Risotto z makaronu przygotowałam i z warzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych
Moniki Smakołykiorzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie(...)blogi Martynosi , Mirabelki , Mopsa i Panny Malwinny , gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów. Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle
Chilli Czosnek i OliwaProsty, szybki a przy tym smaczny i pożywny obiad. Soczyste brokuły doskonale komponują się z serkiem brie, jak również z sosem serowym. Danie przygotujemy jeszcze szybciej gdy użyjemy gotowego sosu, jednak ten z dodatkiem brie ma wyjątkowy smak i z pewnością warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni, aby osiągnąć pełny efekt.Makaron z Brokułami(...)śmietanki 30%100 ml mleka2 łyżki śmietany 18%łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wodyprzyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sólMakaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr wody zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny i wrzucamy brokuły. Gotujemy ok. 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania wody
Słodka StronaRosół zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, oraz sól i cukier do smaku, zagotować razem. Dodać makaron, pozostawić na 5 minut i rozlać porcje do talerzy. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu marki „Makarony Polskie” dla dzieci – „Zwierzątka z Zagrody”. Nie tylko uczynią one posiłek naszych milusińskich pożywnym, ale również stanowią wyśmienitą zabawę i okazję
Camilla w kuchniKocham dania tego typu – są szybkie w przygotowaniu i mega smaczne. Uwielbiam makaron soba z wieprzowiną. Dziś w ramach miłej odmiany dodałam botwinę – produkt sezonowy, z którego musimy korzystać ! Wiem, że dla niektórych to połączenie wydaje się być zaskakujące, ale musicie go spróbować ! Składniki (3 – 4 porcje): 150 g makaronu soba 1 polędwiczka wieprzowa (około
Moja pasja smakuwszelkie odstępstwa i zaniechania są tu dozwolone. Jeżeli chcesz, zamiast sosu marinara możesz użyć innego, który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża(...)makaronu lzania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj prostokątne naczynie o wymiarach 20cm x 30cm. Tofu, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię i sól zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Na dnie naczynia rozprowadź ½ szklanki sosu marinara. Nałóż warstwę makaronu, a następnie połowę sosu szpinakowego i 1 szklankę sosu marinara. Przykryj kolejną warstwą makaronu, pozostałą połową
Roślinna - blog wegańskikokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem „. Świetnego dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Zielona pasta curry idealne sprawdzi się również w daniach(...)rybny, wyciśnięty sok z limonki i zmiksować wszystko na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do około tygodnia. Zielone curry użyć do pysznego dania wegetariańskiego bez mięsa – z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem . Można używać również jako dodatek do mięs (wołowina lub kurczak), owoców morza (krewetki) lub do dania z tofu
Moja Delicjastaram się szybko je przyrządzić, to zależy mi, żeby były smaczne. Uwielbiamy jeść makaron na różne sposoby. Długo eksperymentowałam z tym przepisem, aby uzyskać ten… według mnie składniki są idealnie dobrane a smak jest pyszny. Nie jest to może dietetyczne danie, ale warte tych kalorii. Polecam! Składniki: - 0,5 kg brokułów; - 40 g masła(...)mąki; - 0,4 l mleka; – 0,1 l śmietany 18% - 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol) - makaron wstążki; - sól, biały mielony pieprz Wykonanie: Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie, wyjąć i odstawić do ocieknięcia. Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać
dom-agi.plMakaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków
Oryginalny smakbeczce w garażu stoi jeszcze reszta kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej(...)międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody Gatityśrednia marchewka 2 średnie pieczarki 1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek 50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy(...)wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego
Truskawkowa Fiestaraczej "kosmetyczne". Zapraszam zatem do lektury:) 2 porcje Składniki: 2, 5 szklanki pełnoziarnistego makaronu 1/2 opakowania sera feta ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych (oczywiście można dać więcej) sól, pieprz zioła Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy póki się nie zezłoci. Wówczas wrzucamy pomidorki(...)puściły sok ale jeszcze się nie rozpadły. Wówczas dodajemy ugotowany makaron. Na końcu dodajemy pokruszony ser feta i smażymy dopóki ser lekko się nie rozpuści i nie zagęści odrobinę "sosu", który się wytworzył. Całość doprawiamy według uznania (u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) a wierzch posypujemy zieleniną (ja dałam koperek
My simple kitchenznowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi(...)Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość. W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik . inspiracją był ten przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek ok 200 g botwina - łodyżki i liście szczypta soli
Stare Garymożna z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce(...)Wapń – 49 mg Żelazo - 2,89 mg Magnez - 48 mg Fosfor - 168 mg Potas - 291 mg Sód – 7 mg Cynk - 1,53 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Ile kosztuje ciecierzyca? Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około
Pause Gotowanie!Odpowiednio przyrządzony z całą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny makaron z jarmużem i soczystym kurczakiem marynowanym na ostro. Dodatkiem do niego jest fantastyczny dressing. Danie lekkie, a zarazem niezwykle sycące! Świetne na wiosenny, smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * jarmuż – 2 garści * filet(...)cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, chili, papryką, czosnkiem i zalewamy niewielką ilością oliwy. Po zamarynowaniu smażymy do miękkości. Makaron gotujemy al dente , pomidora kroimy w ósemkę. Jarmuż gotujemy kilka minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 100 ml oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli,i pieprzu, płaską łyżeczką
Ostra na Słodko