stosowany jest do przyrządzania wszelkiego rodzaju zapiekanek oraz dań na bazie pomidorów. Fiocchi Fiocchi to rodzaj makaronu, który w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Swoim kształtem przypominają malutkie sakiewki z nadzieniem w środku. Taki makaron najlepiej smakuje ze śmietanowymi sosami, np. z dodatkiem sera gorgonzola. Rigatoni Rigatoni to makaron, który kuchnia włoska uwielbia i ceni. Swoim wyglądem przypomina(...)rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa czy ser. To zaledwie kilka rodzajów makaronów, które na co dzień wykorzystuje kuchnia włoska. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, zamów typowo włoskie dania serwowane przez lokalne restauracje w twoim
Tradycyjna KuchniaPonieważ zostało mi z obiadu trochę makaronu penne coś trzeba było do niego dołożyć aby powstała pyszna sałatka. Bakłażan, papryka i jaja na twardo zrobiły z makaronem pyszne danie. Można podawać jako samodzielne danie albo z ulubionymi dodatkami. Zapraszam na przepyszną i pożywną sałatkę. Makaronowa sałatka z bakłażanem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie. Składniki: 250 g makaronu bucatini (ew. spaghetti) 200 g wędzonego boczku 150 g sera białego 50 g smalcu 2 cebule 4 ząbki czosnku pieprz białowieski sól Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumieniena. Dodajemy grubo siekaną cebulę, smażymy
R'n'G KitchenDanie z makaronem na szybko, z cukinią, czosnkiem i cebulką. Aromatyczny, prosty i szybki obiad dla zabieganych. Do makaronu na koniec dodałam jajka, dzięki czemu makaron ładnie połączył się z resztą, a jajka tworzą jakby sos. Do tego kilka przypraw i gotowe! Makaron z cukinią na szybko to smaczny obiad, który podaję z natką lub szczypiorem, czasem dodatkowo
Zasmakuj KuchniDzisiaj kolejna podróż kulinarna. Tym razem kierunek to Azja… a konkretnie Chiny. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami. przygotowywane w woku. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Więc kiedy widzę w sklepach różnego
PatiGotujePyszny i sycący makaron z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą .Uwielbiam dania z makaronem w roli głównej. Składniki: 0,5 kilograma makaronu penne 1 mały słoiczek Pesto bazylikowego 1 słoik suszonych pomidorów 2 kulki mozzarelli Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pesto podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory suszone, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron
Bajeczna KuchniaPesto bazyliowe z orzechami włoskimi (2- 3 porcje) Pesto jest jednym z moich ulubionych dań. Przygotowuje się je tyle ile trwa gotowanie makaronu, a danie jest pyszne. Składniki: listki bazylii z połowy dużego krzaczka 6 całych orzechów włoskich garść startego twardego sera (np.: parmezanu) mały ząbek czosnku lub pół dużego 6- 7 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Tutaj
Moja MichaKolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne Składniki 300 g makaronu farfalle 500 g pieczarek 6 dymek świeży tymianek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego lubczyku łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 200 ml gęstej śmietany 150 g sera startego corregio sól ,pieprz Przygotowanie Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki
R'n'G KitchenDziś obiadek na szybko z wykorzystaniem domowych przetworów a dokładnie cukiniowego sosu. Wystarczy zrobić mięsne kuleczki i dodać gotowy sos, doprawić i podać z makaronem
Monia miesza i gotujeMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco
Monia miesza i gotujeZapiekanka powstała specjalnie dla córeczki która lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam
Monia miesza i gotujePyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak. składniki: 250 g makaronu, użyłam
Monia miesza i gotujejeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli. Smacznego
Oryginalny smakPyszna i syta zapiekanka. Przygotowałam ją w małych naczynkach do zapiekania więc każdy ma swoją oddzielną porcję ale można ją również zrobić w jednym dużym naczyniu
Monia miesza i gotuje