dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:611/914)

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 183

niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec(...)SMACZNEGO ! Uwagi: danie podawać zaraz po przygotowaniu. Nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ polędwica wołowa za długo podgrzewana twardnieje. Jeśli do dania chcesz dodać pieczarki (grzyby) lub inne dodatki przygotuj, pokrój je wcześniej, bo potrawę przygotowuje się w bardzo krótkim czasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 154

dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos(...)razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ

Kolorowy Przepisownik
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 174

liście laurowe -5 kulek ziela angielskiego -2 jajka -płaska łyżka vegety -pieprz -gałka muszkatołowa około 2-3 łyżki -majeranek  3 łyżki -120g kaszy mannej Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy(...)gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki muszkatołowej polecam dać sporo. Na koniec całą masę blendujemy żeby była gładka i kremowa. UWAGA masa pasztetu może wydawać się dość luźna, ale w procesie pasteryzacji zgęstnieje i będzie miał super konsystencję

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 133

musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku

Kuchcik gotuje
Makaron z kurczakiem w sosie serowym 174

kurczaka 2 cebule dymki ze szczypiorem 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia 2 -3 ząbki czosnku Kawałek pora ¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 18%  może być też  30 % 1 szklanka startego żółtego  sera np. cheddar 50 g miękkiego  sera pleśniowego Sól morska do smaku Mielony biały pieprz do smaku Sposób przygotowania dania: Mięso

Wanilia i Kardamon
Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. 191

indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć do niej pierniki. Tak więc przetestowałam pomysł i jestem bardzo mile zaskoczona. Całość jest bardzo odświętna, chociaż tak naprawdę banalnie prosta i w zasadzie z tak przygotowaną kaczką poradzi sobie każdy. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Warzywa z ryżem z patelni 94

danie z patelni, taki jednogarnkowiec. Pyszne, szybkie i sycące – nic więcej nie potrzeba. W zeszłym tygodniu też zrobiłam, ale bez zdjęć. Mężowi smakowało, to przygotowałam jeszcze raz. Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcji): 1 średniej wielkości cukinię 2 małe czerwone cebule 400 g pieczarek 1 średniego bakłażana sól, pieprz ok 200 g kurczaka 600 ml bulionu warzywnego

Szybko Tanio Smacznie
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 967

przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Dynia z kolendrą i chorizo 161

dodaj bulion z kurczaka, puree  z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i ostudzić przez około 5 minut,wymieszać z kremówką . Nalać zupę do talerza i posypać z wierzchu posiekaną kolendrą -nie miałam świeżej ,więc dałam susz

w mojej kuchni
PLACUSZKI Z DYNI PIECZONE W PIEKARNIKU 218

polecam Wam to danie. Placuszki z dyni to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry

SMYKWKUCHNI
Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta) 178

formę. Na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość spryskujemy oliwą,  doprawiamy solą  i pieprzem.  Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki. Po 30 minutach, do mięsa(...)dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo sotto l'acqua corrente, poi asciugateli con un panno da cucina. In una ciotola preparate la panatura: unite la paprika dolce con il timo secco, farina, sale e pepe. Mescolate per amalgamare la panatura.  Passate i fusi di pollo nella panatura. Scaldate

La grande e la piccola cuoca
Kaczka na puree z zielonego groszku 152

niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku Mięso duszone w winie nabrało przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodały mu suszone śliwki i świeży majeranek. Jego ciekawy zapach nie zdominował dania, a jedynie podkręcił

Ciasna Kuchnia
Zupa pomidorowa z pęczakiem 163

kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty

Czerwień i błękit
Dietowy kurczak cytrynowy 171

zdrowo żyjących. Danie jest proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Może nie wygląda mega ładnie, ale zapewniam, smakuje wybornie! Składniki maceraty(ilość każdego składnika to mniej więcej 2 łyżeczki): cała cytryna (wyciskamy sok) kurkuma 2 łyżeczki sól pieprz papryka słodka czosnek niedzwiedzi majranek olej 2 łyzki  Inne składniki: liść laurowy ziele angielskie piersi kurczaka ;p Wykonanie: Łączymy

Lubczyk i Wanilia
Kebab w chlebku pita 196

pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa

Bea(u)ty kitchen