danie z makaronem - 3000 przepisów (strona:40/200)

Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 183

papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego(...)Wlać mieszaninę do rondla i dobrze wymieszać. Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać śmietanę (pominęłam), wymieszać. Podawać jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną). źródło: Twoje&Moje The post Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym appeared first on Moja

Moja Delicja
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 188

dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor(...)goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera

Kuchenna Kontrrewolucya
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 398

pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy(...)dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż w Polsce, więc wybierzcie, jak lubicie. 5. MAKARON (5 min): gotujemy w sporym garnku wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy, nieco solimy i wrzucamy makaron chow mein, starając się go nie połamać. Mieszamy i odstawiamy

Nerds Kitchen
Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 123

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek

Bullio
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 122

- opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g.) - 2 duże udka z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3

Lubię to gotuję
Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 130

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek

Bullio
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 197

Makaron i wątróbka, chyba nie ma ciekawszego połączenia. Sam nie potrafiłem się przekonać do tego, gdy pierwsze raz, lat temu wiele, ktoś mi zaproponował taki właśnie

BaRepas
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 217

wcześniej ugotować według przepisu na opakowaniu, ale nie do pełnej miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z botwinką w sosie serowym 173

niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie.Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;)A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki- jak u mnie- albo też trzymać się jednego rodzaju, ja jednak proponuję wykorzystać(...)różne sery, wtedy sos będzie bardziej wyrazisty i zaskakujący w smaku.* makaron- 250 g* botwinka- cały pęczek* cebula- 1 duża* śmietana 18%- 250 ml * ser- 250 g (feta, mozzarella, gouda i parmezan, czyli to co miałam w lodówce;) )* oliwa do smażenia* czarny pieprz, odrobina gałki muszkatołowejZagotować wodę w garnku, włożyć do wrzątku umytą botwinkę i gotować przez 2 minuty.Odcedzi

Kraina Miodem Płynąca
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem 376

się wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu. Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano

Taste Therapy
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 117

które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło(...)ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili) Makaron: 200 g wstążek z makaronu ryżowego 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu) 1/2 natki pietruszki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego

Food Square
Świderki z sosem z awokado i serka naturalnego 168

początku przygody z rozszerzaniem diety, mali ludzie radzą sobie z niektórymi kształtami makaronów. W przepisie użyłam makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń

MamaOskarka
Lazania ze szpinakiem i grzybami 181

dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250 g świeżych grzybów leśnych lub dwie pełne garście suszonych(...)wyłożyć płaty makaronu w taki sposób, żeby zostało ono przykryte. Na nie wyłożyć porcję szpinaku, przykryć go kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron i beszamel. Wierzch posypać drugą połową ementalera. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie podawać przyzdobione świeżą bazylią

W SMAK
Spaghetti carbonara – Włochy 141

Makarony goszczą na naszym stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest(...)sposobów przyrządzania tego spaghetti, po wielu próbach doszłam do wniosku, że ten przepis jest dla nas smakowo najbardziej odpowiedni. Po prostu pyszny. Składniki: - 15 dag boczku wędzonego; - 30 dag makaronu spaghetti; - 1 cebula; - 1 ząbek czosnku; - 2 jajka; - 150 g śmietany 30% - ser do posypania - sól, kolorowy pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć

dom-agi.pl
Sałatka Londyn-Tokio 148

wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4 oscypki (małe)4 łodygi selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki

Food Square