 2 galaretki truskawkowe w proszku (lub inne) 240 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru posypka w kształcie serduszka Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody a drugą w 1 szkl gorącej(...)zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Jak reszta galaretki zacznie tężeć, przekładamy ją na masę jogurtową po 4 łyżki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i układamy na górze deseru. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy jadalną posypką w kształcie serduszek. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu. Następnie ułożyć kawałki dobrze nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu. Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed podaniem dobrze schłodzić
Monia miesza i gotujeOmlety są jednym z moich ulubionych posiłków! Można je przygotowywać na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Idealny dla zabieganych! Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3
Truskawkowa Fiestasłodkiej, ale zdrowej przekąski. Tym razem do trzech głównych składników, czyli orzechów, wiórków kokosowych i daktyli, które są świetnym słodzikiem, dodałam także truskawki. W związku z tym, że przygotowując deser, moja córka spędzała czas “na chorobowym” w domu ;) namówiła mnie na polanie trufli czekoladą i zrobienie ich w formie serduszek. Użyłam czekolady rubinowej, która ma naturalnie różowy kolor(...)czekoladek tworzymy inne kształty). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej trufle. Odstawiamy do zastygnięci i przechowujemy w lodówce. Smacznego :) Artykuł Kokosowo-truskawkowe trufle w różowej czekoladzie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczasem podaje przepis na kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i bananami. Naleśniki to genialny deser na gorąco, który możemy podać na różne sposoby. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. W dzieciństwie moimi ulubionymi były naleśniki z dżemem truskawkowym, a teraz to sama nie wiem, które lubię najbardziej bo wszystkie nadzienia są przepyszne. Naleśniki uwielbiam szczególnie
kulinarne odsłony patiŚniadanie, drugie śniadanie lub deser - w zależności od nastroju. A jeśli zrezygnować z cukru, to również dietetyczne ;) Osobiście nie lubię kanapek z serem, twarożkiem, o jogurtach
Kraina Tysiąca SmakówSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu. Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były widoczne
Passions hobbies lifeDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zuccotto, deser z Toskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż może si ę wydawać . Baz ą tortu s ą biszkopty savoiardi nasączone syropem truskawkowym, które odpowiednio uformowane tworz ą kształt kuli. I tu czeka na nas smaczna niespodzianka(...)ciekawostka ;) zastanawialiście si ę , co oznacza słowo "zuccotto" i czemu akurat tak nazwano jeden z włoskich deserów. Otóż "zuccotto" to nazwa czapki kardynalskiej a deser wyglądem przypomina kopu ł ę Duomo we Florencji, katedry Santa Maria Del Fiore. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze zuccotto to gorąco polecam ;) **** Oggi vorrei condividere
La grande e la piccola cuoca