Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa
potrawyregionalneniego pokrojone pieczarki i smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut(...)dokładnie tak aby składniki się połączyły. Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego! Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalneKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjicucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu(...)jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone
Chilli Czosnek i OliwaZobacz jak ją zrobić na filmie Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowana faworytka mojego męża i z lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować
Bazując na smakuKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nigdy nie przepadałam za gęstymi zupami, a tym bardziej za czymś co zwie się zupa krem. Idąc do restauracji coraz częściej w karcie dań spotykamy się właśnie z takimi zupami, dlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie(...)bulion, mieszamy oraz dalej gotujemy. 6. Przyprawiamy duża ilością świeżej bazylii oraz odrobiną pieprzu. (doprawiamy do odpowiedniego dla nas smaku) Zajrzyj również tu: 1. Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 2. Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 3. Ciasto "Kubuś
My World by Dagmara RekNiedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje(...)żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia naczynia żeliwnego Kaczkę przygotowywałam na kuchni (indukcja) nie w piekarniku. Początkowo rozgrzewamy delikatnie
SMYKWKUCHNIUwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda(...)krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWeekendowe skrzydełka z piekarnika Skrzydełka , a w szczególności pieczone są dużym przysmakiem . Co prawda mój starszy syn zawsze wyraża niezadowolenie , że musi je jeść rękami , które
Ogrodnik w podróżySzaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem ( klik ) , ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak
Słodko-Słony Świat IlonySami wiecie jakie wędliny są dzisiaj w większości sklepów - wszystkie smakują tak samo i nawet nie wiemy co jest w środku, czym je szprycują. Może nawet
Smaczna Pyzakalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony(...)pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 15- 20 minut. W połowie pieczenia możemy wymieszać zawartość blaszki. Wykładamy na półmisek i zjadamy jako danie główne lub traktujemy jako dodatek do obiadu. The post Kalafior pieczony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię