danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:202/314)

Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym 153

Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym to jak dla mnie taka trochę fasolka po bretońsku, ale w wersji wegańskiej 😉 tylko tu

Kolorowy Przepisownik
Ciecierzyca w pomidorach 132

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia

Kuchcik gotuje
Curry z jagnięcej wątróbki 208

Po małej przerwie od podrobów znowu zatęskniłam za wątróbką. Wątroba jagnięca i cielęca to jedne z niewielu produktów, który uwielbiam pod każdą postacią. Ze względu na

Zielona Kuchnia
Zupa z soczewicą 154

Mrozy znowu powodują że to najlepszy czas na rozgrzewające zupy. Zupa z soczewicą to dobry wybór, szczególnie jeśli odpowiednio doprawimy ją ostrą papryką. Czas przygotowania jest

psgotujemy
Bigos z kiszonej kapusty 159

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym

Zielona Kuchnia
ZUPA PARÓWKOWA 120

Zupa pomidorowa z parówkami i pieczarkami to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni, a potrzebujemy zjeść coś ciepłego i treściwego

Kuchnia MagdaLeny
Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką 350

Moja propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny. Składniki: 4 czerwone

Szalona Kuchnia Eweliny
Fasolka po bretońsku 130

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około(...)półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać szklankę wody. Przykryć i gotować jeszcze przez kwadrans, aby wszystkie smaki się połączyły

wyzwania kuchenne
Flaki wołowe 110

Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak

Kuchcik gotuje
Potrawka z kurczaka 98

Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Jej zapach bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie

Kardamonovy
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 117

Tak mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak

Kardamonovy
Rozgrzewająca zupa meksykańska 517

Dziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa

psgotujemy
Chowder kukurydziany 133

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Flaki – tradycyjny przepis 184

Zupa którą spotkacie chyba tylko w Polsce. A jak reagują na nią obcokrajowcy? Dobrze, dopóki nie dowiedzą się co zjadają. Ja flaki lubię od dzieciństwa, choć

nietylkopasta.pl
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 144

No to mamy nowy rok. Oby był lepszy od poprzedniego, czego i Wam życzę. A tymczasem skupmy się na gotowaniu. Pulpety z indyka zrobiłam jakiś miesiąc

Kardamonovy