tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę ze śmietany i energicznie mieszamy (jeżeli nie zdejmiemy z ognia to zrobi nam się jedna wielka jajecznica) - nakładamy na talerze posypujemy tymiankiem, i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu) ja jestem zakochana w tym daniu a tak zapamiętałam to danie cudowny makaron i dobre czerone wino :) smacznego
Basia w kuchniObiady z makaronem to jedne z najszybszych dań. Ale jeśli trzeba przygotować prawdziwy sos pomidorowy, to takie danie zamienia się w slow food. Sos musi się perkotać na palniku o małej mocy nawet kilka godzin, a w mieszkaniu unosi się cudny pomidorowy zapach. Przyznaję się, że zwykle sosu robię do razu dużo, szczególnie wówczas, gdy zapowiada się pracowity(...)każdą. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Nastawić wodę na makaron. Posolić, gdy zawrze. Makaron ugotować w niej al dente. Do pomidorów dorzucić fasolkę. Sos posolić i ewentualnie doprawić cukrem. Do doprawionego sosu dodać gorący makaron i sporo bazylii porwanej na kawałki. Wymieszać. Danie wyłożone na talerze posypać startym twardym serem dojrzewającym. ----- Podobne: Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodzieGulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony.
Moniki Smakołykitaki który ma skleić zapiekankę i spowodować, że będzie ona tłusta i ciężkostrawna. Przy zapiekankach ważny jest dodatek świeżych bądź suszonych ziół, które dodatkowo nadadzą aromatu daniu. Wybór makaronu pod względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej sięgam po penne, kolanka czy kokardki. Wybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą
SMYKWKUCHNIWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem. Zapiekanka z makaronem jest prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania
Uwaga Babcia GotujeA tak naprawdę z różnyli serami, których jestem fanką :) Szybciutki- jak praktycznie kazdy makaron zawierający wszystko co uwielbiam- rukola, bazylia, szynka parmenska, czosnek ii seryyy! :) Czytaj
Pasja tworzeniaA tak naprawdę z różnyli serami, których jestem fanką :) Szybciutki- jak praktycznie kazdy makaron zawierający wszystko co uwielbiam- rukola, bazylia, szynka parmenska, czosnek ii seryyy! :) Czytaj
Pasja tworzenia„ Opisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój
Wiem co jemSzybki obiad to ostatnio podstawa w mojej kuchni, dlatego po pracy zdecydowanie wybieram makaron i dzisiaj padło na cukinię. Do tego aromatyczny kurczak i boczek. Spróbujcie
Magiczne Życie Martywszystkim :) Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto
vegetanieoliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma(...)się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto
Patchworkwrzącej wodzie (ok 1 minuty każdy). Na dno naczynia ułożyć 2-3 płaty makaronu, Na to beszamel, szpinak i ser. I tak układać do wyczerpania się składników. :) Na koniec można ułożyć pomidorki, a jak ktoś woli można je dodać po upieczeniu dania. Gotową lasagne piec ok 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odczekać jeszcze
TrufelkowoWłoskie tagliatelle z krewetkami to niesamowite połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu. To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku. Składniki makaron tagliatelle 10 pomidorków koktajlowych 2 szalotki (albo je zwykła cebula) 12 surowych krewetek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj szybka propozycja na danie obiadowe bezmięsne :) i w dodatku pyszna. Uwielbiam takie potrawy, gdzie przy nie wielkim wysiłku, można raczyć sie pysznym jedzeniem. Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa
Różne smaki w kuchni