klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano? To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku " Nigella gryzie" . Ja to danie poznałam niedługo później i regularnie robię je w swojej kuchni już dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas(...)klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko
Posadzone i zjedzonesłynie z ryb. Słynie za to z pikantnych skrzydełek, których sposób przyrządzania jest powielany w tysiącu innych barów (i domów) w całych Stanach. To naprawdę bardzo amerykańskie danie. Wręcz ikoniczne. Podobno nie można wyobrazić sobie obejrzenia Super Bowl (mecz o mistrzostwo ligi futbolowej, a właściwie o mistrzostwo świata - a jakże) bez miski skrzydełek. Ja nie mogę wyobrazić sobie tego(...)piekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam! Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki oleju sól i pieprz 6 łyżek mąki 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno) 4 łyżki masła 1 łyżka słodkiego sosu chili 2 łyżki
zadanie-gotowaniepowstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy(...)sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie. PRZYGOTOWANIE: Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie w głębokiej patelni. Nie wiem nawet jaką kupić patelnię WOK na indukcję. Nie znam nikogo, kto by taka posiadał. No i jak przeglądam to ceny kosmiczne :(. 300 i więcej
ClauditteMissCookingBardzo lubię dania jednogarnkowe, bo oprócz patelni wystarczy jeden gar, w którym robię całe danie - a i żona jest zadowolona bo nie musi myć całej sterty :) Dzisiejsza potrawa nie ma nazwy więc nazwę ją ,,Kocioł drwala'' bo niejeden drwal by zjadł je ze smakiem, to połączenie leczo jak i chłopskiego garnka - jest mięcho są warzywa są ziemniaczki(...)najważniejsze kaloryczne :) Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól, pieprz majeranek
Smacznie Pysznie Kalorycznieswojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole. W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku. Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej , a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”. Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym(...)kminek – 1 szczypta * cynamon – 1 szczypta * pieprz ziarnisty – 2 ziarenek * papryka chili – 1 duża szt *sok z cytryny – 2 łyżki DODATKOWO: * filet z kurczaka – ok. 600 g * mleko – 75 ml * klarowane masło ghi – 3 łyżki * duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir
Ostra na Słodkobardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje(...)piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki, kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa bób czekam okrągły rok. W połączeniu z pysznymi nowalijkami z wiosennego ogródka możemy stworzyć wiele pyszności. Jedną z takich propozycji jest rozgrzewająca zupa z bobem
ChilliJemyLubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z
Moje Małe Czarowaniedanie z dzisiejszego postu zainspirowałam się wpisem u Danka Pichci . W sumie to widziałam już podobne roladki zawijane w boczek, ale jakoś nie mogła zebrać się do ich zrealizowania. Do nadzienia wykorzystałam Czerwone pesto, które robiłam wcześniej. Do tego tarta gouda, buraczki i ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy :) Roladki z kurczaka zawinięte w boczek składniki: 2 piersi
Delusional Trinedodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy również ryż i wszystko razem gotujemy do miękkości. Papryczkę chili kroimy wzdłuż i usuwamy pestki ( warto przy przygotowywaniu papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy ). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy ( ja dałam połowę ). Do wywaru dolewamy
Smaki EwyDzisiaj zapraszam na sałatkę, którą chyba wszyscy znają i kochają. Każdy robi ją na swój sposób, i każdego wykonanie smakuje trochę inaczej. Dzisiaj zapraszam na moją
TrufelkowoGalareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt i nie tylko.A takie zrobione z różnego mięsa drobiowego jest przepyszne.Kawałki mięsa z galaretką z cytryną komponują się wyśmienicie .Może kogoś zachęci mój sprawdzony od lat przepis.. 🙂 Składniki: 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka
Ugotujmy CośBardzo lubię skrzydełka choć mięska na nich nie za wiele to lubię je obgryzać. Polecam dzisiaj moje ulubione z piekarnika. Po upieczeniu skrzydełka nabierają pięknej złocistej
Monia miesza i gotujepodwójny filet z kurczaka 2 pomidory 2 ogórki kiszone pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku DODATKI pieprz majonez ketchup przyprawa kebab- gyros przyprawa kucharek 10 dag margaryny Margarynę roztopić na patelni, dodać filet pokrojony w kostkę, przyprawić przyprawą gyros i kucharkiem. Smażyć chwilę, aż mięso będzie miękkie. Fileta usmażonego przełożyć do miski, a pokrojoną kapustę pekińską dać na tą patelnię z tłuszczem
Gotuję TestujęKlasyczny, przepyszny krupnik na kaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo
Klasyka GotowaniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, młoda włoszczyzna, 7 średnich ziemniaków
JejKuchniaNiby taka sobie zwykła zupa pomidorowa ,mylne zdanie...Kluseczki ,które są podane jako jej uzupełnienie np.zamiast ryżu czy makaronu, dają naprawdę jej oryginalności, i już
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do
Różowa kuchniaObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500
BullioEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub
Gotowanie...to proste !Pyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem. Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru firmy TRADISMAK . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z karkówki
Sama słodycz i szczypta chiliczym się da i usmażyć.I tak zrobiłam.Przepis kiedyś dostałam od koleżanki.Dziś się przydał. Przepis podam z dwóch piersi kurzych: 2 piersi kurze 3 jajka kilka plasterków szynki 3 łyżki mąki ryżowej lub zwyklej 15 dag.pieczarek 3 łyżki majonezu light sól pieprz duży ząbek czosnku można dodać natkę pietruszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Piersi z kurczaka myjemy,suszymy i kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie. Na początek pokroiłam
I tu będę miała takie teSkoro czas na młodą kapustę to proponujemy podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków...bossko. Składniki 1 główka młodej kapusty 4 młode marchewki 2 cebule duży
R'n'G KitchenPyszne chrupiące skrzydełka ..ale już nie są chrupiące, bo w sosie i z dodatkiem pieczarek i cebuli....ale nadal pyszne...kiedyś w takim sosie robiłam
Moje domowe kucharzeniePrzy takiej paskudnej pogodzie kolorowy obiad zdecydowanie poprawi humor :) Zostawiam Wam soczyste i smaczne kotleciki, które są dobrym sposobem na przemycenie dzieciom odrobiny warzyw w mięsie
Nie tylko w kuchniObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500
BullioRewelacyjny sposób na danie obiadowe z piersi kurczaka.Szybkie,smaczne i niedrogie.U mnie kotleciki zjedzone bez dodatków,ale można je podać z surówką i ziemniaczkami lub ryżem.Tutaj możemy kombinować dowolnie.Kombinować możemy równie ż z placuszkami do których możemy dodać inne składniki.Myślę,że inne propozycje również Wam kiedyś przedstawię . Składniki: podwójna pierś z kurczaka kulka mozzarelli
Niespełnione zdolności kulinarnePierś kurczaka to mięso lekkie i delikatne dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeżeli macie dostęp do mięsa z ekologicznej produkcji lub od znajomego rolnika. Żeby nie było nudno smażone filety warto wzbogacać dodatkami, które przy okazji podkręcą wartość odżywczą posiłku. Takim dodatkiem może być chociażby sezam, który sprawia, że danie zyskuje nieco azjatyckiego klimatu. Do tego
Milion SmakówKilka dni temu prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł
Smaki EwyJak wcześniej zapowiedziałam, w tym tygodniu na blogu króluje grill. I tak dzisiaj szaszłyki drobiowe. Smakują nawet niejadkom. Cóż więcej dodać - mogę już tylko polecić
Smaki EwyUwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też
Kuchnia PrezydentowejTaką roladę możemy podawać na gorąco lub na zimno. Moja rodzinka uwielbia wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w
Kuchnia Danusiczasu dam się ponieść wyobraźni i zainspirowana lekturą kuchni afrykańskiej postaram się stworzyć coś podobnego. W tamtym roku podczas pobytu w Warszawie odwiedziłam afrykańską restaurację i spróbowałam potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta
noteskulinarnyfigaŚwietna sałatka na imprezy wszelakiego rodzaju. Jest jej dużo, więc każdy może jej spróbować. Można ją jeść z pieczywem, lub bez żadnych dodatków. Jest też prosta
Passions hobbies life