dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:216/1001)

Świderki z sosem z awokado i serka naturalnego 165

początku przygody z rozszerzaniem diety, mali ludzie radzą sobie z niektórymi kształtami makaronów. W przepisie użyłam makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń

MamaOskarka
Lazania ze szpinakiem i grzybami 177

Wbrew pozorom, zrobienie domowej lazanii nie jest wcale trudne. Zwłaszcza, że dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)masłem. Na dno wyłożyć płaty makaronu w taki sposób, żeby zostało ono przykryte. Na nie wyłożyć porcję szpinaku, przykryć go kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron i beszamel. Wierzch posypać drugą połową ementalera. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie podawać przyzdobione świeżą bazylią

W SMAK
Spaghetti carbonara – Włochy 135

Makarony goszczą na naszym stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest spaghetti(...)sposobów przyrządzania tego spaghetti, po wielu próbach doszłam do wniosku, że ten przepis jest dla nas smakowo najbardziej odpowiedni. Po prostu pyszny. Składniki: - 15 dag boczku wędzonego; - 30 dag makaronu spaghetti; - 1 cebula; - 1 ząbek czosnku; - 2 jajka; - 150 g śmietany 30% - ser do posypania - sól, kolorowy pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć

dom-agi.pl
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 201

Bardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego 300 g makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka

Kuchnia Łukasza
Letnie spaghetti z "kruszonką" po wiejsku 94

prosto", jednym z nich jest moje dzisiejsze danie. Spaghetti tak podane to robota kilkunastu minut a potem zajadamy pyszne i pożywne danie. dania Donny Hay rodem z Australii. Makaron z "kruszonką" po wiejsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wtorek: Spaghetti z rzepy z groszkiem i polędwiczką 112

Spaghetti z rzepy – czyli rzephetti :-). Można jeść na zimno, jak sałatkę i na ciepło, jak klasyczny makaron. Jest pyszne i niskokaloryczne. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, o bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii(...)niż tik-taki: 12 kcal/100 g. Makaron z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Sprawdź też menu na tydzień – makarony warzywne i poznaj więcej przepisów. Składniki: Duża biała rzepa Mała polędwiczka wieprzowa 250 g zielonego groszku (może być mrożony) Pół papryczki chilli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki miodu

Niedzielny kucharz
Makaron z brokułami 142

Makaron to kultowe danie dla biegaczy🏃, szczególnie trenujących na dłuższe dystanse, np. przygotowujących, trenujących biegi🏃 do maratonu...🏃 Tak jak ja😁.      Dieta rozdzielna + trening siłowy + trening biegowy = SUKCES, czyli szybki powrót do formy z przed remontu... który nie koniecznie pozytywnie wpływa na figurę.      Ha! Myślicie, że mi się zdarzają wpadki... ?😀😀😀 Dopalacze takie jak słodkie(...)rozgotować, ma być al'dente), na końcu doprawić do smaku. Gdy brokuł jest już gotowy dodać makaron, wszystko wymieszać, potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu i gotowe. Porcja dla 2 osób. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Obiad w japońskim stylu. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. 163

wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)wyjmujemy saszetkę z sosem. Następnie zalewamy makaron wrzącą wodą. Przykrywamy kubek plastikowym wieczkiem i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę przez otwory w wieczku. Tak przygotowany makaron wykładamy na patelnię (wyłączony gaz) z resztą składników, lekko mieszamy. Następnie dodajemy sos z saszetki i całość mieszamy, aby sos pokrył składniki dania. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 125

już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby makaron nie obsychał podlałam go kilkoma łyżkami zalewy z mozzarelli. Na ostatnie pięć minut ułożyłam na makaronie pokrojoną w plastry i oprószoną bazylią mozzarellę. Papryki piekły się jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Po mniej więcej godzinie spędzonej w piekarniku papryka była gotowa. Jedynie zastrzeżenie i nauczka(...)udźca indyka do faszerowania papryki należy najpierw upiec w piekarniku bądź udusić. Mojemu mięsku troszkę zabrakło. Mogłoby być miększe. Następnym razem będę mądrzejsza. Mojemu Mężowi z całego dania najbardziej smakował makaron. Natomiast mi i Synkowi aż się uszy trzęsły. No cóż, nie każdy musi być amatorem faszerowanej papryki - o czym przekonuję się co roku :) Mimo to, co roku

Kuchnia po mojemu
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 193

przygotowanie z przesłanych produktów jakiegoś dania. Troszkę mi zeszło nad wymyśleniem dania (z braku czasu) ale dzisiaj się zaparłam i w końcu się udało. W ten oto sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie.  Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni  3 cebule pół selera 2 obrane(...)wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.  Krok 8 Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.  Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem.  Krok 10 Danie podawać gorące. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Makaron ze szpinakiem - dietetyczny! 346

Makaron ze szpinakiem to jest to co tygryski lubią najbardziej... Zdrowo, smacznie i dietetycznie. Może być samodzielnym daniem, ale doskonale smakuje z grillowaną piersią kurczaka. Makaron ze szpinakiem. Składniki dla 2 osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone(...)mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie, a z mrożonego odparuje woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Gotujemy makaron i wrzucamy na patelnie - danie gotowe. Smacznego

Miksturownik
Vapiano - Warszawa 116

minusie Przewagą tego miejsca jest wspomniany wcześniej fakt przygotowania w lokalu makaronu, który następnie przechowywany jest w pudełeczkach i eksponowany przed klientem. Po wybraniu składu dania decydujemy się na jakiś rodzaj makaronu (ja np. wybrałem szpinakowe kolanka, j.w.) - czyli do wyboru, do koloru. Menu i techniki stosowane w lokalu są tak dobrane, że przygotowanie dania(...)ciągu 5-7 minut. No i to by było tyle. Tak, kucharze gotują przez te kilka minut świeży makaron ale to ciasto...no coś bardzo słabego - jest jakieś takie miękkie, mączne i kleiste. A przecież w kuchni śródziemnomorskiej makaron al dente to podstawa. Niestety sam smak i zwłaszcza konsystencja pasty - minus. Reasumując. Nie przekonuje mnie franczyza. Fakt, jest to nietypowa

Right Behind The Kitchen
Makaron z rydzami – obiad w 15 minut 119

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania z grzybami. Grzyby oczyszczamy z piasku, trawy i resztek runa leśnego pędzelkiem lub miękką szczoteczką(...)następnie szybko płuczemy pod rozproszonym strumieniem bieżącej wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półcentymetrowe plasterki. Wstawiamy do gotowania makaron. W rondlu lub na patelni rozpuszczamy połowę masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy rydze i smażymy je, mieszając, przez 4-5 minut, do zezłocenia i lekkiego przyrumienienia. Przykrywamy pokrywką i dusimy grzyby przez kolejne 5-6 minut. Odcedzamy ugotowany makaron

Karo in the Kitchen
Makaron z rydzami – obiad w 15 minut 212

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania z grzybami. Grzyby oczyszczamy z piasku, trawy i resztek runa leśnego pędzelkiem lub miękką szczoteczką(...)następnie szybko płuczemy pod rozproszonym strumieniem bieżącej wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półcentymetrowe plasterki. Wstawiamy do gotowania makaron. W rondlu lub na patelni rozpuszczamy połowę masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy rydze i smażymy je, mieszając, przez 4-5 minut, do zezłocenia i lekkiego przyrumienienia. Przykrywamy pokrywką i dusimy grzyby przez kolejne 5-6 minut. Odcedzamy ugotowany makaron

Karo in the Kitchen
Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 166

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Lubicie brokuły? Ja uwielbiam, to jedne z moich ulubionych warzyw dlatego często królują

Księga-Smaku