Składniki: kasza manna 2 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki, jabłka szara reneta
W Mojej Kuchni LubięPomysł na to pyszne ciasto mam od mojej siostruni Przepięknie się prezentuje i smakuje z tymi owocami. Dzięki Wykonanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić
Kuchnia PokoleńNadrabiam dalej moje zaległości jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia :) Po Raffaello na krakersach przyszła pora na Ciasto 3 Bit na herbatnikach – jest chyba jeszcze prostsze! Coś tak czuję, że spodoba mi się takie „pieczenie” :) Ciasto tego typu koniecznie musi spędzić trochę czasu w lodówce, więc przygotowuje się je dużo wcześniej przed planowanym podaniem(...)pyszne nadzienia: bita śmietana, krem budyniowy (można robić z żółtek, tak jak Raffaello, ja robiłam z gotowego budyniu) i kajmak. Rewelacyjne połączenie, zwłaszcza dla tych, którzy lubią dosyć słodkie desery :) Do przygotowania ciasta wykorzystałam blaszkę o wymiarach 35-23 cm (górny wymiar, jest nieco węższa na dole). Składniki: ok. 450 g herbatników 1 puszka kajmaku
CiastkozercyDziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho z jabłkami i malinami w dodatku w trochę zdrowsze wersji, bez tłuszczu a dodatkiem cukru nierafinowanego i
Jusia gotujeDzięki dodaniu potartej cukinii ciasto jest wilgotne. Zachęcam do wypróbowania, smak ciasta jest bardzo dobry. Można zrobić bez kremu, tylko polać rozpuszczoną czekoladą i posypać
Kuchnia Pokoleńilości składników. Wspaniały deser nie tylko na wyjątkowe okazje...Nikt mu się nie oprze 😉 Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego Octim (ekologiczny) szczypta soli Masa: 500 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 słoiczek wiśni deserowych Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem(...)miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao i miksujemy do połączenia składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenydawno mnie tu nie było jak również nie smażyłam placuszków. Kiedy się w końcu za nie zabrałam postanowiłam wymyślić nowy przepis :) Składniki (na 6 placków)tłuszcz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDobry wieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na
TrufelkowoDziś dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka więc chciałam przywołać odrobinę wspomnień, które każdy z Nas nosi w sercu. Dzisiejszym bohaterem jest Chatka Baby Jagi, która
Apetyczna babeczkaWarstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone(...)doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda w Katowicach podrożała
Kryzysowa Książka KucharskaPyszny, bardzo delikatny, rozpływający się w ustach serniczek z mango. Pycha <3 Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań
My Culinary ArtZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą
Kuchnia w czekoladziezbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku. Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku(...)pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 150 g masła 100 g cukru pudru 100 g zmielonych migdałów 75 g mąki 6 białek 1 łyżka miodu Roztopić masło i odstawić, dodać miód
harrisaWiem, wiem obiecałam już wczoraj przepis na te ciasto, ale jakoś nie miałam kiedy, jak zwykle niedziela była zakręcona, bo wracałam pociągiem do Poznania i jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozwalam je w moździerzu) 125 g cukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek(...)mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubię jagody Goji. Ich wyrazisty, słodki smak ujawnia dopiero, gdy podziałamy na nie podwyższoną temperaturą. Ja zawsze najpierw je sparzam, a potem mogę zajadać
Sajkofanka smakuWeekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie
Kolizje SmakówKokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej
My Chcemy JeśćMojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca
moj przepis naDziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i
moj przepis nabyłoby mega, chyba następne w kolejce). Ciasto ze śliwkami na blogu już się pojawiały, np. w tym przepisie z kruszonką. Do przygotowania potrzebujecie tylko kilku sładników i śliwek. Sam deser jest przepyszny pachnie śliwkami i cynamonem, jest lekki i puszysty. I ma cudowny kolor. A przepis jest już znany tylko lekko go zmodyfikowałem. Składniki forma 18cm 10-12 śliwek ¾ szklanki(...)Uzyskaną masę wykładamy na foremkę. Na wierzch układamy śliwki (ja wymieszałem je z mąką z tapioki).Pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista. Odstawiamy ciasto ze śliwkami do ostygnięcia na 15 minut. Smacznego ! Artykuł Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedoprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 8. Masę pasztetową przekładamy do formy do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Do pieczenia pasztetu możemy użyć naczynia żaroodpornego, keksówek, a nawet foremek na mufinki 9. Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika. I to już wszystko – nasz pasztet jest gotowy! Możemy(...)ciało ”, z której dowiecie się, jak przeprowadzić nie tylko detoks ciała, ale również umysłu, a w konsekwencji całego życia. A jeśli po obiedzie macie ochotę na deser, polecam domowy budyń Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Artykuł Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak JedzeniaPodaję przepis na sernik królewski dla osób, które nie tolerują laktozy, dla tych, którzy nie potrafią odmówić sobie odrobiny przyjemności, bo niby dlaczego? Dla lubiących słodycze
Z Kuchni Do KuchniSezon na truskawki w pełni czyli najlepszy okres w roku wciąż trwa. Gdy znudzą nam się truskawki ze śmietaną warto wrzucić je do ciasta. Chociaż ja
Czarnawisienkaskładniki: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 250 g masła 6 żółtek wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z
Domowy Smak JedzeniaPyszne, puszyste brownie bez dodatku mąki i oleju :) Spokojnie - nie jest z fasoli, więc nie obawiajcie się warzywnego posmaku waszego śniadania. Przygotowujemy je miksując banana
Chocolate Muffin BlogBomba galaretkowa Ciasto, tort, deser - ciężko określić do jakiego gatunku słodkości ten wytwór należy, jedno jest pewne wygląda na prawdę wyjątkowo. Szczególnie dzieci polubią ten smakołyk - pianka galaretkowa i kolorowe kosteczki galaretek, to coś co zawsze przykuwa wzrok milusińskich. Trochę czasochłonne, jednak czasami warto poświęcić trochę uwagi na takie cudeńka. Składniki: Na ciasto I: 5 jajek 5 łyżek(...)cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto II: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa
My sweet a lifeW środowy wieczór polecam przepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1
Tradycyjna kuchnia KasiPorządkując zamrażalnik zauważyłam sporą ilość białek. Jakoś tak ich się nazbierało. Nie miałam ochoty na bezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas
Pieguskowa Kuchniateraz często go robię i polecam, abyście sami spróbowali. Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser. Idealny na ciepło i po ostygnięciu. Przekonałam Was? (1 porcja) 150g serka wiejskiego 1 jajko (duże) 2 łyżki otrębów (płaskie; u mnie pszenne; mogą być też dowolne płatki) 1 łyżeczka miodu(...)następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do kokilki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Spożywać na ciepło lub po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami. (*) Jest to proszek wytworzony w 100% z owoców rokitnika, bez sztucznych barwników i konserwantów. Owoce rokitnika są bogate w witaminę C, a jej zawartość jest często
Di gotujeTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawpłynąć na porządek dnia. Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się(...)ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, lub, dla tradycjonalistów, coś na zimową niedzielę.Deser nie jest trudny w przygotowaniu, jedynie beza może płatać figle. Można ją jednak upiec dzień lub dwa wcześniej, i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1(...)śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrze