francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował, postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się
bistro mamaAtrakcyjna dekoracja i nie tylko... bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki. Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania. Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego. Żelki kawowe na bazie kawy. Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu
Kulinarny karnet ChristopheraKolejny przepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki
SMYKWKUCHNIrewelację na czynniki pierwsze. KALORYCZNO ŚĆ LODÓW Zacznę od podstaw. Na rynku mamy wiele rodzajów mrożonych deserów, ale najważniejsze i najbardziej popularne to: Sorbety i lody wodne - są to lody złożone w dużej mierze z soków lub przecierów owocowych, zazwyczaj z minimalną ilością tłuszczu, ale za to dużą zawartością cukru Mleczne - składają się z mleka, żółtek, jaj, cukru(...)dużą ilością kalorii. Tymczasem niektóre z nich w porównaniu z czekoladami czy batonami wypadają całkiem korzystnie. Wszystko za sprawą sporej zawartości wody i powietrza. Ogromna różnorodność rodzajów wśród tych deserów lodowych sprawia jednak, że znacznie różnią się od siebie kalorycznością. Najmniej kaloryczne są lody wodne i sorbety, zaś najbardziej lody mleczne i śmietankowe, z dodatkami takimi jak bita śmietana, wafelek
Powiedz dietom nieDzisiaj tylko kalendarz pokazuje nam, że to pierwszy dzień lata, a pogoda wtenczas płata figle. Dlatego też w ten pochmurny dzień postarajmy się wprowadzić trochę słońca
Food Squaremiałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny. Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki
To co kochamBardzo dobre ciasto. Ogólnie to ciasto jest dobre do wielu dodatków owocowych, dlatego nie zaskoczyło mnie to, że ze śliwkami smakuje wręcz idealnie. Polecam wypróbować, zwłaszcza
Gotuję TestujęSezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo
Truskawkowa FiestaPogoda za oknem nas rozpieszcza, temperatura wzrasta, ale organizm potrzebuję się ochłodzić. Polecam do przygotowania lody bananowe z syropem Zero Kalorii . Nie dość, że są niskokaloryczne
Truskawkowa FiestaW końcu rozpoczął się tegoroczny sezon na truskawki! Te owoce można umieszczać dosłownie w każdym daniu. Ja przygotowałam po raz kolejny omlet ryżowy, ale z dodatkiem
Truskawkowa FiestaOd czasu do czasu lubię przygotować coś słodkiego, chrupiącego i najlepiej owocowego, niezależnie od pory roku. Dzisiaj powstało owocowe crumble , czyli owoce pod kruszonką . Do kruszonki
Moja smaczna kuchniaŻyjąc w szybkim tempie, czasami nie mamy możliwości przygotowania wykwintnych deserów. W karnawale, te wypieki, odkładamy na drugi plan, przygotowując trochę bardziej kaloryczne smakołyki. Dzisiejszy przepis
Słodkie PrzyjemnościPyszny, delikatny deser ryżowy z owocami. Składniki: ¾ szklanki ryżu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tłuszczu 2 łyżki cukru 1 galaretka owocowa 1 szklanka mrożonych owoców ½ szklanki śmietanki sól do smaku Wykonanie: Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru, soli i tłuszczu. Galaretkę przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić i ubić ze śmietanką. Gdy zacznie gęstnieć wymieszać z ryżem i odsączonymi
Tradycyjna KuchniaMnie zachwyciło urokiem prostoty. Charakteryzuje się bladoróżową barwą i żurawinowo-wiśniowym bukietem. Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane i orzeźwiające. Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także deserów lub samodzielnie jako aperitif. Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi
Wanilia i Kardamon