Fasolka szparagowa, cukinia, twaróg i świeża mięta? To nie może się nie udać. Fasolka bardzo lubi świeże zioła, więc nie rezygnujcie z mięty. To ona podkręca smak całego dania. Makaron oczywiście możesz wymienić na inny, swój ulubiony. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g cukinia – 200 g twaróg
wiecejwarzyw.plobie takie ssanie żołądka, że wróciłyśmy do domu w podskokach! Bo za uszami „Mamoooooo makaron chcę...mamooooo” No makaron, makaron...ja mam w domu małą makaroniarę. Nic tylko makaron. Danie super szybkie. Dlatego warto mieć w domu zrobioną przez siebie salsę pomidorową. Ta miała iść na pizzę dzisiaj, bo akurat dzień pizzy mamy...ale znalazła zastosowanie w ..spaghetti(...)szybsze, a na pizzę trzeba długo czekać i można tego nie przeżyć, szczególnie jeśli za uszami „ Mamooooo, mamoooo makaron !” Składniki spaghetti MALMA salsa pomidorowa TUTAJ bądz sos do spaghetti jaki lubicie oliwa z oliwek parmezan listki bazylii- moja osobista słabość, koniecznie szarpane Ugotuj spaghetti al dente uważając , by nie zrobić kleju do tapet. Podgrzać sos. Dodać sos. Obowiązkowo
Z Kuchni Do Kuchnistrzelać. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby straciło elastyczność. Ciasto rozwałkowujemy na płaty o grubości zalecanej dla danego typu makaronu. Odstawiamy do osuszenia. PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON bez JAJEK SK Ł ADNIKI 400 g m ą ki typu 00 200 ml wody 1 łyżka wody szczypta soli PRZYGOTOWANIE Mąkę(...)sprężyste. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na płaty o grubości zalecanej dla danego typu makaronu. Makaron bez jajek gotujemy ok. 5-7 minut. KOLOROWY MAKARON Nasz domowy makaron możemy przygotować również w wersji kolorowej. Makaron nabierze dodatkowych walorów smakowych a potrawa
La grande e la piccola cuocaZapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Małgorzaty Kaczmarek “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” . We wspomnianej książce znajdziecie 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki. Autorką książki jest Małgosia która prowadzi bloga “Ziołowa Wyspa”. Książka “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” to poradnik dla osób, które chcą(...)dzieci, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy, -nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, pilingi, -przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe a także przetwory oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy, przyprawy, -dowiesz się jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre samopoczucie
Pieguskowa KuchniaKapusta pak choi ...pierwszy raz miałam z nią do czynienia.. no i oczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek
Moje domowe kucharzenieprzygotowaniem danej potrawy. Doświadczeni kucharze również znajdą tu coś dla siebie. A inni powiedzą WOW ! Książka jest ładnie wydana i na pewno wszystkich zaskoczy swą oryginalnością! Zawiera 50 ciekawych przepisów! Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania
Di gotujeprym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 większe pieczarki 1/4 czerwonej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka Ziół Małgorzaty sól i pieprz(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania przed podaniem 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie
Słodkie okruszkikoper włoski) 1 niewielka cebulka 3 jaja garść pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku starty sera typu parmezan do posypania 1/2 łyżeczki masła sklarowanego Do miseczki wsyp makaron, Obierz koper i cebulę po czym pokrój (lub zetrzyj) je na cieniutkie plasterki. Rozkłóć jaja i wlej je do miseczki - dopraw sola i pieprzem - wymieszaj. Na rozgrzanym(...)fritellę z dwóch stron odwracając ją za pomocą talerza. Ułóż na talerzu rumianą fritellę, rozłóż pomidorki pokrojone w plasterki, udekoru pióropuszem kopru, posyp startym serem. Użyłam w daniu makaronu z serii Lubella Classic Świderki
Gotuj Sam!Fetuccine z pesto, wędzonym łososiem i pieczarkami. Makaron z pesto to moje ulubione danie z makaronem. Właściwie już sam makaron z domowym pesto w pełni mnie satysfakcjonuje. Dodatek wędzonego łososia i grzybów wzbogacił jego smak i sprawił, że stał się bardziej sycący. Niewątpliwe fetuccine smakuje lepiej z domowym pesto niż kupnym. Lubię czuć się niezależną wybierając orzechy do pesto(...)nieważne jakie. Fettuccine kupiłam świeże…Wie,. wiem, od dawna przymierzam się kupić maszynkę do makaronu, ale zawsze stają mi na przeszkodzie inne wydatki. Świeży makaron jest pyszny ale drogi, a ja lubię oszczędnie…Czeka mnie na mnie prezent, więc kto wie, może będzie maszynka do makaronu… A tym czasem cieszę się kupnym fettuccine z pesto. Bardzo lubię mieszać grzyby
codojedzeniaDzisiaj mamy dla Was pyszną i kolorową propozycję na obiad – kurczaka z brokułem i kukurydzą :) Składniki na kurczaka: – 1 filet z kurczaka (ok. 350
Kuchenne WariacjeDziś dowiedziałam się, że jest Dzień Makaronu, dlatego też postanowiłam przygotować szybkie danie z makaronem w roli głównej. Wykorzystanie makaronu to świetny pomysł na szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne danie. Ponieważ miało to być szybkie danie zdecydowałam się na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - jedno z moich ulubionych połączeń. Taki makaron jest aromatyczny
Codzienne Gotowanienietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania z makaronem, które wystarczyło zalać wrzątkiem. Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek. Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki(...)producenta zupek – przykład tutaj . Dziś będzie klasyczna sałatka warstwowa z makaronem. Ważne, żeby kupić dobrej jakości zupkę. U mnie to przypominający ramen rosołek Oyakata . Można użyć też makaronu z dań typu yakinoodles tego producenta – będą miały bardziej zdecydowany smak. Składniki: 5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce
Ugotowane pozamiatanesię coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie i na południu. Czy Wam też kojarzy się ze smażonym karpiem? Następnie serwowane jest danie z makaronu. Jest ich oczywiście tyle, co regionów Włoch. Na północy, w Lombardii i Piemoncie, podawana jest lasagne z anchois i parmezanem - Lasagne della Vigilia , a w Neapolu - vermicelli(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego
Chilli Czosnek i Oliwainnych przepisów, ja upraszam go do minimum. Nie korzystam z dodatku w postaci jajek, nie ma takiej potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny. Czego więc potrzebujemy? makaron małą śmietankę 30 % 8 plastów chudego boczku 2 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku pół małej cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie Boczek (6 plastrów) kroimy w paski i bez dodatku(...)mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan. Na drugiej rozgrzanej patelni układamy dwa pozostałe plasty boczku i przygotowujemy bekon, by udekorować nim nasze Danie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu i mieszamy razem. Wykładamy na talerz, dekorujemy plastrami bekonu. SMACZNEGO
Mój Smak na Życie