Muszę przyznać, że najlepiej ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej
UgotujmyTo.plmamy czasu na stanie przy kuchni, lub po prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami. Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią(...)wszystko jest uzależnione od składników, które zawiera. O tym, a także o historii tego dania i o różnych ciekawostkach na jego temat poczytacie w Księdze Mistrza Oyakata . Soy Sauce Ramen Oyakata to japońska zupa z makaronem o wyrazistym smaku sosu sojowego, wzbogacona mieszanką suszonych warzyw: szczypiorku, kukurydzy, marchwi i pora. Przygotujemy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na(...)pieprz i paprykę wg własnego uznania. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego
Gosia gotujezasmakowania w świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach, długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w regionalnych sosach czy pastach. Dziś przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest makaron fusilli lunghi col buco. Danie palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani wag,wszystko robimy na oko, na szczypty, chlusty,garście. Składniki dowolny długi(...)Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki. Wymieszaj delikatnie. Wrzuć makaron do sosu. Jeśli chcesz, to dodaj oliwki przekrojone na pół, lub podaj je osobno. Wymieszaj makaron z sosem i warzywami. Dosmacz świeżą bazylią i parmezanem. W razie potrzeby skrop danie oliwą
Z Kuchni Do KuchniJednogarnkowe spaghetti Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które przygotujemy na jednej patelni. Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ zrobimy je w około 30 minut Polecam! Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 250 makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pomidor 1,5 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)dokładamy przełamany na pół makaron. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron wystarczająco zmięknie *** *** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Potrawę możemy posypać drobno pokrojoną świerzą bazylią lub pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI – SZYBKIE DANIE JEDNOGARNKOWE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemmieszając, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać – około 5-7 minut. Ściągamy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, wszystkie warzywa z patelni oraz usmażony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie danie już jest pyszne i jeśli nie mamy czasu na zapiekanie, możemy je podać. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik
Smaczna StronaDuża, rodzinna porcja swojskiego obiadu - makaron ze smażoną kiełbaską i cebulą, z dodatkiem majeranku i natki pietruszki... 🍝 Ekspresowe danie - jego przygotowanie zajmuje dokładnie tyle, ile gotuje się makaron 😉 Jest to dla mnie przepis, do którego sięgam, gdy mam ochotę na prosty, nieskomplikowany obiad, z dosłownie kilku składników. Całość jest na pewno dość kaloryczna, ale jeśli macie ochotę, możecie
Słodko-Słony Świat IlonyBuddha bowl, szybki makaron Jamiego Oliviera, sałatka COBB – trzy dania na krótki roboczy tydzień, bo my, hurra! w piątek nie pracujemy. Wiemy też co zjemy 1 i 2 listopada. Może Wam też spodoba się nasz wybór?:-) Menu na ten tydzień miało wyglądać zupełnie inaczej niż wygląda. Pomysł był taki, żeby znaleźć fajne przepisy na jesienną chandrę, poszukać(...)się w składniki. Zaplanowaliśmy też dania na Dzień Zaduszny 1 listopada i Wszystkich Świętych w piątek. W czwartek zjemy mega pyszne spaghetti z krewetkami w sosie maślanym. Danie łatwe i szybkie do robienia, idealne na taki właśnie dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek
Niedzielny kucharzbędę miała czasu na gotowanie, albo w głowie pojawia się pustka po pytaniu: co dziś na obiad to danie ratuje mnie z opresji. A w dodatku jest pyszne :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti ok. 120-140 g wędzonego boczku 1 cebula 1 duże jajko ok. 30 g żółtego sera startego na tarce starta gałka muszkatołowa
Simply FoodMoje dzieciństwo przypomina mi czasy gdy półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego nieraz przygotowywało się dania proste i szybkie a zarazem z dostępnych składników. W pamięci najbardziej zapadł mi mój ulubiony makaron z serem który przygotowywałą moja mama. Z siostrą zawsze walczyłyśmy o to by mieć jak najwięcej górnej zrumienionej warstwy która była najlepsza. Zapiekany makaron z białym
Kulinarne życieMoja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :) Składniki na 2 porcje : 8 plastrów makaronu lasagna 20 dag wędzonego boczku 2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki) 10 dag parmezanu suszone oregano świeża bazylia granulowany czosnek sól, pieprz 1 łyżka oleju Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli
Bon Appetit Małgorzatylekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3 szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować. Gorący makaron polewać chłodnym sosem
Buniabaje w kuchnirównowagi. Koniecznie musicie spróbować, bo jest rewelacyjna w smaku. No właśnie... A jeśli chodzi o kukurydzę Bonduelle , to taki nawyk w domu mamy, że na pizzę kukurydzę zawsze damy ! ;-) Muszę przyznać, że tak było od zawsze , że kukurydza była u nas nieodłącznym składnikiem każdej pizzy . Mało tego, pojawiała się ona nie tylko na tych domowych, ale również na tych... sklepowych(...)książki kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-) Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej
Passions hobbies lifeDzisiaj danie dla zwolenników pieczarek i podsmażanej cebuli. Danie proste, aromatyczne i pełne smaku. Zapraszam na makaron fusilli z pieczarkami i cebulą. Składniki (2 porcje): 2 średnie cebule około 6 łyżek oliwy extra vergine 500 g małych pieczarek pieprz sól 220 g makaronu fusilli (świderki) Wykonanie: Do dania wykorzystujemy największą patelnię, jaka mamy w domu(...)minut, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie całość doprawiamy pieprzem i solą. Podczas podsmażania pieczarki często mieszamy. Jeśli grzyby puszczą trochę wody, należy ją odparować, a następnie grzyby podsmażyć. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnię, do grzybów, całość mieszamy i podajemy. Smacznego
Smak mojego domubogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 ml słodkiej śmietanki 18% garść parmezanu 2 garście szpinaku 2 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soku z cytryny łyżka masła sól i pieprz do smaku 250 g makaronu Przepis 1 Na początku przygotowujemy(...)dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera. 3 Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Porady To danie można przyrządzić także bez szpinaku, bądź z jego zamiennikami, np. jarmużem. Artykuł Makaron w sosie serowym ze szpinakiem pochodzi
Kuchnia Bazylii