pięknej zimy straszne roztopy. Mokro, szaro i bardzo nieprzyjemnie. Dlatego po powrocie do domu postanowiłam uprzyjemnić sobie ten dzień i zjeść pyszne, a zarazem proste danie z moją ukochaną gruszką. Dobry, delikatny makaron, ulubiony owoc, kilka dodatków i już uśmiech wrócił na moją twarz. Zapraszam Was na tą pyszną, nietradycyjną propozycję. Ryżowa wstążka z gruszką w aromatycznym kokosowym sosie(...)makaronu ekologicznego Wstążka karbowana Fabijańscy * jeśli nie posiadamy takiej mieszanki przypraw można użyć małej szczypty cynamonu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Makaron ryżowy jest bardzo delikatny, dlatego doskonale nadaje się do słodszych dań. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy dokładnie 3 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki mleczka kokosowego, przyprawy i miód. Na koniec dodajemy
Słodkie okruszkibyło to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego(...)zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej
Wegańska kuchnia orientalnatreściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo(...)krokiem do poznania kuchni kraju piramid. Na pewno zwrócicie uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe dla kuchni krajów arabskich, a wywodzi się od popularnego tam dania o nazwie roz bil sha'areyyah , czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza
Chilli Czosnek i Oliwadanie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni(...)przysmażyć), wlać na patelnię pomidory lub sos. Dodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna
Weekendy w domu i ogrodziealbo wieczorem, gdy skwar nie był już taki uciążliwy. Rozpisałam się o pogodzie Takie danie kojarzy mi się z czasami studenckimi, gdy powinno się zjeść coś na ciepło, a oczywiście nie ma się czasu, chęci i możliwości na długie stanie w akademickiej kuchni. Makaron z tuńczykiem jest wyjątkowo niewymagający, szybki a jednocześnie smaczny. Mam to szczęście, że dzieci(...)akceptują właściwie wszystko co im podam i jedzą bez marudzenia (czasem się zdarza, ale rzadko). Nie boją się nowych smaków. Pomyślałam, że sam wygląd tego dania może nie zachwyca, ale ugotowałam makaron w kształcie zwierzątek i dzieci zajadały się nim ogromnie. Smaczne, szybkie danie Składniki: - 1 puszka tuńczyka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka passaty pomidorowej
dom-agi.plpatelni.Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne.Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi.Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej.Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników!Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu.SKŁADNIKI : ( 8 szt )* twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette – 1 szkl
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na pomysł na obiad samo zdrowie :) Większość robi się za nas, więc nie jest pracochłonny. Ja jestem w ciągłym niedoczasie i już powoli mam
Corner With RecipesDziś proponuję przepyszny makaron w wersji jarskiej: Składniki: - Opakowanie makaronu - Pomidory w puszcze (opcjonalnie można jeszcze przecier pomidorowy) - puszka groszku - 4 spore marchewki - przyprawy ( w
Zofianazbożach dość poważnie obciąża nasze jelita. Nie musimy być na niego uczulonymi aby od czasu do czasu z niego zrezygnować i zastąpić np. mąkę glutenową tą bez glutenu, czy makarony lub pieczywo tymi bez glutenu. Dużym minusem produktów bezglutenowych jest nadal ich cena, ale od czasu do czasu warto po nie sięgnąć. Ja od kilku miesiecy bardzo ograniczyłam spożycie glutenu(...)laktozą czy innymi składnikiami, których normalnie nie jadam. Są one dla Was i dla mojego narzeczonego, który jest wszystkożerny Dzisiejsze danie jest skierowane do osób, które nie jedzą glutenu z różnych powodów. Oczywiście jeśli nie unikacie glutenu użyjcie makaronu z glutenem. Muffinki makaronowe są idealną propozycją przystawki bądź przekąski podanej na zimno na przyjęciu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie
mecookspulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze
kulinarne odsłony patiSerowy makaron to na pewno nie tradycyjna polska potrawa. Pierwszy raz zetknęłam się z tą potrawą w filmie z Jeniffer Lopez ”The Wedding Planner” z 2001r
Magiczny Garnekdużo takich, które ciężko gdziekolwiek dostać. Dlatego na pewno będę ich stałym klientem. Moją uwagę przykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco(...)słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach parowania makaron odcedzamy na sitku. Gdy woda się odsączy, polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, posypujemy ziołami dalmatyńskimi i mieszamy. Tagliatelle przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami słonecznika i kładziemy kalafior romanesco. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam
Parowar Facetamnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko
Ostra na Słodkomieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje. Makarony a ARC-POL Czaniec to najlepszy wybór do sałatek sosów i głównych dań. ARC-POL – Makarony z serca i wiedzy Tradycja, pasja, technologia – Makarony ARC-POL. Wszystko zaczęło się od pasji podróżowania, bo zwiedzanie to nie tylko pejzaże i zabytki, to także różnorodność
Gotowanie jest łatweMakaron z boczkiem a do tego kremowy sos serowy - pychota! Dzisiejszy obiad to błyskawiczne danie - w czasie gotowania makaronu przygotujesz cały sos :) Składniki na 3 porcje: ok. 300 g makaronu tagliatelle - fale nr 45 25 dag boczku - wędzonego parzonego 1 średnia cebula ok. 200 ml śmietanki 18% 3 serki topione kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie
Alutka-Gotuje