Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule sól, pieprz
W kuchennym oknie EwyUgotowałam za dużo soczewicy. Zawsze zapominam, że zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie. No i ugotowałam jedną filiżankę… z której zrobiło się dobrze ponad 2 szklanki
Gotuj z Blue RavenDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU
W kuchennym oknie EwyPulpeciki to wszystkim znana i bardzo lubiana potrawa, która cieszy się dużą popularnością- szczególnie wśród dzieci- ot takie małe i delikatne w smaku kuleczki, idealne na
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1
W Mojej Kuchni LubięMuszę przyznać , że spodobała mi się taka alternatywa na wątróbkę.Tani , pyszny obiad , ale inny ma swój urok.Bardzo polecam ten przepis , Zapraszam!.
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNa Wigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście
W kuchennym oknie EwyNa świątecznych stołach nie powinno zabraknąć domowych, świeżych i zdrowych pieczonych mięs. Zapraszam na moim blogu kilka sprawdzonych przepisów.
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej
Kraina Miodem PłynącaSycący i pełen energii posiłek, w sam raz na ostatnie chłody. Jako, że bardzo lubię fasolkę po bretońsku, a odkąd wyprowadziłam się na swoje nie miałam
W poszukiwaniu inspiracjiKupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety
Gotuj z Blue RavenPołączenie szpinaku z piersią kurczaka komponuje się bardzo dobrze i smacznie. Dlatego warto, dla tych , którzy nie lubią szpinaku, przemycić go w takiej formie. Myślę, że
W kuchennym oknie EwyBez warzyw nie wyobrażam sobie obiadu. Może nie być mięsa, ale warzywa być muszą. Wystarczy do nich kilka dodatków i powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen
Fabryka pomysłówZa oknem deszcz i wiatr. Zimno. Poranna gimnastyka zaczyna zawierać drapanie okien samochodu, a każde wyjście z domu to rytuał dobierania szalików i rękawiczek. Do każdego
Gotuj z Blue RavenSkładniki: 1,20 kg królika 200 gram małych pieczarek 1 niezbyt duży por pokrojony w plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków
Darcia w kuchni